hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ünnep árnyai
Válság, kinevezési viharok és háború közepette készül beiktatására Obama

2009. 01. 09.
Megkezdődött a visszaszámlálás Barack Obama számára, akit január 20-án várhatóan hatalmas tömeg és rendkívüli látványosságok közepette iktatnak be új hivatalába. Az Egyesült Államok első afro-amerikai elnökét azonban távolról sem idilli körülmények várják, hiszen a gazdasági válság egyre jobban érezteti hatását, a Közel-Keleten pedig kemény háború zajlik Izrael és a Hamasz között. A vára­kozások ellenére a kormányala­kí­tás sem ment gördülé­kenyen: kereskedelmiminiszter-jelöltje egy őt is érintő vizsgálat miatt visszalépett, megüresedett szenátusi helyének sorsa pedig továbbra sem tisztázott.

Az egykori illinois-i szenátor két hónapja leendő kormánya megalakításán dolgozik, és sorra kerülnek nyilvánosságra a következő kabinet tagjai. A hatalomátvétel előkészületei azonban nem zajlanak zökkenőmentesen. Annak ellenére, hogy a felmérések szerint a közvélemény rendkívül elégedett Obama eddigi teljesítményével, a sokak által várva várt új érát beárnyékolja egy-két ellentmondásos esemény.

A héten az okozott meglepetést, hogy a CIA élére egy kevés hírszerzési tapasztalattal rendelkező személyt választott. Leon Panetta a Clinton-adminisztráció idején fehér házi kabinetfőnökként szolgált, hírszerzési területen azonban nincsen gyakorlata. Egy volt CIA-tisztviselő szerint Obama azért választotta Panettát, mert évtizedes tapasztalattal rendelkezik mind a törvényhozási, mind pedig a végrehajtói ágazatokban. Emellett gyors tanulási képességéről is ismert. Amennyiben jóváhagyják jelölését, ő lesz a legidősebb CIA-igazgató.

Ám ennél is ellentmondásosabb a kereskedelmiminiszter-jelölt visszalépése, akit Obama tavaly decemberben nevezett meg választottjának. Bill Richardson azért döntött úgy, hogy lemond a miniszteri posztról, mert vizsgálat folyik egy olyan cég ellen, amely államával, Új-Mexikóval kötött szerződéseket és támogatta a kormányzó politikai tevékenységét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!