hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mámoros magyarok
Szeszfogyasztásban listavezetők vagyunk az EU-ban

2009. 01. 09.
Ünnepek idején különösen megnő a magyarok amúgy is tetemes szeszfogyasztása. Így volt ez most szilveszterkor is: az emberek ládaszámra emelték be a sört, bort, pálinkát a csomagtartóikba mint a kötelező jókedv kellékeit. A vélhetően döbbenetes mértékű hazai alkoholizmusról egyszerűen nincs megbízható statisztika, mint ahogy nem létezik alkoholellenes nemzeti stratégia sem Magyarországon, holott az egyik legsúlyosabb társadalmi problémáról van szó.

„A szilveszter és az alkoholizmus között semmilyen összefüggés nincs, hiszen egy alkoholistának édes mindegy, hogy milyen nap van ma” – fejtette ki érdeklődésünkre Zacher Gábor (kis képünkön), a Péterfy Sándor utcai Kórház Toxikológiai Osztályának főorvosa. Elmondta: a szilveszter annyiban más, mint a többi nap, hogy akkor mindenkinek kötelező jól éreznie magát, ehhez viszont a népakarat szerint muszáj inni. Amúgy pedig az alkohol- vagy a drogfogyasztás már önálló szabadidős elfoglaltsággá vált, amihez mindig lehet keresni apropót.

A toxikológus beszámolója szerint évről évre hasonló a szilveszterkor kezelésre szorulók száma. Az idén kórházba került 44 személy többsége alkoholmérgezés miatt szorult orvosi ellátásra, ami duplája az átlagos betegforgalomnak. „Magyarul úgy be voltak rúgva, mint az atom – magyarázza a doktor. – Páran a drogtól lettek rosszul, míg a társaság egynegyedét a két szer együttes hatása ütötte ki.” A szilveszterkor bekerülők többsége tizenéves és lány, olyanok, akik kevésbé bírják a szereket. Egy masszív alkoholista elsősorban májcirrózis miatt hal meg, vagy sajnos megfagy az utcán: vélhetően emiatt halt meg az utcán két hajléktalan is szilveszter éjszaka Budapesten.

„Szilveszter éjszaka az átlagosnál több súlyos esethez kellett mentőt hívni a mínusz 6-8 fokos hideg miatt, hiszen már egy 10 perces földön fekvés is kihűlést okozhatott” – nyilatkozta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. Emellett a szilveszterrel össze nem függő rosszullétek száma is meghaladta az átlagot. Aznap feltűnően sok közlekedési baleset is történt, köztük több halálos kimenetelű. Átlagos napokon 300 vonulásuk van a mentősöknek, most szilveszterkor összesen 600 riasztásra mentek ki, ebből 400 volt éjszaka.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!