hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Barangolás a Pilisben

2010. 07. 02.
Budapest környékének egyik legkedveltebb turistacélpontja a Budai- és a Visegrádi-hegység között elterülő Pilis. Közelsége, változatossága, valamint számtalan természeti látnivalója teszi a fővárosi kirándulók kedvenc célpontjává. Pilisszentkereszt, Dobogókő, a Rám-szakadék és a Holdvilág-árok kezdő turisták fülében is ismerősen csengő nevek. Ezúttal két, talán kevésbé ismert kirándulóhelyet látogatunk meg, melyeket méltán sorolhatunk a Pilis látványosságai közé.

A Pilisszentkereszt melletti Szurdok legkönnyebben gépkocsival közelíthető meg. A Pomáz–Dobogókő műútról Pilisszentkereszt előtt körülbelül 1 kilométerrel térjünk le balra, egy aszfaltozott, táblával sajnos nem jelölt bekötőútra, ami egy tágas pihenő- és parkolóhelyre vezet. A patakparton vagy a felhagyott kőbánya parkosított udvarán akár hosszabb időre is letáborozhatunk.
A Szurdok felfedezéséhez az országos kék jelzésen induljunk el a Kovács (Dera)-patak folyásirányával szemben! A hídon átkelve, rövidesen beérünk a Pilis egyik legszebb völgyébe, melyet egyik oldalon függőleges sziklafalak, járhatatlan, bokros meredélyek, a másikon pedig meredek, erdővel borított lejtők határolnak. Nagyjából 1 kilométert tehetünk meg az alpesi hangulatú, látványosan mély szurdokvölgyben, miközben fából ácsolt hidakon újra meg újra átkelünk a patakon. A bátrabbak választhatják a néhol hatalmas, vízből kiálló sziklákat is.
A völgy végén, a pihenőpadoknál visszafordulhatunk egy fölfelé kanyarodó, keskeny ösvényen. Az út helyenként sziklagerincen, néhol a völgy szakadékos, északi peremén vezet végig, ezért kisebb gyermekeket semmiképpen ne engedjünk előreszaladni! Ha tehetjük, ne hagyjuk ki ezt a szakaszt; mind a völgyre, mind az egész Pilisre gyönyörű a kilátás!
Ha hosszabb túrát tervezünk, a völgy végén kövessük tovább a patakmedret! Két egykori mészégető mellett vezet az út, majd rövidesen Pilisszentkereszt házai közé jutunk. A településen átgyalogolva, a turistaút (kék jelzés) keresztezi az ország­utat, egy keskenyebb, aszfaltozott erdei utat, majd folyamatosan észak felé haladva, elkezdünk fölfelé kapaszkodni a Kakas-hegy oldalán.
A parkolótól körülbelül 4 kilométert teszünk meg, amikor feltűnnek előttünk a Zsivány-sziklák. A romantikus név vadregényes, kalandfilmbe illő helyszínt takar. A meredek, vulkáni eredetű, 25-30 méter magas szikla­falak két, hozzávetőleg 100 méter hosszú sikátort zárnak közre, amelyeket egy ferde hasadék köt össze. A sziklák tetejére kanyargós ösvényen – esetleg a lankásabb oldalon, közvetlenül is – felkapaszkodhatunk. Az egész terület bejárásával, a labirintusszerű völgyek felfedezésével akár egy órát is eltölthetünk. A meredek, néhol hirtelen függőlegessé váló sziklafalak miatt a gyerekeket itt se engedjük szabadon kószálni!
Innen több irányban is továbbindulhatunk, bár a sok összefutó turistaút miatt kissé nehéz tájékozódni! A piros kör jelzésen haladva visszatérhetünk Pilisszentkeresztre, vagy egy kisebb, körülbelül 2 kilométeres kerülőt téve, fölgyalogolhatunk Dobogókőre. Innen az óránként induló autóbuszjárattal juthatunk vissza a Szurdok bejáratánál hagyott autónkhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!