hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki lesz az európai supremo?
Összevonnák Barroso és Rompuy hivatalát

2012. 05. 10.
A jelenlegi „kétfejű Európa” helyett egyetlen, összevont jogkörű elnök, úgynevezett „supremo” vezetné a jövőben az Európai Uniót. A javaslatot – amelyet a brüsszeli EUobserver hírportál szellőztetett meg – a német külügyminiszter által vezetett Berlini Csoport dolgozta ki. A program megvalósítása a francia elnökválasztás után felgyorsulhat, bár a nemzeti szuverenitás további korlátozásával járó tervet Nagy-Britanniában élesen ellenzik. Egy brit EP-képviselő szerint ezzel egyenesen a középkori Német-római Birodalom éledne újjá.

Az elmúlt egy évben egyre többször fogalmazódik meg Brüsszelben, Berlinben és újabban Rómában is az a vélemény, hogy Európa nem engedheti meg magának - különösen válság idején -, hogy a döntéseket két vezető rivalizálása határozza meg, ezért újra kell gondolni az unió vezetését. Ennek érdekében Guido Westerwelle német külügyminiszter kezdeményezésére létrejött a Berlini Csoport, amelynek célja, hogy az Európai Unió irányítását hatékonyabbá tevő változásokat javasoljon.

Az informális tanácskozó testületként működő Berlini Csoport jelenleg 10 európai külügyminiszterből áll. Tagjai között ott van Olaszország, Belgium, Portugália, Spanyolország és - egyedüli keleti államként - Lengyelország is. Áprilisi első találkozójukra, amelyet Brüsszelben tartottak, nem hívták meg viszont a brit külügyminisztert. (Nem véletlen, hogy a Berlini Csoport tevékenységét brit lapok támadják a legélesebben.) Hiányzott a francia külügyminiszter is, aki a választások közelségével indokolta távolmaradását.

Westerwelle azt javasolja, hogy a jelenlegi két vezetőből, az Európai Tanács elnökéből (Herbert Van Rompuy) és az Európai Bizottság elnökéből (José Manuel Barroso) álló párhuzamos struktúrát vonják össze. Egy még radikálisabb felvetés szerint integrálnák a külügyi biztos (Catherine Ashton) funkcióit is. Az új szuperelnök egy személyben dönthetne gazdasági, pénzügyi, külügyi és védelmi kérdésekben egyaránt. A tervet közelről ismerők szerint az európai „supremo" nagyobb hatalommal rendelkezne, mint az Egyesült Államok elnöke.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!