hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sarkifény-turizmus
Fényjáték geomágneses viharban

2012. 02. 09.
Nagy mennyiségű forró gáz hagyta el a Nap felszínét, majd egy óriási lökéshullám futott át a bolygóközi téren, amely hevesen a Föld mágneses mezejének csapódott. A plazma sebessége és a részecskék száma rövid időn belül sokszorosára nőtt és több száz kilométer per órás sebességgel száguldott a Föld felé.

A fenti esemény nem egy sci-fi regény részlete, hanem a január 22-ei napkitörés következménye. A geomágneses vihar intenzitása nagy volt, de szerencsére nem jelentett veszélyt a műholdaknak és az áramszolgáltatásnak. A hatalmas koronakidobódásnak köszönhetően tetemes mennyiségű proton került a légkörbe. Ezek a részecskék jellemzően 100 kilométer magasságban összeütköznek a légkör részecskéivel, ionizálják és gerjesztik azokat, majd a légkör molekulái a napszéltől kapott plusz energiájuktól elektromágneses sugárzással szabadulnak meg és térnek vissza eredeti állapotukba. Kibocsátott fényük az atomra vagy molekulára jellemző színű; elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékes ibolya vonalai jelentkeznek.

A látható fény tartományába eső rész - a sarki fény - leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg. Formái sokfélék, állandóan változnak, gyakran függönyre, ívelt szalagokra emlékeztetnek vagy sugaras szerkezetűek. Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is látható. Utoljára 2003 novemberében lehetett megfigyelni hazánk felett a fényjelenséget. Sarki fénnyel a déli póluson is találkozhatunk, sőt csillagászok látták már a Naprendszer más bolygóin (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz) és azok egyes holdjai felett is (Io, Ganümédész).

Sarkifény-vadászat

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!