hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Katonai készülődés a Perzsa-öbölben
Ki állítja meg Iránt?

2010. 07. 02.
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő július eleji washingtoni útjának fő témája az iráni atomprogram megállítása lesz. Obama még reménykedik, hogy Teherán előbb-utóbb beadja derekát. Izrael szerint azonban nincs idő újabb hatástalan szankciókra, amelyek alapvetően nem változtatnak Teherán eredeti szándékain. A hírek szerint Szaúd-Arábia az Iránra mért megelőző csapás érdekében kész az Izraellel való katonai együttműködésre.

Leon Panetta, a CIA igazgatója szerint Irán már legalább két atombombához elegendő dúsított urániummal rendelkezik, és két éven belül kész atomfegyverei lehetnek. Az amerikai szankciók nem alkalmasak arra, hogy véget vessenek Teherán nukleáris ambícióinak, csak meggyengíthetik az iráni kormányt. A CIA-főnök szerint Izrael még türelmes: lehetőséget és teret biztosít az Egyesült Államoknak, hogy diplomáciai és politikai eszközökkel rávegye Iránt az atomfegyverkezésről való lemondásra.

A CIA-főnök nyilatkozata is szerepet játszhatott abban, hogy Moszkva nem szállítja le az S-300 légvédelmi rakétákat Iránnak. 2007-ben egyeztek meg Teheránnal a légvédelmi rendszer telepítéséről, ám Oroszország - amerikai és izraeli sürgetésre - mind a mai napig késleltette a rendszer leszállítását.

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!