hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikusok a bulvármédiában
Csizma az asztalon

2010. 04. 03.
Miért hord magánál Orbán Viktor hajgumit? Hogyan került Bokros Lajos a táncparkettre? És a Rogán házaspár sztárpár-show-ba? Hogyan tölti Mesterházy Attila a hétvégéit? Vajon miért fontosak ezek a kérdések a választási kampány finisében?

Több százezer ember lehetett szemtanúja annak, hogy az ország kérlelhetetlen szakértője, a képzett közgazdász, Bokros Lajos táncra perdült a TV2 adásában, vagy annak, ahogy Rogán Antal neje székelési szokásairól beszélt Till Attila és Liptai Klaudia Mr. és Mrs. című műsorában. Nem véletlenül merül föl a kérdés, hogy miért vállalják politikusaink szívesebben és gyakrabban a bulvármédia kínálta szereplési lehetőségeket, mint a nagynevű újságok vagy hírműsorok meghívásait.

Bognár Ákos, az Image Factory kommunikációs ügynökség igazgatója lapunknak elmondta, Magyarországon pártos médiáról beszélhetünk, tehát minden nagy presztízsű lap politikailag elfogult. Ezeken keresztül, valamint a pártok helyi aktivistáival valóban mozgósítható a biztos szavazótábor, a bizonytalanokat azonban nem lehet pártközeli lapok hasábjairól megszólítani. Éppen ezért lehet a bulvármédia a politika rendkívül hatékony szócsöve. A bizonytalan szavazók zömét ugyanis a kevésbé képzett társadalmi rétegek alkotják, akik leginkább a bulvármédiából tájékozódnak.

Ilyen jellegű szerepléseknél a cél mindig a politikusok emberi arcának megmutatása. A szavazók megnyeréséhez kiemelten fontos, hogy a politikust a kevéssé kvalifikált emberek is közel érezzék magukhoz, az „egy közülünk" benyomás erősödjön. A szakember példaként megemlítette, hogy míg Medgyessy Péter hivatalos öltözékével az emberek szemében csak bankár maradt, Gyurcsány Ferencnek sikerült kitörni a milliárdos vállalkozó szerepköréből. Hétköznapi szóhasználatával és félig-meddig nyilvános magánéletével sikerült megnyernie a választók bizalmát, hiszen a média jóvoltából tudtuk róla, hogy van Totó kutyája, kocogni jár, sőt egy elveszett kislányt is hazavitt a szüleihez. Mindez elérhető közelségben mutatta be, nem pedig a rettegett hatalom letéteményeseként.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!