hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 02. 03. (XVI/05) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Mártírok útja - Ki mentheti meg a BKV-t?

A közlekedési vállalatnak járó 32 milliárdos költségvetési támogatás érthetetlen befagyasztása kapcsán szárnyra kelt szóbeszéd szerint a történet arról szól, hogy végül a „megfelelő" cégek nyerjék el a BKV megmentése érdekében kiírt állami megrendeléseket. Mások viszont állítják, Tarlós István hibás politikájával annyi ellenséget szerzett a Fideszen belül, hogy meg kell menteni tőle a fővárost. E gondolatmenet szerint Rogán Antal lett a nagy-politikában elefánt módjára közlekedő Tarlós István ellensúlya.A villamos- és metróhálózatot is működtető tömegközlekedés sehol a világon nem nyereséges, ezért ilyen elvárást támasztani a Budapesti Közlekedési Vállalattal (BKV) szemben is irreális. A mintegy 12 ezer főt foglalkoztató cég éves költségvetése körülbelül 130 milliárd forint, aminek körülbelül 40 százalékát – mintegy 52 milliárdot – a jegy- és bérleteladások fedezik. Ez az arány nemzetközi összehasonlításban a felső kategóriába sorolja a BKV-t, amely azonban mégis a csőd szélén áll: a vállalat működését napi szinten ismerő forrásunk szerint jelenleg úgy tűnik, hogy március végére kiürül a cég kasszája.

Interjú Jávor Benedekkel, az LMP új frakcióvezetőjével

A karácsonyi „odaláncolós" tüntetés óta egészen a múlt heti kongresszusig egy belharcokban vergődő párt képe alakult ki a médiában az LMP-ről. Meg tudták győzni a szimpatizánsaikat, hogy csak egy rutin családi veszekedés hangjai szűrődtek ki a szomszéd szobából?

Van-e kiút a zsákutcás magyar történelemből?

Bibó István a második világháború után írt (1948), az Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem című munkájában hosszasan elemzi, milyen hazug politikai konstrukciókban élt a magyarság az elmúlt évszázadban. A témával kapcsolatban neves közéleti szereplőket, tudósokat kérdeztünk arról, hogy létezik-e egyáltalán magyar szuverenitás; hazug-e az a konstrukció, amelyben Magyarország önmagát értelmezi; valódi vagy álproblémákkal foglalkozunk-e nap mint nap; illetve ennek köszönhetően zsákutcában vagyunk-e, és ha igen, látszik-e belőle bármiféle kiút.

Kétfejű lesz-e az MSZP?

Mesterházy Attilának sikerült pár hónappal elrébb hoznia az MSZP tisztújító kongresszusát, azonban azt nem sikerült elérnie, hogy ne legyen riválisa a pártelnöki tisztségért. Igaz, kihívóját, Szanyi Tibort senki sem tartja komoly ellenfelének, de Botka László választmányi elnöki megmérettetésével mégis ellensúlyt kaphat. Több, korábban jelents szerepet játszó politikus háttérbe szorul, a kritikus hangok szerint az MSZP akár a néhai MDF sorsára is juthat.

A Jobbik és az európai szélsőjobb különbségei

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nagyban eltér a nyugatabbra található európai országokban tapasztalt szélsséges politikai megnyilvánulásoktól – derül ki a Demos nevŐ kutatóközpont Violence and Extremism Programme (Erszak és Szélsség Program) keretén belül készített beszámolójából. Jamie Bartlett, a program vezetje, illetve munkatársa, Jonathan Birdwell szemnyitogató információkat osztott meg lapunkkal.

Hit és értékek

'Kereszténymentes világot!'

A kilencvenes évek elején az afgán háború befejezését követően a külföldi zsoldosok („az afgán arabok”) szétszóródtak a világ különböző pontjain, ami új fejezetet nyitott a terrorizmus és a keresztényellenes erőszakhullám történetében. Afgán veteránok robbantották ki a csecsen háborúkat, valamint számos kisebb fegyveres konfliktust is a volt Szovjetunió területén. Az állandó erőszak egyik célja az, hogy az orosz nemzetiségű keresztények elhagyják az ázsiai köztársaságokat. Ma már az oroszok kivándorlása Közép-Ázsiából olyan méreteket ölt, hogy az felveti az etnikai-vallási tisztogatás gyanúját, de a helyzet Afrikában és a Közel-Keleten is egyre súlyosabb. Az Economist brit hetilap becslése szerint 2011 végén világszerte több mint 100 millió keresztényt fenyeget közvetlen életveszély, és a jelenlegi folyamatok alapján reális lehetőség, hogy Marokkótól Pakisztánig egybe­függő kereszténymentes övezet alakulhat ki.

HÁTTÉR

Kell-e megszorítania Orbán Viktornak?

Közgazdasági bikkfanyelven, udvarias hangvételben ugyan, de alaposan „lehúzza” az IMF legfrissebb országjelentése Matolcsy György gazdasági miniszter, nem mellesleg a kormány gazdaságpolitikai teljesítményét. Ha jól értjük, akkor a Valutaalap gazdaságpolitikai fordulatot vár el az Orbán-kormánytól a forint árfolyamát stabilizáló készenléti hitelért cserébe. Nem kormánypárti elemzők már a megszorítás szót is elővették.

„Orbán nem fasiszta, Matolcsy nem a kormány”

450 forint felett a benzinár, az euró árfolyama január elején minden negatív rekordot megdöntött, a 27 százalékos magyar áfa Európában egyedülállóan magas, megszorítás megszorítást követ, a demokratikus intézményrendszert folyamatos támadások érik. Mindennek ellenére szombaton tömegtüntetést rendeztek a kormány mellett. Ön szerint mi a titka Orbán Viktornak?

Budapesti „földesurak”

A szavak szintjén ugyan a magyar gazdákat és a vidéket támogatja a Darányi-terv, valójában azonban magára hagyja a kis- és közepes termelket a mezgazdasági nagyüzemekkel szembeni érdekérvényesítési harcban – mondta lapunknak egy agrárszakért, aki évtizedek óta készít szakmai háttértanulmányokat. Agrárpolitikai berkekben Ángyán József államtitkár lemondását a kormányzati terv szakmai „leminsítéseként” értékelik.

Távol Európától

Könnyen megszŐnhet a magyar diplomák nemzetközi minségi garanciája, aminek folytán a hazánkban szerzett végzettséggel külföldön nem sokra fogunk menni. Kimaradt ugyanis a minségbiztosítás ügye az új felsoktatási törvénybl, amely a 20 éve komoly nemzetközi elismertséget szerzett Magyar Felsoktatási Akkreditációs Bizottság szerepének és autonómiájának drasztikus csökkentését tartalmazza.

Az európaiak túl lusták?

Az európaiak nem dolgoznak eleget. Ezt a meglep megállapítást teszi a Világbank múlt héten közzétett nagyszabású tanulmánya. A német, francia vagy holland munkavállalók évente nagyjából egy egész hónappal dolgoznak kevesebbet, mint munkatársaik az Egyesült Államokban. A magyar – és más kelet-közép- európai – munkavállalók esetében ez a különbség legalább ilyen vagy még jelentsebb.

Blöff

Érthető persze, de korántsem körültekintő, vagy mondjuk inkább úgy: nem elég előrelátó a kormányzati kommunikáció igyekezete, hogy bagatellizálja azokat az engedményeket, amelyeket viszonylag gyorsan meg kell tennie, ha tárgyalóasztalhoz akar ülni az IMF-el. Egyre-másra hangzik el – akár a szóvivőtől, akár államtitkári, avagy miniszteri szinten –, hogy már közel járunk az egyeztetések végéhez, és legfeljebb egy-két részletkérdésben térnek még el a nézeteink. Mi több, Navracsics Tibor már egyenesen azt mondta a köztelevízióban: „minden törvény lényegi elemeit meg tudjuk védeni”; aztán hozzátette, hogy a „Magyarország elleni fellépéssorozat” márpedig könnyen „visszaüthet a kezdeményezőkre”.

Előbb kenyeret, aztán demokráciát

Német tudósok szerint Európa rossz irányból közelíti meg a Közel-Kelet és Afrika nemzeteiben, illetve az azok között dúló véres háborús konfliktusokat. A gazdasági és politikai helyzet, valamint a vallási különbségek ugyanis csak látszólag okai ezeknek, a valós probléma mélyebben gyökerezik, és az előbbiekre is nagy hatással van: a tudósok szerint a munkanélküli fiatal férfiak – akik ölni is képesek a kiugrás lehetőségéért – jelentik a legfőbb okát a háborús helyzetnek. A demográfiai mutatók alapján Afrikában 2025-ig minden feltétel adott a polgárháború fenntartásához.

Vidám adományosztás a történelmi magyar határon

„Betemetett a nagy hó erdt, mezt, rétet…” – Kányádi Sándor gyerekverse jutott az eszembe, mikor átvánszorogtunk a Királyhágón. Nagy hó, csúszós utak, ködös, nyálkás id, nem a legszebb arcát mutatta Erdély, mikor átléptük a Király­hágót a Hit Gyülekezete Szeretet­szolgá­la­tá­nak munkatársaival. A célunk éppen kilencszáz kilométerre van Budapesttl: Gyimesbükk.

Még nem látnak tisztán

Szemretinát pótoltak őssejtekkel amerikai kutatók. Bár a kutatás célja csak az őssejtterápia biztonságosságának megállapítása volt, az őssejtek javulást hoztak a látásban több súlyos, degeneratív szembetegség esetében.

KÁVÉSZÜNET

Egy falat Magyarország

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a csokoládét valamilyen, de főként minden formában. Viszont kevesen tudják, hogy létezik egy magyaros ízvilágot rejtő, egyedi receptúra alapján készített kézműves különlegesség, amelyet nem csupán édességnek, hanem reprezentatív ajándéknak is szántak. Dombóváron a Gabriel Bon-Bon Manufaktúránál jártunk, ahol Gábor Sándor aranykoszorús cukrászmesterrel beszélgettünk.

Sarkifény-turizmus

Nagy mennyiségű forró gáz hagyta el a Nap felszínét, majd egy óriási lökéshullám futott át a bolygóközi téren, amely hevesen a Föld mágneses mezejének csapódott. A plazma sebessége és a részecskék száma rövid időn belül sokszorosára nőtt és több száz kilométer per órás sebességgel száguldott a Föld felé.

TV-re a weboldalakkal!

Az elmúlt hónapokban közkedveltté vált okostelefonok elterjedése után egyre népszerűbbek az okostévék (Smart TV), amelyeket többek között internetezésre, különböző alkalmazások futtatására és webes telefonálásra is lehet használni. Ahogyan egy korábbi írásunkban (3D tévé: valóságos illúzió. Hetek, 2010. december 3.) már beszámoltunk róla, úttörő fejlesztésnek számított a korábbi években a 3D tévé piacra dobása, ám méltán nevezhetjük a mostani újítást is forradalmi változásnak az iparágban.

Gladiátorok küzdelme az arénában

Ha az év első hónapjának harmadik és negyedik hete, akkor Ausztrál Open, ez a teniszezők első Grand Slam- tornája. Ez a teniszjáték a politikai helyzet és a gazdasági élet által borússá vált napjainkat is képes megszínesíteni. Igaz ez akkor is, ha a 14 játéknapra kevésbé a játékosság, mint inkább a végletekig kiélezett küzdelem volt a jellemző. Ez által a tenisz a szemet gyönyörködtető, de az embert nem kímélő versenysportok közé kezd tartozni.

A 120 esztendős tinédzser

1892. január 20-án játszották le az első hivatalos kosárlabda-mérkőzést. Bár százhúsz év soknak tűnik, a kosarazás számos sportághoz képest fiatalnak számít, ráadásul rette-netesen gyorsan fejlődik. A célja kezdetektől fogva a csapatjáték és a mozgás volt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!