hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 01. 09. (XIII/2) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az ünnep árnyai

Megkezdődött a visszaszámlálás Barack Obama számára, akit január 20-án várhatóan hatalmas tömeg és rendkívüli látványosságok közepette iktatnak be új hivatalába. Az Egyesült Államok első afro-amerikai elnökét azonban távolról sem idilli körülmények várják, hiszen a gazdasági válság egyre jobban érezteti hatását, a Közel-Keleten pedig kemény háború zajlik Izrael és a Hamasz között. A vára­kozások ellenére a kormányala­kí­tás sem ment gördülé­kenyen: kereskedelmiminiszter-jelöltje egy őt is érintő vizsgálat miatt visszalépett, megüresedett szenátusi helyének sorsa pedig továbbra sem tisztázott.

A török fordulat

Izrael alapítói bíztak abban, hogy az ellenséges arab országok gyűrűjében megszülető zsidó állam szövetségesekre lelhet Iránban és Törökországban – két olyan muzulmán országban, amelyeknek maguknak is nézeteltéréseik vannak az arabokkal – írja vezércikkében a Jerusalem Post.

Célpont a fél ország

Mióta Izrael 2005 augusztusában kivonult Gázából (a béke érdekében tett gesztusként), a palesztin vezetőség ahelyett, hogy a szükséges infrastruktúrát és utakat építette volna, energiáját jórészt arra használta fel, hogy több mint 7000 rakétával és ágyúlövedékkel árassza el Izraelt.

Gázától Teheránig

Lapzártánkkor még nem dőlt el, hogy mi lesz a francia–egyiptomi közvetítéssel kidolgozott gázai tűzszüneti terv sorsa. A Hetek által megkérdezett szakértők szerint a két hete zajló hadművelet Izrael szempontjából eddig legfeljebb félsikernek értékelhető, amellyel kapcsolatban végső mérleget utólag lehet majd csak vonni. A konfliktusban Irán mellett Egyiptom és Törökország magatartása a legérdekesebb, miközben a nyugati országok jó ideig távolról szemlélték a Hamasz ellen zajló katonai fellépést. Tony Blair közel-keleti főmegbízott például csak egy héttel a támadás megindulása után érkezett vissza szabadságáról.

Belföld

Gyalogáldozatok médiafronton

A legtöbbet kritizált pontokat kivette az előterjesztésből az új médiatörvényen dolgozó politikai ötös fogat, ám a tervezet szelleme nem változott. A szakmai felhördülés azonban elhalni látszik, hamarosan megszülethet a jogszabály.

Jézus helyett Shrek

A karácsonyi televízióműsorok rendszeresen az ország felét is a TV-készülékek elé vonzzák, idén azonban a nézettségi lista első 50 helyezettjébe nem sikerült bekerülnie keresztény tartalmú adásnak. Igaz: nem is nagyon volt miből válogatni.

Mámoros magyarok

Ünnepek idején különösen megnő a magyarok amúgy is tetemes szeszfogyasztása. Így volt ez most szilveszterkor is: az emberek ládaszámra emelték be a sört, bort, pálinkát a csomagtartóikba mint a kötelező jókedv kellékeit. A vélhetően döbbenetes mértékű hazai alkoholizmusról egyszerűen nincs megbízható statisztika, mint ahogy nem létezik alkoholellenes nemzeti stratégia sem Magyarországon, holott az egyik legsúlyosabb társadalmi problémáról van szó.

A szabadság vándorai

A rendszerváltás óta eltelt húsz év nemcsak ünneplésre ad okot, hanem számvetésre is: az elért eredmények mellett melyek azok a problémák, amiket a mai napig nem tudott megoldani újkori demokráciánk. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a szabadságjogok érvényesülése terén egyértelmű a mulasztás, a társadalom jelentős része érzéketlen mind saját, mind mások jogaival kapcsolatban; a mindenkori hatalom pedig továbbra is a szabadság adományozójaként próbálja feltüntetni magát az egyén életében.

A stabilitás illúziója

Felesleges azon gondolkodni, hogy 2009-ben megbukik-e a miniszterelnök, vagy sem, mert nem ez a lényegi kérdés. Legalábbis így véli Bozóki AndrásŰ politológusprofesszor, a CEU tanára, akivel a demokráciát érő kihívásokat, egy esetleges világkormány létrejöttét és a civilizációk háborúját vettük számba.

Hit és értékek

Az elnök és a lelkész

Barack Obama újonnan megválasztott elnök Rick Warrent, Amerika egyik legnagyobb evangéliumi gyülekezetének lelkészét kérte fel, hogy a beiktatási ünnepségen imádkozzon. A nem sokkal karácsony előtt született felkérés máris mozgósította a kritikusokat, valamint a melegjogi és abortuszpárti aktivistákat, akik attól tartanak, hogy a január 20-ai ceremónia keresztény hangvétele személyes jogaikat sérti majd. Warren ugyanis soha nem rejtette véka alá a melegházassággal és az abortusszal kapcsolatos konzervatív véleményét.

HÁTTÉR

Falusi iskolák alkonya

A falusi iskolák kora lejárt, a gazdasági világválság végképp bezárásra ítélte a kis iskolákat, mivel nem lehet gazdaságosan üzemeltetni őket – mondják a gazdasági szakemberek. A kistelepülések lakói azonban körömszakadtáig küzdenek az iskoláikért, mert az iskola megszűnése a település végét is jelenti.

A hét eseményei

Kamatról szó sem volt

80 év: cseberből vederbe

Idén lesz nyolcvan éve, hogy 1929. október 29-én egyetlen nap alatt összeomlott a Wall Streeten a tőzsde, és azután világszerte végigsöpört a „nagy gazdasági válság”, ami egy új korszakot, a „nagy depresszió” időszakát eredményezte. A tavaly ősszel kirobbant globális pénzügyi krízis sokban hasonlít, de sokban különbözik is az 1929-es tőzsdekrachtól. Az egyik legfontosabb különbség azonban az, hogy a múlt századi válságnak már tudjuk, mi lett a vége, a mostaninak azonban még nem.

Az áfa miatt csökkentek az adományok?

Nemrég kisebb felbolydulást okozott néhány hazai karitatív szervezet és a Pénzügyminisztérium (PM) „pengeváltása”, miután a nonprofit intézmények közölték, hogy 2008-ban kevesebb adományt kaptak, és ennek az az oka, hogy az adakozókat – nem létező uniós szabályokkal takarózva – megadóztatják. A PM szerint viszont jogos az uniós harmonizáció, és az adományok utáni kedvezmények továbbra is ugyanolyan feltételekkel érvényesíthetők, mint korábban.

Kottafejek helyett számok

Van egy gitáriskola Budapesten, ami más, mint a többi, ahol a kottafejek néha bináris számokká változnak. Ez a Pénzes-féle Gitáriskola (www.gitariskola.hu). Pénzes Lászlóval, a gitáriskola alkotójával beszélgettünk az általa kidolgozott oktatási módszerről.

Nektek írom a dalt

Hogyan születik egy dal? – Sosem felejtem el, Rácz Zoltán amadindás barátommal valahol Távol-Keleten voltunk, és néztünk egy szövőnőt, aki egy régi, kézzel hajtott, fából készült szövőgéppel dolgozott. A szövőgép kattogott, és mivel a hölgy szépen, egyenletesen dolgozott, a kattogásból egy egyenletes ritmusképlet jött ki. Mi azonnal bekapcsolódtunk, rátapsoltunk, dörmögtünk, zajongtunk… Ez is egy példa arra, milyen sokféleképpen íródhat egy dal. Én úgy gondolom, a dalírásban semmi misztikum nincs, és szinte mindenki képes is lenne dalt írni, erre a legjobb példa a népdal.

Teljes összeomlás

Szerény, spórolós, a nyilvánosság előtt félénk: külsőre a 74 éves Adolf Merckle a tipikus német családi vállalkozónak tűnt. Ám a 100 ezer embernek munkát adó, mintegy 30 milliárd euró éves forgalommal rendelkező Merckle-cégcsoport alapítója január 5-én villájától 300 méterre levő síneken a vonat elé feküdt. A hetedik leggazdagabb német azonnal szörnyethalt.

Travolta, tragédia, szcientológia

Gyászol John Travolta és felesége, Kelly Preston, miután pénteken tragikus hirtelenséggel elhunyt 16 éves Jett nevű fiuk. A halál okával kapcsolatban nem szűnnek a találgatások.

Tovább hízik a baromfibotrány

A Pennyt és a Metrót is üzemeltető REWE osztrák csoportja állat- és vevővédelmi okokra hivatkozva felbontotta szerződését a Hungerit Zrt.-vel. Legalábbis ez derül ki az agresszív kampányt folytató Négy Mancs állatvédő alapítvány honlapjáról, amely a szárnyasok mindennemű kény­szer­tömésének betiltását sürgeti. „A hír nem igaz, a REWE-vel nem álltunk szer­ződésben, és a cégcsoport semmilyen hasonló nyilatkozatot nem tett” – mondja Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója. A külföldi lejárató kampány célkeresztjében a magyar hízottbaromfi-szektor áll.

KÁVÉSZÜNET

Fogynak a repkedő milliók

Januárral nemcsak az új év köszöntött a focistákra, hanem az átigazolási szezon is. A híreket továbbra is a Cristiano Ronaldo körüli bonyodalom vezeti. Bár mind a Manchester United, mind a Real Madrid, sőt maga Ronaldo is kijelentette, hogy marad a „vörös ördögöknél”, a spanyol sportlapok újra és újra tényként kezelik, hogy a két csapat már megállapodott egymással, csak nem hozták még nyilvánosságra.

Export Dakar

Dakar 2009, ugyanaz a kaland, csak éppen új földrészen – akár ez is lehetne a mottója az idei Dakar-ralinak, amelyet az idén nem Afrikában, hanem Dél-Amerikában rendeztek meg.

Van-e élet a válságon túl?

A KSH adatai szerint a válság elérte a belföldi turizmust is. Az év első tizenegy hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák csaknem 60 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A szobaárbevétel összességében 4 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés a nyugat-magyarországi három- és a fővárosi négy- és ötcsillagos szállodákban volt – áll a KSH összesítésében.

A hát megmentése

Nyugat-európai felmérések alapján az emberek mintegy harmada-fele panaszkodik nap mint nap hátfájás miatt. A kellemetlen hátérzet – a „mintha be lenne rozsdásodva” érzés – legtöbbször a rossz tartásból ered. Sokaknál alakul ki a hanyag tartás a mozgásszegény életmód következményeként, s a gerincpanaszokat fokozzák a nem megfelelő ülő- és fekvőalkalmatosságok.

Tűzszekerek - Eric Liddel, a futóbajnok misszionárius

Skót atléta, rögbijátékos, kiváló krikettező, olimpiai bajnok, misszionárius, a Tűzszekerek című film ihletője – mindez Eric Liddell egy személyben, aki már atlétikai teljesítménye révén is kiemelkedő személyiség volt, de hittérítő tevékenysége minden idők egyik legnagyobb hősévé avatta.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!