hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2010. 04. 03.
Kínaiaké a VolvoGöteborgban írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a kínai Geely autógyár megveszi a Fordtól a Volvo autógyárat. A vételár 1,8 milliárd dollár volt. A kínaiak ígéretet tettek arra, hogy megtartják a Volvo svédországi és belgiumi gyártókapacitásait, de eközben elindítják a kínai gyártást is. A Ford a válság miatt már eladta a Jaguar és a Land Rover márkáit is. A Geely 1986 óta működik, kezdetben hűtőszekrény-alkatrészeket gyártott, de közel 13 éve autógyártással is foglalkozik a hat kínai üzemben…

Abszolút csúcs!
Tizenhat éves csúcson zárt 2009 decembere és 2010 februárja között a munkanélküliségi ráta. Az elemzők 2010 egészére prognosztizálták a 11 százalékos rátát, ehhez képest ezt már idei első adat túlszárnyalta. A KSH adatai szerint 11,4 százalékos a munkanélküliségi ráta, amely némileg enyhülhet áprilistól az idénymunkák beindulásával. 479 ezren voltak munka nélkül a múlt hónap végén, azaz 23 ezerrel többen, mint egy hónappal korábban. Az elmúlt egy évben összesen 101 ezerrel nőtt a munkanélküliek tábora a 15 és 74 év közötti népesség körében. A legrosszabb a helyzet a feldolgozó- és az építőiparban, valamint a kereskedelemben… A munkanélküliek 45 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást, jellemzően 16,3 hónapig tart, mire újra el tudnak helyezkedni.

Mélységben az alapkamat
A Monetáris Tanács 25 bázisponttal 5,5 százalékra, eddig soha nem látott mélységbe csökkentette a jegybanki alapkamatot. Simor András nem zárta ki a további kamatcsökkentés lehetőségét sem, ugyanakkor hozzátette, hogy a lazítási ciklus hamarosan véget érhet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!