hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A 120 esztendős tinédzser
Világszerte hódít a kosárlabda

2012. 02. 09.
1892. január 20-án játszották le az első hivatalos kosárlabda-mérkőzést. Bár százhúsz év soknak tűnik, a kosarazás számos sportághoz képest fiatalnak számít, ráadásul rette-netesen gyorsan fejlődik. A célja kezdetektől fogva a csapatjáték és a mozgás volt.

Annak ellenére, hogy a kosárlabda az USA nemzeti sportága, nem amerikai találta fel, hanem egy kanadai testnevelő tanár, Dr. James Nai­smith 1891-ben. Több legenda is született a feltalálás körülményeit illetően. Sokan azt állítják, hogy Naismith az amerikai futball teremváltozatát akarta megalkotni. Mások szerint a „kacsa a sziklán" nevű középkori gyerekjátékot elevenítette fel, melynek lényege, hogy a „kacsá"-nak nevezett tárgyat leüssük egy kőtömbről egy másik kővel. Egy biztos, Naismith feladata az volt, hogy lekösse diákjai energiáját a hosszú springfieldi tél folyamán. Történt, ahogy történt, Naismith papírlapra vetette a kezdetleges szabályokat, amelyek megalapozták a kosárlabda karrierjét. Először is egy barackoskosarat szögelt a tornaterem két falába, amelyek 3,05 méter magasan voltak (ez a magasság megfelel a mainak is), ezekbe kellett beledobni a labdát. Az a csapat nyert, amely többször beletalált a kosárba. A személyi hibákkal és faultokkal kapcsolatban is meghúzta a határokat, hogy ne váljon durvává a játék.

Az első hivatalos kosárlabda-mérkőzést 1892. január 20-án játszották, 1:0-s végeredménnyel. Ezután a mérföldkő után a kosárlabda egyre népszerűbb csapatsporttá vált Amerikában, köszönhetően többek között a Keresztény Ifjúsági Egyesület (YMCA) munkájának is. Az 1890-es évek elején már az USA-n és Kanadán kívüli országok között is hódított az új sportág, hiszen Naismith osztályából néhányan külföldről származtak, így hazájukban is meg tudták azt honosítani. A játék népszerűsítését az YMCA külföldön is segítette, és tevékenységüknek köszönhetően Párizsban, 1893-ban lejátszották Európa első kosárlabda-mérkőzését.

Közben Amerikában egyre több egyetem alakított kosárlabdacsapatokat, és vett részt egyetemek közti bajnokságokon. Kicsit később, 1910-ben létrejött a mai NCAA (Nemzeti Egyetemi Sportszövetség) elődje, amely mára a legelőkelőbb ligák közé nőtte ki magát, és rengeteg profi játékost termel. Kezdetben csak férfiak játszhatták ezt a sportot, ám - Senda Bereson, a Smith Egyetem tornatanárának szabálymódosítása nyomán - 1893-ban lejátszották az első hivatalos női kosárlabda-mérkőzést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!