hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Görögország

2010. 07. 23.
Demokrácia, olimpia, művészetek, görög joghurt… – a sort hosszan lehetne folytatni, hogy mi mindent köszönhetünk Görögországnak, de a nyári forróságban a smaragdszínű tenger hűs habjait, az „ezernyi” mesés szigetet, ligetet, pálmafát juttatja önkéntelenül is eszünkbe. A kék és fehér ország hamisítatlan mediterrán hangulattal, a görög konyha utánozhatatlan ízeivel ígér felejthetetlen vakációt.

Európa bölcsője a Balkán-félsziget déli részének kellemes éghajlatú területén fekszik Európa, Ázsia és Afrika találkozásánál. 15 ezer kilométernyi tengerparttal rendelkezik (Égei-, Jón- és Földközi-tenger), így már a bronzkortól kezdve egész kontinensünk fejlődését meghatározó kultúrák alakultak ki. Az ország a Peloponnészosz-félsziget és rengeteg sziget együtteséből áll. Maguk a szigetek is több csoportra oszlanak, északról dél felé haladva: Észak-Szporádok, Kikládok, Dél-Szporádok, Kréta, az Égei-tenger északi szigetei.
A magyar turisták egyik legkedveltebb úti célját kedvező árai, páratlan természeti adottságai és az utánozhatatlan görög vendégszeretet teszi örök slágerré, és még a válság ellenére is ideális pihenőhely, amit az Exclusive Tours értékesítési igazgatója, Omasz Katalin is megerősített lapunknak: „Az egyik legkedveltebb célország valóban a mesés Görögország, ahová főként repülő­géppel és autóbusszal utaznak utasaink. Cégünk három irodát működtet: Budapesten, Miskolcon és Veszprémben. Irodáinkban is azt tapasztaljuk, hogy az utazási kedv nem csökkent. Igaz, jellemző, hogy nagyon sokan várnak az utolsó pillanatra, bízva abban, hogy egy jó last minute utat megcsípnek. Ennek persze megvan az előnye és a hátránya is: az ár természetes, hogy kedvezőbb, de nem biztos, hogy a számára legjobban tetsző helyre sikerül utaznia.”
Omasz Katalin elmondása szerint az üdülőhelyeken nem lehet tapasztalni semmi zavargást, feszültséget, hiszen az ország nagy része a turizmusból él, és nem engedhetik meg maguknak, hogy ne jöjjenek a vendégek. Megnyugtatásul az utazási iroda vezetője kifejtette: „A mi irodánk Zakünthosz-ra szervez utakat, és ott beszélgettünk a partnereinkkel. Elmondták, hogy a szigeteken zárt közösség él, mondhatni mindenki mindenkinek a rokona, és senki nem akar a másiknak rosszat. Ezenkívül magánkézben vannak a hotelek, busztársaságok, boltok, szolgáltatások, és ugye senki sem ellensége önmagának. Így mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, hogy válassza nyári úti célul Görögországot, és ezen belül is például Zakünthoszt.”
Görögországban kevés az erdő, sok az örökzöld cserjés, bükk, tölgy, pálma. Jellemző exporttermények: narancs, citrom, szőlő, olajbogyó. Nemzeti ételük a ma már Magyarországon is ismert girosz, mely pitába-lángosba töltött bárányhús zöldségekkel, de létezik csirkés változata is. További ismert görög ételek a muszaka, a paszticio, a szuvlaki, a biftéki, a szudzukaki, a kokkiniszto, a kritharaki, illetve a gigantes plaki. Elterjedt saláta a tzatziki szósz, amely joghurtból, uborkából, fokhagymából olajjal készül. Gyakori reggeli étek a mézes joghurt.
S hogy mit kell még feltétlenül látnunk, ha görög földön járunk? Az Exlusive Tours igazgatója ezt is elárulta: „Szinte legalább egyszer mindenki látott képet a Navagio-öbölről. Nos, ennek szépségéről egész napos hajókirándulás keretében meggyőződhetünk: lehetőség nyílik az öbölben partra szállni és fürdeni a kristálytiszta, kék tengerben. Autóbuszos szigettúrán felkereshetőek a sziget nevezetességei, megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, és felülről is megcsodálhatjuk a Navagio-öblöt. A szigeten rakja le tojásait a védett Caretta Caretta teknős. A »teknősles« keretében alkalmunk nyílik megnézni őket. Ha már Görögországban vagyunk, kihagyhatatlan egy görög est, ahol miután elfogyasztottuk az ország hagyományos ételeit, és megkóstoltuk a finom görög borokat, eljárhatjuk tradicionális táncukat, a szirtakit is.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!