hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végső stádium
Darabokban az SZDSZ

2008. 12. 12.
Mintha a „Hogyan tegyünk tönkre egy pártot” című tankönyv utolsó fejezetéhez érkeztek volna az SZDSZ-ben. A régi pártelit – így Magyar Bálint, Kuncze Gábor, Pető Iván és a két éve az SZDSZ-be importált Kóka János –, illetve a jelenlegi pártelnök, az exfideszes Fodor Gábor szembehelyezkedése ugyanis immáron a pártszakadás rémével fenyeget a liberálisoknál. Legutoljára a kisgazdák kaszabolták le így magukat. 

„Az egykor sokféle nézetet és értékrendet is integrálni képes SZDSZ-ben már Fodor Gábor sem találja a megegyezés módját azzal a csoporttal, akiknek a vezetése alatt, az elmúlt egy évtizedben beszűkült a liberálisok tábora. Kóka ennek a Magyar Bálint, Kuncze Gábor és Pető Iván nevével fémjelzett klikknek az embere. A nyitást és új szövetségeseket ígérő Fodor Gábor pedig a belső harcok miatt képtelen a politikáját megvalósítani” – magyarázta lapunknak az SZDSZ egyik, Fodor Gábor vezette szárnyához sorolt politikusa.
A fodoristák szerint a szembenállás odáig vezet, hogy a közelgő európai parlamenti választásokra képtelen lesz az SZDSZ életképes kampányt összerakni. Ráadásul hiába találnak ki bármit a kampánymenedzserek, ha a közéletben legtöbbet „szereplő” frakcióvezetői tisztséget a felmérések szerint legnépszerűtlenebb politikus tölti be, Kóka János. A hatalomból kikerült SZDSZ-es háttérembereket már nem tudják minisztériumi és minisztériumközeli állásokkal kistafírozni, miközben a Szabó Miklós Pártalapítványnál – amelynek élére eddig Kóka János a jelölt – nincs kinevezett vezető, azaz itt sem történnek kifizetések. A pártkassza üres, a belső viszonyok teljesen szétziláltak.
Fodor Gábor a múlt héten szánta rá magát, hogy ringbe száll a frakcióvezetői tisztségért. Korábban általában a pártelnök egyben frakcióvezető is volt, de előfordult, hogy a vezetőhöz közel álló politikus töltötte be ezt a pozíciót. Bár történtek alkudozási kísérletek, végül Fodor–Kóka-párharc lett a történet vége.
Meglepő módon a szavazást megelőző napokban Pető Iván, az aktív politizálást abbahagyni készülő egykori pártelnök levelet írt az SZDSZ vezető testületeinek. Fogalmazványának részei rövid időn belül az MTI-nél landoltak. Pető régi ismerői szerint a levél teljesen ellentmond az egykori pártelnök korábbi igényes stílusának, sőt, érthetetlen mondatok is találhatóak benne – ami leépülést vagy egy másik szerzőt jelez. Mindenesetre Pető azt magyarázta, hogy Fodor Gábor lépése – amit zsarolásnak tartott – nem lezárja, hanem felerősíti és tartósítja a korábbi szembenállásokat. Az egykori elnök nem érti, mi áll Fodor Gábor indulásának hátterében.
Pető emlékeztetett arra, hogy fél évvel ezelőtt a pártelnök részéről már felvetődött az ötlet, hogy Kóka Jánost „kitegye a frakcióvezetésből, csak azért, hogy Fodor névleg frakcióvezető legyen, hiszen kevesen hihetik komolyan, hogy bármilyen tekintetben is napi szinten vezetné a frakciót”. Hangsúlyozta: akkor bebizonyosodott, hogy a frakcióban nem mindenki ért egyet a váltással.
A szavazáson végül háromszor voksoltak, de a döntetlen eredmények miatt későbbi időben ismétlik meg azt. Fodor ugyan azt kérte Kókától, hogy mindketten lépjenek vissza, és találjanak egy harmadik, konszenzusos frakcióvezetőt, de Kóka lapzártánkig még jelöltnek tartotta magát. A kókisták véleménye szerint egyébként Fodor nem képes értelmes érvekkel elmondani, hogy mi a baja Kókával, aki – legalábbis szerintük – minden esetben tartotta magát a testületi álláspontokhoz, nem beszélt ki a pártból, és liberális értékrend szerint politizált. A szavazások eredményei pedig azt mutatják, hogy van belső támogatottsága – mind a pártban, mind a frakcióban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!