hetilap

Hetek hetilap vásárlás
50 év munkája, 100 százalék kár
Felsőzsolca térdre rogyott

2010. 07. 02.
A Sajóról várták a vizet, de meglepetésre nem onnan, hanem az ellenkező irányból, a Bódva patakról jött az ár. Felsőzsolca bizonyos részei napokig másfél-két méteres víz alatt voltak. A korábban csak külföldi tudósításokból ismert képsorok – csóna­ko­kon menekülő családok, tetőcserépig vízben álló házsorok – ezúttal Borsod megyében ismétlődtek meg.

- 1973-ban volt itt utoljára árvíz, de az sem volt akkora, mint a mostani. Olyan még nem történt, hogy az egész falut elöntötte - mondja egy munkásember a település határában, és a melléhez teszi kézfejét: odáig ért. A Felsőzsolca tábla melletti mezőn hegyekben állnak a homokzsákok. Már nincs szükség rájuk, a víz levonult. Amit maga után hagyott, az minden képzeletet felülmúl.

Az Arany János utcában, akárcsak a környező utcákban, minden házat le kell bontani. - Talán csak a Dezső bácsiéké marad meg - vélekedik Ágoston József. Az ő háza első ránézésre szintén sértetlennek tűnik. Kérdezem is, miért van kint a tábla, hogy „Életveszély, bemenni tilos!" Amikor bemegyünk, érthetővé válik. Ágoston József házának csak három fala van, a negyedik eltűnt. A 12 négyzetméteres lukon az ebédelő szomszédokat látjuk. Az ő házuk is megrogyott, bontás közben ültek le enni. Ágoston József házának tetejét a fal helyett a ruhásszekrény és a rajta lévő dobozok tartják. A dobozokban karácsonyfadíszek vannak, mondja Ágoston Józsefné. Azokra idén se lesz gondjuk, de a többi ingóságuk - már ami két méternél alacsonyabban volt - mind odaveszett: a bútorok, a tévé, a DVD, az étkészletek, az ágy, a ruháik. És persze az ingatlan. A kár összegét számokban is kifejezhetjük, de Ágoston József egyszerűbb megoldást talál: egy élet munkája. Ágoston Józsefné pontosít: ötven év munkája. - Ötven éve házasodtunk össze, három évvel ezelőtt vettük ezt a kis házat. Azelőtt Miskolcon laktunk bérházban, de mióta nyug­díjba mentünk, mindketten vágytunk egy kis kertre.

A víz egy pénteki nap hajnalán lepte meg Felsőzsolcát és benne az idős házaspárt. Hallották a hírekből, hogy megindult az áradás, körbe is rakták homokzsákokkal a házat. - Hajnal fél négy-négy óra körül jött a víz. Fél egyig zsákoltunk, akkor bementünk, hogy most már vége. Azt mondták, másnap délutánra tetőzik a Sajó, de arra senki nem számított, hogy a Hejő és a Bódva fog kiönteni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!