hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ügynökkérdés, ahogy a Fidesz látja

2010. 04. 03.
Időről időre újra felbukkan a nyilvánosság szintjén az igény a volt titkosügynökök adatainak nyilvánosságra hozatalára vonatkozóan, azonban mint hullócsillag általában gyorsan eltűnik a látóhatárról. A Fidesz-KDNP politikusait és jobboldali értelmiségieket kérdeztünk arról, hogy mi a saját álláspontjuk, illetve a Fideszé a kérdéssel kapcsolatosan.

Simicskó István, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának kereszténydemokrata elnöke szerint 1990-ben kellett volna foglalkozni érdemben a kérdéssel, ugyanis ha időben kezelték volna a problémát, nem állt volna elő a mostani helyzet, miszerint Közép-Európában egyedülálló módon hazánkban nincsenek nyilvánosságra hozva a volt titkosügynökök adatai. Simicskó szerint, mivel a rendszerváltás után megsemmisítették az akták egy részét, most az a kérdés, hogy lehet-e még egyáltalán igazságot tenni, vagy az igazságot megismerni: nyilván az igazságnak egy szeletét meg lehet ismerni, de a teljeset valószínűleg nem.

Éppen ezért szerinte a Kenedi János-féle bizottság által elkészített jelentés sem nagyon visz közelebb az igazság kiderítéséhez. A jelentéssel kapcsolatosan azt is kifogásolta Simicskó, hogy azt kizárólag egy, az SZDSZ-hez közel álló értelmiségi kör készítette, és gyakorlatilag csak ők végeztek vizsgálatokat az irattárakban. Nem szerencsés ugyanis, ha egyetlen párthoz közel álló személyek végzik az ilyen típusú munkát.

A dokumentumok egy részének megsemmisülése azzal jár, hogy a megmaradt részt alkalmassá teheti különböző manipulációkra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!