hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kétfejű lesz-e az MSZP?
Hatalomtechnikai csatározások a szocialistáknál

2012. 02. 03.
Mesterházy Attilának sikerült pár hónappal elrébb hoznia az MSZP tisztújító kongresszusát, azonban azt nem sikerült elérnie, hogy ne legyen riválisa a pártelnöki tisztségért. Igaz, kihívóját, Szanyi Tibort senki sem tartja komoly ellenfelének, de Botka László választmányi elnöki megmérettetésével mégis ellensúlyt kaphat. Több, korábban jelents szerepet játszó politikus háttérbe szorul, a kritikus hangok szerint az MSZP akár a néhai MDF sorsára is juthat.

A Political Capital év végi elemzése szerint hiába vesztett másfél millió szavazót a Fidesz, hiába mondják azt a szocialisták, hogy Orbán dilettáns módon kormányoz, az MSZP mindössze 50 ezer fővel volt csak képes a táborát bővíteni.  Az Ipsos, a Tárki és a Századvég már nyilvánosságra hozta januári kutatásait, ezek alapján az MSZP továbbra is 11 és 14 százalék között áll az összes választókorú körében.
Mesterházy Attila pártelnök hívei a fordulat elmaradását Gyurcsány Ferenc MSZP-ből való kiszorításának nehézségeivel magyarázzák, jelesül, hogy a megosztottság miatt nem lehetett a hitelességet visszaszerezni. A kiszivárogtatásokból úgy tűnik, hogy a pártvezetés következő célja a korábbi szocialista vezetők, így Puch László, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Kiss Péter és Hiller István háttérbe szorítása. A helyükre pedig egy új, fiatal politikusgárda „felépítése”.
A márciusban tartandó tisztújítás kapcsán már elindult a nyilatkozatháború a médiában, az MSZP hagyományaihoz hűen olykor névtelenséget kérő forrásokra való hivatkozással. Bár a pártvezetés igyekszik azt a képet sugallni, hogy nyugodt a hangulat az MSZP-n belül, szocialista politikusokkal beszélve mégis kétirányú trendet lehet kitapintani. Egyrészt több politikus kénytelen aktivizálni magát, mert a párton belüli hagyomány az országos lista sorrendjét a hivatalos párthierarchiában betöltött hellyel kapcsolja össze. Tehát, aki tagja lesz a most megválasztott elnökségnek, az valószínűleg kedvező helyet kap az országos listán. Az új választási törvény értelmében a jelenlegi népszerűséget figyelembe véve 20-25 képviselői helyre számíthat az MSZP, míg ma kétszer ennyien vannak a T. Házban. 
Mesterházy Attila láthatóan arra törekszik, hogy az őhozzá közel álló, személyéhez lojális politikusokat hozza helyzetbe. Ebben forrásaink szerint épít a korábban Mozaik Klub néven elhíresült, a párton belüli fiatalokat tömörítő csoport támogatására. Így „mesterházystának” számítanak többek között a Harangozó testvérek, Horváth Csaba, illetve Molnár Zsolt. Emellett igyekszik olyan politikusokat felfedezni, támogatni, akik karrierjüket az ő támogatásának köszönhetik majd, mint például Kunhalmi Ágnes vagy egy zuglói politikushölgy, aki azzal tűnt fel a 2010-es önkormányzati választáson, hogy az Index portál szépségversenyén a második helyet szerezte meg. A másik trend, hogy több politikus tudatosan nem vállal szerepet a vezetésben. Egyikük – aki egyébként a fiatalabb generációhoz tartozik – ezt azzal magyarázta, hogy amennyiben nem növekszik az MSZP népszerűsége, akkor úgyis vége a pártnak, az MDF sorsára jut, ebben az agóniában pedig nem érdemes részt venni. Ha pedig változnak a pártpreferenciák, akkor úgyis új szereposztás lesz. Bár többen kritikusak a párt vezetésével szemben, kiüresedettnek, sekélyesnek és tartalmilag felületesnek tartják a párt vezetőinek politikáját, de időt kívánnak adni Mesterházynak, hogy próbáljon kormányzóképes alternatívának tűnni.  
Botka László szegedi polgármester elindulása a választmányi elnöki székért azonban egyetlen előbb vázolt trendbe sem illeszkedik. Több forrásunk azt állította, hogy a csongrádi politikus nem tehetett mást, mint hogy elindul ezért a tisztségért. Úgy tudni, hogy ebben a párt értelmiségi holdudvarához tartozó személyek, illetve talán Puch László pártpénztárnok is támogatja. Vele kapcsolatban a pártvezetéshez közel álló forrásokból rendre az a hír jelenik meg, hogy visszavonul, nem vállal vezető tisztséget. Mindezt az információt azzal toldják meg, hogy ez az „öregek” számára is üzenetet hordoz, nevezetesen, hogy ők is kövessék a példáját. 
Botka László szerepe azért is kérdéses, mert a párton belüli beszélgetésekben hosszú időn keresztül elnökként is elhangzott a neve. Ő a párt egyetlen nagyobb várost irányító polgármestere, aki nem vállalt kormányzati szerepet a párton belül a máig feldolgozatlan Gyurcsány-kormányzásban. Azt sem tudni, hogy szövetségese vagy riválisa-e Mesterházy Attilának.

Éhségmenet borsodból

Jöv héten hétfn Miskolcról munkanélküliek és nehéz szociális helyzetben lev emberek gyalogmenetben indulnak Budapestre, hogy február 13-án, a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén átadhassák kérésüket a kormánynak. A szlogenjük a „Munkát, kenyeret!”. A kezdeményezést a borsodi MSZP is támogatja, az egy hétig tartó menetelésben Nyakó István országgyŐlési képvisel is részt vesz, de az els napon Ujhelyi István, az OrszággyŐlés szocialista alelnöke is szerepet vállal a „mozgalomban”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!