hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 04. 02. (XIV/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kész tények elé állítaná a világ Izraelt

Az Arab Liga, az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország egyetért abban, hogy az izraeli-palesztin (arab, iszlám) konfliktus „rendezése” valamiképpen a kulcsa a Nyugat és az iszlám világ viszonyának. Gyakori probléma, hogy a nemzetközi élet domináns szereplői, elsősorban Brüsszel és Washington „sakkfeladványnak” képzelik e konfliktust, amelyet egy „jó (okos és tapasztalt) csapat”, egy sakktábla és élettelen sakkfigurák segítségével addig elemezhet, amíg a problémát meg nem oldja.

Vérfürdőt rendeztek Allah menyasszonyai

Az orosz biztonságiak úgy érzik, hogy a moszkvai különleges alakulatoknak akartak üzenni az észak-kaukázusi iszlamista terroristák azzal, hogy hétfő reggel a KGB utódja, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat épülete alatt követtek el robbantásos merényletet a moszkvai metróban. A kettős támadás után New Yorkban is magasabbra emelték a készültségi szintet.

Belföld

Politikusok a bulvármédiában

Miért hord magánál Orbán Viktor hajgumit? Hogyan került Bokros Lajos a táncparkettre? És a Rogán házaspár sztárpár-show-ba? Hogyan tölti Mesterházy Attila a hétvégéit? Vajon miért fontosak ezek a kérdések a választási kampány finisében?

Ki lesz a gyógyító?

Nyomokban konkrétumokat tartalmazhat – egy tisztességes gyártó ilyen vagy ehhez hasonló figyelmeztetést írna rá a csomagolásra, amennyiben a pártok egészségügyről szóló, általánosságokban és mellébeszélésekben nem szűkölködő elképzeléseit értékesíteni próbálná. Néhány héttel a választások első fordulója előtt a Literatura Medica orvosi szaklapkiadó az országos listát állító pártok képviselőit hívta meg egy szakmai vitára.

Ügynökkérdés, ahogy a Fidesz látja

Időről időre újra felbukkan a nyilvánosság szintjén az igény a volt titkosügynökök adatainak nyilvánosságra hozatalára vonatkozóan, azonban mint hullócsillag általában gyorsan eltűnik a látóhatárról. A Fidesz-KDNP politikusait és jobboldali értelmiségieket kérdeztünk arról, hogy mi a saját álláspontjuk, illetve a Fideszé a kérdéssel kapcsolatosan.

Büntető politika

„Három csapás, szigorúbb törvények, politikai elszámoltatások, utcasarkon strázsáló rendőrség” – néhány kifejezés a Fidesz programjából, amely az igazságügyi és rendészeti elképzeléseikre vonatkozna. Orbánék terveiről és a magyar igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetéről Bárándy Péter korábbi igazságügyi miniszterrel, büntetőjogásszal beszélgettünk.

Tíz körömmel kapaszkodott listájába az MDF

Saját magát lőhette volna hasba az MSZP, amikor a Fidesszel és a Jobbikkal karöltve próbálta leradírozni az MDF-et az országos és területi listáról. A Fórum szavazói ugyanis részben a Fideszhez, részben az LMP-hez vándoroltak volna – utóbbi formáció pedig nagyobb parlamenti esélyeket nyerve töredékszavazatokat vehetett volna el a szocialistáktól (is). Persze az, hogy az MDF meg tudott kapaszkodni a listákon, nem jelenti azt, hogy be is emelik a választók a parlamentbe – népszerűsége kevés, pénze is, jelöltjei havi 300 ezerből gazdálkodnak.

Hit és értékek

Feltámad-e Jeruzsálem?

E hét hétfőjén este, néhány nappal azután, hogy Izrael és Amerika viszonya történelmi mélypontra süllyedt, emlékezett meg a világ zsidósága újra az Egyiptomból való szabadulásról a peszachi (húsvéti) vacsora, a szédereste megtartásával. Hagyományosan ilyenkor felidézik a megmenekülés csodálatos történetét tanulságul minden nemzedéknek: így fogja Isten népét megmenteni mindig az elnyomástól és hatalmas túlerőtől. Szüksége is van erre a múltra és jövőre, emlékre és reményre most Izraelnek, amelyet immár az Egyesült Államok elnöke is Kelet-Jeruzsálem föladására akar kényszeríteni.

HÁTTÉR

Most vegyen görög szigetet!

A görög dráma sokadik felvonása zajlott a tavaszi Európai Tanács (EiT) ülésén Brüsszelben. Az eurózóna tagállamai a hamisított pénzügyi adatokkal manipuláló Görögország államcsődtől való megóvása érdekében mentőcsomag-ról döntöttek. A csomag csak a legvégső esetben kerülhet felhasználásra, a németek azt javasolják, hogy a görögök inkább adjanak el szigeteik közül néhányat, ha máshogy nem tudnak kievickélni a krízisből.

Gázáremelés dupla csavarral

Senkinek sem tetszik, mégsem kerülhetjük el. Csak a közelgő választás miatt ússza meg az eltávolítását az energetikai miniszter az áprilisi 10 százalékos drágulás engedélyezése miatt – legalábbis az MSZP lemondatná.

A hét eseményei

Kínaiaké a VolvoGöteborgban írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a kínai Geely autógyár megveszi a Fordtól a Volvo autógyárat. A vételár 1,8 milliárd dollár volt. A kínaiak ígéretet tettek arra, hogy megtartják a Volvo svédországi és belgiumi gyártókapacitásait, de eközben elindítják a kínai gyártást is. A Ford a válság miatt már eladta a Jaguar és a Land Rover márkáit is. A Geely 1986 óta működik, kezdetben hűtőszekrény-alkatrészeket gyártott, de közel 13 éve autógyártással is foglalkozik a hat kínai üzemben…

Ki az igaz magyar?

Bizonyos körökből olyan hangulatkeltés árad ma Magyarországon, hogy, aki nem áldoz lovat, vagy nem jár Szent Korona-imádásra, az nem is becsületes magyar. Ha nem rendelkezünk etnikai vagy osztályharcos alapú ellenségképpel, szerethetjük-e hazánkat, nemzetünket, vagy ettől megfosztatunk, mert nem csaholunk együtt a gyűlölködő „farkasfalkával”? Ez az írás bátorítás azoknak, akik úgy tartják, hogy nem ők a nemzetidegenek, hanem talán a nemzeti gondolatot fegyverként használók tértek el nemzeti létünk eredeti értelmétől.

Volt egyszer egy Garay tér

A Garay tér egykor fogalom volt: a Keleti pályaudvar és környéke élénk kereskedelméről, a kötödés kisiparosok egymás hegyén-hátán élő üzleteiről és piacáról volt híres. Az egykor létező polgárosodott atmoszférát mára a lepukkantság jellemzi.

Nem áll bíróság elé XVI. Benedek a pedofilperben

Megvádolta a pápát és a Vatikánt kedden egy amerikai férfi, azt állítva, hogy a Szentszék segített egy papnak megőrizni hivatalát, miután az állítólag több alkalommal megerőszakolta őt.

Terroristaszálak a magyar belpolitikában

A Necenzurirano című horvát internetes hírportál a közelmúltban több cikkében foglalkozott a radikális iszlám terrorhálózatok európai terjeszkedésével. A lap szerint Magyarország az ezredforduló után kiemelt célpont lett az al-Kaida és Irán számára is, és ebben a stratégiában fontos szerepet játszott haláláig Eduardo Rózsa-Flores, valamint a vele kapcsolatban álló Jobbik, gerilla-szervezetek, valamint a Magyar Iszlám Közösség is. A horvát újság információit nem áll módunkban minden szempontból ellenőrizni, de az általuk felvázolt kép összecseng a megnevezett magyarországi szereplők nyilatkozataival.

KÁVÉSZÜNET

Egyre közelebb Afrikához

„Világ futballistái, egyesüljetek!” – adhatnánk ki az ukázt hetven nappal a tizenkilencedik labdarúgóvilágbajnokság rajtja előtt. Bár  a dél-afrikai grandiózus világeseményre való felkészülés hajrájához érkezve már minden futballista a „fekete kontinens” felé tekintget, a játékosok zömének azért még bőven akad tennivalója – távol Afrikától: Európában.

Várépítők

Folyamatosan hallani a politika szlogenjeit arról, hogy romokban áll a haza, össze kell fognunk, hogy együttes erővel és felelősséggel megmentsük, helyreállítsuk, felvirágoztassuk országunkat. Vannak, akik – még ha csak kicsiben és csupán szimbolikusan is – de tettre váltják a fennkölt jelszavakat.

Dobbants! - Több mint ritmus

Az ismert Stomp zenekar a múlt héten újra Magyarországra látogatott, rajongói nem kis örömére. A csapat még 1991-ben debütált a különböző művészetek kombinációjának megtestesítőjeként. Olyan műfajt hoztak létre, amely magában foglalja a táncot, a színházat, a vizuális komédiát, és mindezt teljesen egyedi kivitelezéssel.

Viktória halála után is hódít

A nyíltszívű félárva lány túlél minden ármányt, s a világ legnagyobb birodalmának feje lesz, királynőként pedig a messze földön legderekabb hercegé. Boldogan él mint feleség, míg meg nem hal a férj. A Viktória királynő életét megörökítő film az idei Oscar-díj-gáláról a legjobb jelmez díjával távozott. A történet legfőbb vonz-ereje, hogy nem mese.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!