hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre közelebb Afrikához

2010. 04. 03.
„Világ futballistái, egyesüljetek!” – adhatnánk ki az ukázt hetven nappal a tizenkilencedik labdarúgóvilágbajnokság rajtja előtt. Bár  a dél-afrikai grandiózus világeseményre való felkészülés hajrájához érkezve már minden futballista a „fekete kontinens” felé tekintget, a játékosok zömének azért még bőven akad tennivalója – távol Afrikától: Európában.

„Eszem ágában sincsen odamenni!!” – ezzel az érdekes véleménnyel alapozta meg az év elején a Dél-Afrikában, június 11-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság hangulatát Uli Hoeness, német futball-legenda. A Bayern München klubelnöke szerint a nemzetközi labdarúgó szövetség (FIFA) illetékesei óriási hibát követtek el a foci-vb helyszínének kiválasztásakor. „Nem lehet egy olyan országra bízni egy ilyen esemény megrendezését, amely nem tudja garantálni a sportolók és a nézők biztonságát. Komoly hibát követtek el, de most már ők is tudják: nagyot tévedtek!” A „hoenessi” riposzt első hallásra kissé túlzónak tűnhet ugyan, a legfejlettebb afrikai állam helyzetét vizsgálva azonban több probléma is felmerült az utóbbi hónapokban. A legnagyobb viharfelhők éppen az elmúlt napokban oszlottak el Dél-Afrika fölül, miután az illetékesek pontot tettek a késlekedő építkezéseket övező vitasorozatra. „Az utolsó bejárás is megtörtént, és most már kijelenthetjük: teljesítettük, amit ígértünk, tíz világszínvonalú stadiont építettünk” – szögezte le az afrikai szervezőbizottság vezetője hétfőn. Az arénák elkészítésének éppen ideje volt, lévén, hogy már hónapokkal ezelőtt elkelt a jegyek majd kétharmada. A szurkolók így megnyugodhattak, hogy nem a szomszédos emeletes ház tetejéről kell nézniük a meccseket. Velük ellentétben azonban a futballisták nem érezhetik „páholyban” magukat, a lakóhelyükül megálmodott „Soccer City” ugyanis még csak félkész állapotban van. A hőmérséklettel vélhetően nem lesz problémájuk a kissé elkényeztetett európai focisztároknak, ám tekintve, hogy a világ legmérgesebb pókjai és kígyói éppen Dél-Afrikában vannak, gyanítható, hogy nem szívesen aludna a bozótosban mondjuk Fabio Capello, az angolok úrias szövetségi kapitánya. Ennél nagyobb veszélyt jelent, hogy a rendkívül kusza, átláthatatlan afrikai politikai helyzet bizonytalanná teszi a biztonsági intézkedések hatékonyságát. Emlékezve a togói válogatott elleni merényletre, vagy például a 2008-as dél-afrikai zavargásokra (pont beutazókat támadtak meg), máris kissé komolyabban kell kezelnünk Uli Hoeness úr fenti szavait.

Csoportbeosztás:

A: Dél-Afrika, Franciaország, Uruguay, Mexikó
B: Argentína, Nigéria, Dél-Korea, Görögország
C: Anglia, USA, Algéria, Szlovénia
D: Németország, Ausztrália, Szerbia, Ghána
E: Hollandia, Dánia, Japán, Kamerun
F: Olaszország, Paraguay, Új-Zéland, Szlovákia
G: Brazília, Észak-Korea, Elefántcsontpart, Portugália
H: Spanyolország, Svájc, Honduras, Chile

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!