hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aranyat érő szék
Pénzért árulta a kormányzó Obama szenátusi helyét

2008. 12. 12.
Obama megüresedett szenátusi helyéből akart meggazdagodni az illinois-i kormányzó. Rod Blagojevichet (képünkön balra) csalás és korrupciós vádak miatt a héten őrizetbe vették. A demokrata kormányzó esete nem számít egyedi jelenségnek Illinois-ban, melyet némelyek az egyik legkorruptabb államnak tartanak az Egyesült Államokban.

„Blagojevich viselkedésétől Lincoln forogna a sírjában” – állította Patrick Fitzgerald szövetségi ügyész az illinois-i kormányzó körül kirobbant botrány kapcsán. Az ügyész a legfelháborítóbbnak azt találta, hogy Blagojevich Barack Obama elnökké választása után a megüresedett szenátusi helyet pénzért akarta eladni. (A helyi jogszabályok alapján az állam kormányzója jelöli ki ilyen esetben az utódot.)
Egy FBI által rögzített felvételen a kormányzó november 5-én, egy nappal Obama megválasztása után nyomdafestéket nem tűrő szavak kíséretében fejezte ki, hogy a szenátusi szék mennyire értékes dolog, amit nem lehet csak úgy odaadni, hanem „aranyat ér”. Azt mondta, ha nem kap érte elég pénzt, akkor „inkább megtartja magának”. Blagojevich állítólag az Obama-kormánytól miniszteri posztot vagy nagyköveti kinevezést várt el, cserébe pedig kész lett volna a megválasztott elnök szoros barátjának és tanácsadójának, Valerie Jarettnek adni a szenátusi helyet. Jarett neve végül is kikerült a pályázók közül.
Az FBI szerint Blagojevich különféle anyagi juttatásokra akart szert tenni, feleségének pedig nagy jövedelmű állást igyekezett szerezni. A kormányzó állítólag rendelkezett egy olyan listával is, amelyen nagyrészt olyan személyek és cégek álltak, akik az állammal kötöttek szerződést, vagy adókedvezményben részesültek. A lista alapján a demokrata politikus azt tervezte, hogy kampánya számára egy 2,5 millió dolláros pénzgyűjtési akciót hajt végre még az év vége előtt, mivel ezt követően szigorúbb törvények lépnek érvénybe a kampányadományokat illetően. Az ügyészek szerint az egyik autópálya-építési projekt hátterében is korrupció állt. Blagojevich félmillió dolláros adományt várt el az autópálya-építtető cégtől kampánya számára, cserébe pedig állami pénzt ajánlott fel a projekthez. A kormányzót Tony Rezko egykori lobbistával is összefüggésbe hozták, akit júniusban ítéltek el, és jelenleg börtönbünteté­sét tölti. Kapcsolatuk azóta sem tisztázódott.
Folynak a találgatások arról is, hogy a megválasztott elnök vagy stábja tudott-e az illinois-i kormányzó tisztességtelen kísérleteiről. Barack Obama röviden reagált a letartóztatásra, amely során leszögezte, hogy nem volt kapcsolata sem a kormányzóval, sem pedig a hivatalával. Ellentmondásos azonban, hogy novemberben a Fox Newsnak adott interjújában Obama vezető tanácsadója, David Axelrod, kijelentette, hogy a megválasztott elnök beszélt a kormányzóval a megüresedett szenátusi helyéről. A héten viszont egy nyilatkozatot adott ki, amelyben elmondta, tévedett, amikor azt mondta, hogy Obama közvetlenül beszélt Blagojevichcsel a szenátusi helyről.
Az 52 éves kormányzó először azt hitte, hogy viccelnek vele, amikor két FBI-ügynök letartóztatta „jobbkezével”, John Harrissal együtt. Később óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket. A kormányzó népszerűsége az államban egyébként az elmúlt időszakban rekordmélypontra jutott: egy friss felmérés szerint mindössze 13 százalékon állt.
Blagojevich őrizetbe vételével kérdések merültek fel Illinois állam kormányzásával és a megüresedett szenátusi hellyel kapcsolatban. Az állam törvénye alapján csak a kormányzó nevezheti ki Obama utódját a szenátusba, és ezen a letartóztatás sem változtat.
A kormányzó korrupciós botránya azonban nem számít egyedi esetnek Illinois-ban. Közvetlen elődje, George Ryan jelenleg is börtönbüntetését tölti, miután szintén korrupciós vádakkal elítélték. Sokan azt várták Ryan elítélésétől, hogy a becsületesség és reform új korszaka jön el az illinois-i politikai életbe és Blagojevich is erre épített kampánya során.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!