hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy kép sem ér egy életet
– mondja Aladdin Abd Al Naby veterán haditudósító, fotóriporter

2010. 07. 23.
Húsz éven keresztül dolgozott a Reutersnek fotóriporterként. Ez idő alatt járt a világ szinte összes konfliktuszónájában. Riportot készített a harcoló iraki felkelőkkel, járt al-Kaida-kiképzőtáborban, hetekig fotózott tálib harcosokat az afganisztáni hegyekben. Kétszer szerepelt fotóval a Newsweek magazin címlapján, maga sem emlékszik pontosan, hány díj birtokosa. Aladdin Abd Al Naby fotóriportert kérdeztük.

Ön most hatvanéves. Az interjú elején értetlenkedett, hogy miért akarok interjút készíteni egy „nyugdíjas öregemberrel". Pedig csak néhány éve vonult vissza.

- Nem önkéntesen, teszem hozzá. Két éve egy rutinellen­őrzésen az orvos félrehívott, és azt mondta, hogy a szívem elég rossz állapotban van, vagyis választhatok, hogy vagy két hónapon belül befekszem a kés alá, vagy leáll valahol egy darfuri faluban. Értelemszerűen befeküdtem, a műtét után viszont közölték velem, hogy bár lecserélték az artériát, jobb, ha befejezem a missziókat. Hiába kérvényeztem, hogy saját felelősségre hadd folytassam a munkát, a reuterses főnököm hajthatatlan volt. Nyugdíjaztak, most a fiatal fotózsurnalisztákat tanítom itt, Kairóban a CIC-ben (Contemporary Image Collective Intézet - a szerk.).

Egy chopperrel jár dolgozni, nem kifejezetten úgy él, mint egy nyugdíjas. Pontosan mit tanít?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!