hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 05. 11. (XVI/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Egymillióval többen döntöttek Hollande mellett

Egymillióval többen döntöttek vasárnap François Hollande mellett, mint a jelenlegi elnök, Sarkozy mellett: Hollande 51,67 százalékkal lett a választások győztese, szemben vetélytársa, Nicolas Sarkozy 48,38 százalékával. A most megválasztott François Hollande az 1958-ban megalapított ötödik köztársaság második szocialista párti elnöke François Mitterrand után.

48 óra alatt véget ért a kampány Izraelben

Nemzeti egységkormányt háború vagy békeszerződés előtt szoktak alakítani Izraelben. 1967. június 4-én Lévi Eskol izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy nagykoalíciót alakít, és Mose Dajant nevezi ki hadügyminiszternek. Másnap kitört a hatnapos háború. 2012. május 8-án Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök még szélesebb koalíciót alakított Saul Mofaz volt vezérkari főnökkel, aki ráadásul teheráni születésű. Vajon küszöbön áll a háború Iránnal, vagy épp ellenkezőleg, a kormány békeegyezményre készül a palesztinokkal?

Ki lesz az európai supremo?

A jelenlegi „kétfejű Európa” helyett egyetlen, összevont jogkörű elnök, úgynevezett „supremo” vezetné a jövőben az Európai Uniót. A javaslatot – amelyet a brüsszeli EUobserver hírportál szellőztetett meg – a német külügyminiszter által vezetett Berlini Csoport dolgozta ki. A program megvalósítása a francia elnökválasztás után felgyorsulhat, bár a nemzeti szuverenitás további korlátozásával járó tervet Nagy-Britanniában élesen ellenzik. Egy brit EP-képviselő szerint ezzel egyenesen a középkori Német-római Birodalom éledne újjá.

Bomba alsó - Kettős ügynök volt az önkéntes merénylő

Új, kifinomult módszerrel robbantott volna fel az al-Kaida egy Amerikába tartó repül-gépet – az Oszama bin Laden megölésének els évfordulójára tervezett merényletet azonban a CIA sikeresen megakadályozta. Az alsónemŐbe rejtett bombát, melyet a leg-újabb hírek szerint egy ketts ügynök adott át a CIA-nak, az FBI vizsgálja annak kideríté-sére, vajon hordozója elkerülhette volna-e a repültéri biztonsági ellenrzéseket.

Háború keresztények ellen

Háromszáz fö­-lött van azoknak a keresztényeknek a száma, akiket hitük miatt gyilkoltak meg egyetlen egyházkerületen belül Nigériában az elmúlt hetekben. Áp­rilis utolsó vasárnapján pedig huszonheten vesztették életüket, amikor az ország északi részén három helyen intéztek támadást istentiszteleten részt vev keresztények ellen.

Cserbenhagyva - Menekülne Kínából az aktivista

Újabb vihar kavarta fel a titokzatos kínai politika belvizét. Április végén a vak Csen Guangcseng nevŐ jogvéd aktivista kalandfilmbe ill módon menekült a pekingi amerikai nagykövetségre, hogy családjának menedékjogot kérjen. Az incidens diplomáciai szempontból is kínos, mivel éppen a magas szintŐ amerikai–kínai kereskedelmi és biztonsági tárgyalások eltt történt.

Megelőző csapással fenyeget Moszkva

Nyikolaj Makarov, az orosz fegyveres erk vezérkarának fnöke megelz csapással fenyegeti az Egyesült Államokat és Európát, amennyiben nem sikerül egyezségre jutni az épül rakétapajzs ügyében.

Gazdasági után politikai káosz Görögországban

A görög szavazók múlt vasárnap ismét megmutatták, hogy milyen a nemzeti önérzet; hiába fenyeget az államcsd réme, mégis a megszorítások ellen szavaztak. A gazdasági válság mellé sikerült egy politikait is összehozni, ami csak súlyosbítja az euróövezet válságát. Olyannyira, hogy vannak, akik már annak gondolatával is eljátszottak, hogy bizonyos országok nélkül jobban menne a sora a közös fizeteszköznek.

Belföld

Származása miatt lett nemkívánatos személy Egerben Székhelyi József

Zsidó származása és politikai beállítottsága miatt nem léphetett fel tavaly nyáron Egerben Székhelyi József színművész - derül ki egy nyilvánosságra került hangfelvételből. A városvezetés részéről lapzártánkig egy bocsánatkérés sem hangzott el, fő felelősnek pedig nem a művészt letiltó politikusokat, hanem az utasítást végrehajtó intézményvezetőt tennék meg.

Esztergapadtól a bársonyszékig

Az államfői feladat- és hatásköröket gyakorló Kövér László házelnök szerdán adta át Balog Zoltán korábbi „romaügyi” államtitkárnak a miniszteri kinevezést.

Vétkesek vagy áldozatok?

Jövre 12 év lenne a büntethetségi korhatár és javítóintézet a büntetés az élet elleni bŐncselekmények esetén a Btk. tervezete szerint. Más uniós országban is van példa a gyerekkorúak büntethetségére, ott azonban nem rendészeti, hanem gyerekvédelmi eszközökkel kezelik a renitens kiskorúak problémáját.

A helyzet jó, de nem reménytelen

Navracsics népszerŐbb Orbánnál, a Fidesz népszerŐbb minden más pártnál, a KDNP támogatottsága szinte semmit nem csökkent. A helyzet azonban mégsem ennyire kedvez, hiszen bár jelentsen vezetnek a kormánypártok, szavazóik 40-60 százalékát elveszítették, a választók 70 százaléka pedig úgy véli: rossz irányba halad az ország. Közvélemény-kutatók adatait vizsgáltuk a kormányciklus félidejében.

Szent László és Főnix a Jobbik romjain

Két új szervezet is megpróbálja integrálni a Jobbik Borsod megyében szélnek eresztett tagságát.Tizenegy megyei tagszervezet feloszlatásával, öt felfüggesztésével és rendkívüli tisztújítással próbálja meg lezárni a másfél éve húzódó borsodi belháborút a Jobbik: Szegedi Csanád, a párt alelnöke új tagszervezetek alapításába kezdett, és elindul a megyei elnöki posztért.

Új ember az Olümposzon

Működési zavarokra és belső hatalmi harcokra utalnak azok az információk, amelyek a tervezett kormányátalakítás kapcsán szivárognak ki. Az egyik lehetséges magyarázat szerint megbukott a 2010-ben létrehozott kormányzati szerkezet, amit úgy kell korrigálni, hogy annak lecserélése ne legyen feltűnő.

Hit és értékek

Miben hisz a világ?

„Isten halott?” - ezt a kérdést tette fel 1966-ban a Time magazin a címlapján. Közel fél évszázaddal késbb a Chicagói Egyetem kutatói a világ harminc országában végeztek felmérést arról, hogy mennyire ers az istenhit a lakosság körében. A kutatás azt bizonyította, hogy a Time hajdani provokatív felvetését a legtöbb helyen nem osztják az emberek. A skála két széls pontja egyaránt Ázsiában van: a Fülöp-szigeteken 84 százalék, míg Japánban csak 4 százalék válaszolta azt, hogy feltétel nélkül hisz Istenben. A lista élén a katolikus országok állnak, a többi ország közül csak az Egyesült Államok, Izrael és Ciprus tudott bekerülni az élmeznybe.

Menni vagy nem menni

A magyar zsidóság a polgári egyenjogúsítását követően – az asszimilációs igények és törekvések mentén – a 19. század második felében végérvényesen két részre szakad. Az ortodoxok ragaszkodnak a judaizmus életmódként való felfogásához, míg a hagyományos zsidó életviteltől fokozatosan elszakadó asszimilált zsidóság vallási igényeit a neológia elégíti ki. Az önmagukat Mózes-hitű magyarokként aposztrofáló zsidók lerakják a modern magyar polgári kultúra, tudomány, ipar, gazdaság alapjait, sportolókként világraszóló érdemeket szereznek. Az 1870-es években a gazdasági válság mentén felszabadult frusztráció az életszínvonal romlásáért a zsidókat teszi felelőssé, Európa-szerte antiszemita uszításokat, szervezkedéseket vonva maga után.

HÁTTÉR

Interjú Schobert Norbival, az egészséges életmód apostolával

Tizennégy évesen negyven kilót fogyott, Guinness-rekordot döntött 4500 aerobikedzéssel. Könyvet írt, előadásokat tart, filmeket forgat. A Facebookon heti 3 millió látogatója van, és ah­hoz még 450 ezer rajongó is csatlakozik. Bűnügyi nyomozónak tanult, de az egész­séges életmód propagálójaként a korai haláltól akarja megmenteni embertársait. Schobert Norbival beszélgettünk.

Még továbbra is távoli az IMF-hitel

Nem kapkodja el a tárgyalásokat az IMF a magyar kormánnyal az országnak nyújtandó „biztonsági védőhálónak" szánt hitelről, mert szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a magyar gazdaság­politika megfelelő növekedési pályára képes állítani az országot.  Az előző IMF-szerződéskor, 2008-ban nem volt idő a precíz szá­mítgatásokra, most viszont lesz, ami nehéz tárgyalásokat vetít előre.Talán őszre lehete tető alá hozni a megállapodást. Ehhez viszont az szükséges, hogy a kormány valóban akarja az IMF-hitelt, amiért keményen meg kell dolgoznia.

Nyilas Misi példája

Több mint figyelemreméltó interjút közölt Pokorni Zoltánnal a hétfői Népszabadság. Ez a beszélgetés annak ellenére drámai, hogy a Fidesz alelnöke és oktatáspolitikai szakértője igyekszik kerülni a kiélezett fogalmazásmódot. De talán épp ezáltal támad olyan érzésünk egyes passzusok olvastán, hogy az oktatási rendszerben történő változások sokkalta károsabbak, mint az eddigi híradásokból kitetszik. Mire a beszélgetés végére érünk, nem marad kétségünk afelől, hogy a kormányzat nem gondolta végig lépéseinek  – egyébként nyilvánvaló – következményeit.

Kötelező gyakorlatok

Rendkívüli munkavégzést rendelt el a Hetek cikke nyomán a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) vezetősége, miközben lapunkhoz terjedelmes helyreigazítási kérelmet juttatott el, cáfolva állításainkat. A sérelmezett cikkben - röviden összefoglalva - azt írtuk: a rendszert ismerő civil szervezetek szerint a TKKI tevékenysége „klientúraépítőnek és pénzlenyúlónak tűnik".

Mégis kinek az élete?

Abortuszellenességről, az érintett nők hétköznapi és jogi diszkriminációjáról, sőt abortuszturizmusáról beszélnek a jogvédők, utalva az életet a fogantatástól számító Alaptörvényre, illetve a terhességmegszakítások engedélykötelességére. A valóságban az abortuszt lelkiismereti okokból elutasító orvosokat érik egyértelműen hátrányok a hozzáállásuk miatt.

Családi tabu

Magyarországon az emberölések feléért a családon belüli erőszak felelős. Miközben évek óta számos nemzetközi példa mutatja, hogy a büntetőjogot miként lehet megreformálni a jelenség visszaszorítása érdekében, idehaza még nem sikerült lebontani a témával szembeni közömbösséget. Az ügy a parlamentben is napirendre kerül, miután egy civil szervezet két hónap alatt több mint százezer aláírást gyűjtött össze ennek érdekében.

Vörös nagyi és az atombomba

Élt, éldegélt London déli külvárosában egy kedves, ősz hajú néni. Szomszédai szerint bűbájos teremtés volt, aki nagyon ízletes almalekvárt tudott főzni - egyedül talán csak a túlzott baloldali beállítottságát furcsállották valamelyest. Egy nyári reggelen azonban az újságírók hada lepte el a kis házat és környékét: kiderült, hogy Melita Norwood több évtizeden át kémkedett a szovjeteknek, nem is akárhogyan.

Aranyláz a világűrben

Űrbányát nyitna tíz éven belül az amerikai Planetary Resources (Bolygó Erőforrások) nevű cég. Ehhez űrtávcsövek adatai alapján választanának ki egy földközeli kisbolygót, melyet alapos vizsgálat után egy zsákszerű burokkal vagy hálóval fognának be, és már el is kezdődhetne a kiaknázása. Ha mindez megvalósul, a vállalat dollárbilliókkal (!) járulhat hozzá a világ GDP-jéhez. Nagyravágyó elképzeléseik között nem kisebb cél szerepel, mint az emberiség jólétének biztosítása, melynek során az ember gazdasági érdekszférájába vonja majd a Naprendszert.

KÁVÉSZÜNET

Akár a nemzetgazdaságot is bedöntheti az Eb

Nem csak a politikusok bojkottja, a közbiztonsági helyzet vagy az irreális szállásárak miatt is lehet kudarc az ukránok számára az egy hónap múlva kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság: a rendezvény csődbe viheti akár a nemzet­gazdaságot is. Fenyegető példának ott van Görögország és a 2004-es olimpiai játékok esete.

A csokoládéból épült város

A száz éve elsüllyedt Titanic Londontól New Yorkig tartó luxusútjára ugyan jegyet vásároltak, induláskor azonban mégsem foglalták el kabinjukat. A dollármilliomos amerikai csokoládégyáros, Milton S. Hershey feleségével akart visszatérni Európából az Újvilágba. Catherine gyengélkedése miatt azonban meggondolták magukat, és egy később kifutó hajóra szálltak. Így visszatérésük után tovább tevékenykedhettek a pennsylvaniai lankák között meghúzódó Hershey városka polgárainak érdekében.

Kalocsai újratöltve

Az elmúlt hetekben az interneten és a nyomtatott sajtóban több olyan fotó is napvilágot látott, amelyen holywoodi színészek, illetve csemetéik magyaros motívumokkal díszített ruhákban töltik hétköznapjaikat. Mi magyarok természetesen lelkendezünk kultúránk népszerűségéért, újabb kitörési pontként éljük meg a nemzeti örökségünk sikerét. De a magyar ornamentika nem csak külföldön népszerű.

Biciklizek, tehát vagyok

„Az élet olyan, mint a biciklizés: ahhoz, hogy egyensúlyban legyél, folyamatosan mozognod kell" - mondta Albert Einstein. Köztudott, hogy a biciklizés az egészséges életmód egyik kellé­kének számít, de ma már sokan a városok kiegyensúlyozott működését is ettől a közlekedési eszköztől várják.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!