hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 07. 02. (XIV/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Futballcsapatnyi orosz kémet fogtak Amerikában

A hidegháborút idéző kémbotrány pattant ki a hét elején az Egyesült Államok és Oroszország között, alig néhány nappal az után, hogy Obama elnök szívélyesen fogadta orosz kollégáját, Dmitrij Medvegyevet. Az FBI több amerikai városban tíz embert vett őrizetbe, később pedig nemzetközi körözés alapján Cipruson is elfogtak egy repülővel éppen Budapestre tartó férfit. Az orosz sajtó egybehangzó értékelése szerint Washingtonban egyes politikai körök nem nézik jó szemmel az amerikai-orosz közeledést, ezért robbantották ki a kémügyet.

Katonai készülődés a Perzsa-öbölben

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő július eleji washingtoni útjának fő témája az iráni atomprogram megállítása lesz. Obama még reménykedik, hogy Teherán előbb-utóbb beadja derekát. Izrael szerint azonban nincs idő újabb hatástalan szankciókra, amelyek alapvetően nem változtatnak Teherán eredeti szándékain. A hírek szerint Szaúd-Arábia az Iránra mért megelőző csapás érdekében kész az Izraellel való katonai együttműködésre.

Belföld

Miért hitelesebb a tűzoltó, mint a pap?

Továbbra is rendületlen a tűzoltók iránti bizalom hazánkban, miközben a lelkészek, szakszervezeti vezetők, üzletemberek, újságírók és politikusok változatlanul küzdenek az átlagpolgár kegyeiért – derült ki a GfK Csoport által 2010 tavaszán végzett felmérésből.

Hogy juttassunk államtitkokhoz szélsőséges szervezeteket?

A Jobbik négy, nemzetbiztonsági szűrőn fennakadt képviselője nem érti, hogy miféle kockázat rejlik személyükben, ami miatt nem ülhetnek be a sokszor államtitkokkal is dolgozó bizottságokba. Hogy jóhiszeműen kiáltanak-e politikai megrendelést, már csak azért is kétséges, mert közben pártjuk több szállal kötődik azokhoz a politikai terror­­szerve­zetekhez és paramilitáris csoportokhoz, amelyek vállaltan a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére szerveződtek.

Az emberek embere

A nemzet egységét megtestesítő államfő önként lemondott egy sor jogosítványáról, és gyakorlatilag egy lassanként átpolitizálódó testületre, az Alkotmánybíróságra bízta a nép és az Alkotmány védelmét.

Hit és értékek

Perutól Japánig keresik a hiányzó zsidó törzseket

Bibliai próféciák jelezték előre, hogy majdan a zsidók állama újjá fog születni. Ez 1948-ban Izrael Állam megalakulásá-val valósult meg. A próféták írásaiban mind a tizenkét törzs hazatéréséről is olvashatunk.

HÁTTÉR

Svájci frankó

Napról napra történelmi csúcsra erősödik a svájci frank a forinthoz képest, ami komoly kihívást jelent mind a devizahitelesek, mind a helyzetüket rendezni akaró kormány, mind a 200 milliárdos adótól fenyegetett bankok számára. És a történetnek még nincs vége.

Recesszió újratöltve? Visszaesésre figyelmeztetnek

Megszorítások, bankadó, ezek és más hasonló szigorú intézkedések hírei lengik be Európát Nagy-Britannián keresztül Görögországig. Egyre több elemző bírálja azonban a hatalmasra duzzadt deficit és az államadósság enyhítésének ezen módját, s mint fogalmaznak, ezzel éppen a következő válsághullámnak ágyaznak meg az európaiak.

Kétezerszeres „megtérülést” hozott az al-Kaida befektetése

Az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy terrorcsoportok más – nem politikai vagy ideológiai indíttatású – bűncselekményekből finanszírozzák tevékenységüket. A módszerek sem állnak távol egymástól, legyen szó akár bankrablásról, kábítószer- és emberkereskedelemről vagy kalózakciókról. Az egyik legismertebb amerikai stratégiai elemző csoport, a STRATFOR júniusban tette közzé a terrorszervezetek finanszírozásáról készült legfrissebb tanulmányát.

50 év munkája, 100 százalék kár

A Sajóról várták a vizet, de meglepetésre nem onnan, hanem az ellenkező irányból, a Bódva patakról jött az ár. Felsőzsolca bizonyos részei napokig másfél-két méteres víz alatt voltak. A korábban csak külföldi tudósításokból ismert képsorok – csóna­ko­kon menekülő családok, tetőcserépig vízben álló házsorok – ezúttal Borsod megyében ismétlődtek meg.

Náci eszmék a Közel-Keleten

Ribbentrop náci külügyminiszter és stábja az arab világ számára a Koránon alapuló részletes antiszemita propagandát dolgozott ki – állítja nemrég megjelent könyvében Jeffrey Herf amerikai történész. A nemzetközi hírű tudós szerint a harmadik világ „forradalmi” szerepét ámulattal szemlélő baloldali nyugati értelmiség szándékosan nem vesz tudomást az iszlamista náci szlogenek és a mai dzsihádista propaganda közötti nyilvánvaló kapcsolatról. A történésszel lapunk bécsi tudósítója készített interjút.

Guruló fejek

„Amit most egy nap alatt el lehet érni, azt ősszel már csak egy hét alatt, egy év múlva pedig egy hónap alatt lehet majd” – forrá­saink szerint ez az Orbán Viktornak tulajdonított szállóige az egyik alapelve a sze­mély­-cseréknek a közigazgatás felsőbb régióiban. Magyarországon eddig valamennyi kormányváltást személycserék sorozata követte, melynek hevességét ezúttal is az aktuális terület politikusának habitusa határozza meg. Az új­barbároktól a humanistákig terjed a repertoár.

KÁVÉSZÜNET

Bajor eksztázis és angol könnyek

A franciák és az olaszok – vagyis a négy évvel ezelőtti két döntős – távozása után az előzetesen a legnagyobb favoritok egyikének kikiáltott Anglia válogatottja is idő előtt kényszerült hazautazni Dél-Afrikából. Ugyanakkor a fiatal német csapat esélyei egyre jobbnak tűnnek. Helyszíni jelentés Bajorországból és a ködös-könnyes Albionból.

Futball­diplomácia

Még a Kanadában lezajlott G20 konferenciát is elhomályosítja a dél-afrikai futball-világbajnokság. A politikusok is igyekeztek gyorsan végezni vagy egy-két percre kiosonni a megbeszélések szüneteiben, hogy minél hamarabb leülhessenek a képernyő elé. Barack Obama, David Cameron, Angela Merkel és Nicolas Sarkozy is azok között volt, akik időnként néhány percre „kilógtak” a világgazdaság helyzetének stabilizálásáról szóló megbeszélésekről, hogy nemzeti válogatottjaiknak szurkoljanak.

Videót a bírónak!

A héten eldőlt, melyik nyolc csapat folytathatja a dél-afrikai világbajnokságot, a nyolcaddöntők közül azonban kettőn is óriási bírói hiba segítette a továbblépő csapatokat. Larrionda játékvezető érvényes találattól fosztotta meg a németek ellen egyébként csak vergődő angolokat, míg a legjobb európai sípmesternek tartott Rosetti lesgóllal ajándékozta meg Argentínát. A játékvezetés eddig is számos kritikát kapott ezen a világbajnokságon, így újból felmerült a videobíró bevezetésének kérdése.

Ha nyaralás, akkor Balatonkenese!

A szőlőkkel, gyümölcsösökkel gazdagon beültetett domboldalak ölelésében tárul a szemünk elé Balatonkenese. Hazánk legnagyobb tavának keleti, tengerszerű medencéjében számos kulturális és színes sportprogram, öt nagy strand, a vidék legszebb tájháza, legkorszerűbb jachtkikötője és nem utolsósorban az itt élők vendégszeretete vár.

Barangolás a Pilisben

Budapest környékének egyik legkedveltebb turistacélpontja a Budai- és a Visegrádi-hegység között elterülő Pilis. Közelsége, változatossága, valamint számtalan természeti látnivalója teszi a fővárosi kirándulók kedvenc célpontjává. Pilisszentkereszt, Dobogókő, a Rám-szakadék és a Holdvilág-árok kezdő turisták fülében is ismerősen csengő nevek. Ezúttal két, talán kevésbé ismert kirándulóhelyet látogatunk meg, melyeket méltán sorolhatunk a Pilis látványosságai közé.

Bűnbakok

Davidowitz Aranka 1930-ban született Beregszászon. Hétgyermekes családjukat több részletben deportálták. Aranka, három testvére és édesanyja 1944. május 9-én érkeztek meg Auschwitzba. A kilenctagú szűk családból csak ketten élték túl a holokausztot. Aranka Svédországba, majd onnan az Egyesült Államokba került, férjhez ment, családot alapított. 1981-ben Bűnbakok címmel könyvet írt a végső borzalmakat megelőző öt évről. A tizenéveseknek szánt könyv idén magyar nyelven is megjelent. Ennek alkalmából látogatott Budapestre Aranka Siegal, aki éppen a lapunknak adott interjú napján töltötte be 80. életévét.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!