hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Célpont a fél ország

2009. 01. 09.
Mióta Izrael 2005 augusztusában kivonult Gázából (a béke érdekében tett gesztusként), a palesztin vezetőség ahelyett, hogy a szükséges infrastruktúrát és utakat építette volna, energiáját jórészt arra használta fel, hogy több mint 7000 rakétával és ágyúlövedékkel árassza el Izraelt.

A rakéták többsége a Gázától mindössze 3 kilométerre fekvő Szderot városát érte. Izrael december 27-én indított támadása óta azonban a palesztinok bevetették a hosszabb hatótávolságú rakétáikat is, amelyek már képesek a Gázától 20 kilométerre fekvő Askelont és a 30 kilométerre levő Ashdódot is elérni. Az ezekre a városokra naponta hulló rakéták több mint 600 ezer izraeli állampolgár életét veszélyeztetik.
A házi készítésű „Kasszam” rakétákat helyileg, gázai műhelyekben készítik. A Hamasz hatalomátvétele óta a gazdasági élet teljesen összeomlott, így a rakétakészítés az egyik legfontosabb iparággá vált. A Hamasznak még több ezer nagy hatótávolságú rakétája van tartalékban, de a 40-60 kilométeres távolságra is elérő rakétáit valószínűleg csak akkor fogja bevetni, ha már biztosan érzi, hogy van esélye a győzelemre. A Hamasz valami olyasmi forgatókönyvben reménykedik, hogy a Hezbollah minél hamarabb beszáll a háborúba, és így Izrael két tűz közé kerül.
A Hezbollah az elmúlt időben Szírián keresztül több mint 40 ezer BM 21-es rakétát importált Iránból Libanonba. Ez háromszor annyi rakétát jelent, mint amennyivel 2006 nyarán rendelkeztek, amikor körülbelül 4 ezer rakétát lőttek ki Észak-Izraelre. Mivel a fegyveres és terrorcsoportok bármikor bevethetik a hosszabb hatótávolságú lövedékeiket is, az Izraelben tartózkodó külföldi állampolgárokat nagykövetségeik figyelmeztették, hogy tegyenek eleget a szükséges biztonsági intézkedéseknek, illetve szigorúan megtiltották számukra a Gázába, és a Gázai övezet 30 kilométeres körzetébe való utazást. Az egyes gerillacsoportok terrorcselekmények végrehajtására vonatkozó fenyegetései miatt a zöld zónán kívüli nyugati parti területek is tiltólistára kerültek.
Egyes arab lakosságú falvakban és Kelet-Jeruzsálemben is elképzelhető, hogy radikális arab-izraeli csoportok merényletre készülnek. A jeruzsálemi lakosoknak ezért azt tanácsolják, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a gyanús személyekre, tárgyakra és autókra, illetve próbálják elkerülni a forgalmasabb közterületeket, és az óváros arab negyedét. A földön talált ismeretlen tárgyakat és rakétákat tilos megközelíteni. Mivel az izraeli hadsereg gázai hadművelete ellen naponta spontán tüntetések szerveződnek Jeruzsálemben és szerte az országban, ezért sokfelé közlekedési dugókra lehet számítani. A demonstrációk környékén elhaladó járművekre, buszokra gyakran kőzápor zúdul.
Az izraeli katonai parancsnokság kötelezte a Gázától Szderothoz hasonló távolságra elhelyezkedő városok lakosait, hogy folyamatosan maradjanak olyan zárt épületekben, ahol védett helyekre menekülhetnek. Gyűlések és utcai gyülekezések tartása tilos, az iskoláknak és óvodáknak zárva kell tartaniuk. A munkavégzés csak a legszükségesebb helyeken lehetséges. A határtól 10 kilométeres körzetben lakóknak olyan helyen kell tartózkodniuk, ahonnan 15 másodperc alatt védett helyre tudnak érni. Ezeken a településeken csak a bevásárlóközpontok maradhatnak nyitva. A 40 kilométeres körzeten kívül tanulók viszont iskolalátogatás céljából elhagyhatják a lakóhelyüket.
A Gázától 20 kilométerre fekvő Askelonban és Netivotban az egész nap rendszertelenül érkező vészjelzések megszólalásakor az embereknek 30 másodpercük van arra, hogy az óvóhelyekre fussanak. A 30 kilométerre levő Beerseba, Kirjat Gat, Javne, Gan Javne, Gedera és Asdód lakóinak azonban „már” 45 másodpercük van a túlélésre. Az iskolák ezekben a városokban sem nyithatnak ki. Az utcák üresek, aki teheti, az északabbra lakó rokonaihoz, barátaihoz költözik a háború végéig. Az izraeli hadseregnek tudomása van arról, hogy a Hamasz legújabb Iránból becsempészett rakétái akár Rison Leciont és Rehovo­tot is elérhetik, ezért az itteni hatóságoknak is elő kell készíteniük az óvóhelyeiket egy esetleges támadásra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!