hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 07. 23. (XIV/29) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mit kér Abbász azért, hogy szóba álljon Netanjahuval?

Egyszerre járt Izraelben és a Palesztin Autonómia területén a térségben Cathrine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára és George Mitchell szenátor, Obama elnök személyes kiküldöttje. Mindhármuk célja volt, hogy előmozdítsák a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdését. A diplomáciai keringő egyelőre nem hozott látható eredményt. Hacsak az Arab Liga külügyminiszterei a hónap végén másképpen nem döntenek.

Közügy lett a Clinton lány világraszóló esküvője

Július végén férjhez megy Chelsea Clinton. A volt amerikai elnök és a jelenlegi külügyminiszter egyetlen lánya esküvője iránti érdeklődés nemcsak annak köszönhető, hogy a hírességek magánéletével előszeretettel foglalkozik a média. A frigy „különlegessége”, hogy a vőlegény konzervatív, igaz, nem politikai, hanem világnézeti értelemben. Marc Mezvinsky konzervatív zsidó vallású, és emiatt folynak a találgatások, hogy metodista és dél-baptista szülők gyermekeként a Clinton lány milyen egyházi szertartáson mondja ki a boldogító igent.

Belföld

Átrajzolják az országot

Az újrafogalmazott önkormányzati választási törvény önmagában erősen mérsékelte a szocialisták őszi esélyeit, ám a kormánypárt semmit nem bíz a véletlenre, az összes még vörös nagyváros választókerületi rendszerét fideszes megyei főjegyzőkkel daraboltatják fel és építik újra.

A haza kinek lesz eladó?

A termőföld talán az agrárgazdaság leginkább átpolitizált területe. Ennek elsődleges oka, hogy a föld nem csupán termelőeszköz, hanem vagyontárgy is, hiszen amellett, hogy jelentős áremelkedés előtt áll, rövid távon is kiváló befektetésnek számít. Egy hektár szántó átlagos ára ma Magyarországon 500-600 ezer forint, ennek éves hozama – ha csak bérleti díjat számolunk – mintegy 40 ezer forint. Ez 7-8 százalékos reálhozamot jelent, mert a föld ára is folyamatosan emelkedik. 2011-ben lejár a földtulajdonszerzéssel kapcsolatos uniós derogáció, amelynek meg­hosszabbí­tására nincs sok esély, így jövő tavasztól megszűnik a társas gazdaságok és a külföldiek földtulajdon­szerzésének tiltása, illetve korlátozása. Erre a váltásra fel kell készülni, ezért talán a közeljövő egyik legfontosabb kérdéséről dönt a napokban a parlament.

Orbán a jobbszélen cselez

A Jobbiknál tett látogatása beleillett a nemzeti együttműködés rendszerébe, a szocialisták meghívásán viszont mélyen elgondolkodna Orbán Viktor. A miniszterelnök határozottan elutasította a Magyar Gárdát, a Jobbikkal kapcsolatban azonban nem emelt más kifogást. A Hetek által megkérdezett politológusok arról is beszéltek, hogy jelentheti-e a vizit a Jobbik kiengedését a politikai karanténból.

Gólözönről álmodnak

Fizikailag és mentálisan is erős sportnemzetet vizionál Orbán Viktor. A közismerten fociszerető miniszterelnök és kormánya a sportélet felvirágoztatását tűzte ki célul, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a testedzés jellemformáló hatásával ellensúlyozza a fiatalok tömegessé vált deviáns életmódját és bulikultúráját. A parlamentben lapzártánk után tárgyalt törvénymódosítási csomag közvetett hatása folytán – a beterjesztők várakozása szerint – néhány év múlva a sportból a jelenleginél több adóbevétel származik, az egészségügyre pedig kevesebbet kell majd költeni.

Tanulságos az alkotmány­bíró-választás folyamat­ábrája

Politikai operetté vált a 2008 óta hiányos Alkotmánybíróság két új tagjának megválasztása, miután a kormányoldal befutóit csak a kétharmados többség tudta pályán tartani a megmérettetésben. A jogászszakma mértékadó képviselői szerint Stumpf István jelölésével a Fidesz újabb törvénysértésbe hajszolta bele a parlamentet.

Hit és értékek

Egyre nagyobb hatalmat kap az ortodox egyház

Medvegyev elnök aláírta azt a törvényt, amely július 28-át, Oroszország meg­keresztelkedésének napját, hivatalos állami ünneppé nyilvánítja. Előzőleg, a törvényjavaslat parlamenti tárgyalása során elhangzott olyan halvány ellenvetés, hogy az állam és az egyház el van egymástól választva.

HÁTTÉR

Kárpótlás nem csak jegyekkel

Beszélgetés a Rákosi-éra alatt örökségétől megfosztott Fábián Feri bácsival, aki ma mégis annak a községnek a díszpolgára, ahol korábban kisemmizték.

Egy kép sem ér egy életet

Húsz éven keresztül dolgozott a Reutersnek fotóriporterként. Ez idő alatt járt a világ szinte összes konfliktuszónájában. Riportot készített a harcoló iraki felkelőkkel, járt al-Kaida-kiképzőtáborban, hetekig fotózott tálib harcosokat az afganisztáni hegyekben. Kétszer szerepelt fotóval a Newsweek magazin címlapján, maga sem emlékszik pontosan, hány díj birtokosa. Aladdin Abd Al Naby fotóriportert kérdeztük.

Virtuális tér, valós veszélyek

Egy friss amerikai felmérés szerint a fiatalok többsége idegenekkel is kapcsolatba lép a világhálón, akiknek sok mindent el is árulnak magukról. Túl sok mindent.

Luxuskoporsó - A Concorde tündöklése és bukása

Tíz évvel ezelőtt döbbenetes képsorok járták be a világot, amelyeket egy kamionsofőr menet közben készített a párizsi Charles de Gaulle repülőtér mellett futó autópályáról. A digitális fényképezőgéppel rögzített videofelvételen jól látszik, ahogy az Air France tulajdonában lévő luxusrepülőgép próbál a levegőben maradni, miközben a hátsó része lángokban áll…

Multik a magyar esélyekről

Mivel Magyarországot legyengült állapotban érte utol a világválság, a kilábalás is hosszabb időt vesz igénybe – fogalmazott megkeresésünkre Takács János, az Electrolux közép-európai vezérigazgatója.

Az IMF és az EU nem érti a Nemzeti Együttműködés Rendszerét

Túlzás és hisztéria, hogy rácsapta volna az ajtót a kormányra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság küldöttsége, csak az utóbbiak keménykedtek a jegybankelnök fizetésén, de ősszel lesz megállapodás – állították a Heteknek a miniszterelnökségen. Róna Péter közgazdász lapunknak úgy fogalmazott: valóban különbség fedezhető fel a hitelességi válsággal küszködő Európai Bizottság és a tekintélyesebb IMF-delegáció álláspontja között, mégis világraszóló csalódást jelent, hogy a magyar kormány nem képes bemutatni, miként hoz fordulatot a magyar gazdaság állapotában. A delegáltak megállapodás nélküli távozása nem olcsó: a forint egyéves mélypontra zuhant, az ország pedig a világ tizedik legkockázatosabb országává vált.

KÁVÉSZÜNET

Először a fontosat!

Bizonyára mindannyian éreztük már úgy, hogy csak rohanunk a dolgaink után. Amint a lista alja felé közeledve meglátjuk a fényt az alagút végén, befut egy újabb „fontos” teendő. Úgy érezzük, sosem azt tesszük, amit igazán szeretnénk, de meg vagyunk róla győződve, hogy ha a mi lábunk nem hajtja, a Föld bizonyára meg­állna a forgá­s­ban, és valami intergalaktikus katasztrófa következne be. Az ilyen mókuskerék-világbajnokok számára íródott ez a hiánypótló mű.

Parfümkrónika

Kezdetben illatos növényi anyagok, balzsamok és gyanták égetésével jöttek létre az illatfelhők. A parfüm szó latin eredetű, a „per fumum” kifejezés jelentése: ’a füstön át’ vagy ’füst által’. Az illatszerek ősi megjelenése az illatos füst (tömjén) és balzsam volt, amelyet illatáldozatok bemutatásához, illetve temetkezési ceremóniákon alkalmaztak.

Görögország

Demokrácia, olimpia, művészetek, görög joghurt… – a sort hosszan lehetne folytatni, hogy mi mindent köszönhetünk Görögországnak, de a nyári forróságban a smaragdszínű tenger hűs habjait, az „ezernyi” mesés szigetet, ligetet, pálmafát juttatja önkéntelenül is eszünkbe. A kék és fehér ország hamisítatlan mediterrán hangulattal, a görög konyha utánozhatatlan ízeivel ígér felejthetetlen vakációt.

Az orrművész

Egy-egy illat jelentősen befolyásolhatja az emberek közötti viszonyt, akár magánéletről, akár munkáról van szó, hiszen két ember nemigen tud még egy jót beszélgetni sem, ha az egyiket taszítja a másik illata. Akármilyen illatot érzünk, nincs időnk gondolkodni, máris megvan a benyomás, ami tudat alatt befolyásolhatja akár egy tárgyalás vagy egy kapcsolat kimenetelét is – mondja Zólyomi Zsolt, az egyetlen parfümőr a régióban, akinek több illatkreációja is kapható kereskedelmi forgalomban. ő mégis személyre szabott parfümök készítésével foglalkozik legszívesebben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!