hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2009. 01. 09.
Kamatról szó sem volt

Továbbra is 10 százalék a hazai alapkamat. Bár elemzők esélyt láttak arra, hogy az MNB újabb 50 bázispontos kamatcsökkentéssel lepi meg a héten a piacokat, a Monetáris Tanács mégsem tárgyalta az irányadó kamat megváltoztatását. A szakértők másik opcióként úgy vélték, a meglepetés elmaradása esetén a rendes januári kamatdöntő ülésen egy menetben 1 százalékponttal vághatják meg az alaprátát. Ha a testület a lehető leggyorsabban le akarja építeni az októberben végrehajtott 3 százalékpontos kamatemelést, inkább gyakoribb és kisebb lépésekkel, mint egyszeri nagyobb csökkentéssel kell operálnia – vélik a külföldi elemzők.

Nincs drágulás Szlovákiában
Nem hozott jelentősebb drágulást az élelmiszerpiacon és az üzemanyagpiacon az euró januári bevezetése Szlovákiában. A helyi hatóságok már augusztus közepe óta külön figyelik a szlovákiai árak alakulását. A megfigyelői rendszer június végéig fog működni, azután értékelik a végső tapasztalatokat. Most az év első napjain 73 kiválasztott élelmiszer, illetve üzemanyag árának alakulását ellenőrizték.
Az eredmény: 32 esetben drágulás, 25 esetben árcsökkentés volt, 16 esetben változatlan maradt az ár.

Hordtuk a pénzt…
A lehengerlő hitelintézeti akciók hatására 260 milliárd forinttal nőttek novemberben a magyar háztartások lekötött betétei – mutatják a jegybank adatsorai. A háztartások teljes betéti állománya így 6800 milliárd forint fölé emelkedett. Ekkora mértékű hónapon belüli bővülésre legutóbb a kamatadó 2006. szeptemberi megemelése előtt akadt példa. A hiteleknél pont ellentétes tendenciát hozott a november: a frissen kihelyezett devizaalapú kölcsönök mennyisége alig haladta meg az 50 milliárd forintot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!