hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akár a nemzetgazdaságot is bedöntheti az Eb
Baljós ukrán árnyak

2012. 05. 10.
Nem csak a politikusok bojkottja, a közbiztonsági helyzet vagy az irreális szállásárak miatt is lehet kudarc az ukránok számára az egy hónap múlva kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság: a rendezvény csődbe viheti akár a nemzet­gazdaságot is. Fenyegető példának ott van Görögország és a 2004-es olimpiai játékok esete.

Az esélyek latolgatása mellett a politikai és gazdasági jellegű hírek is előkelő helyen szerepelnek a  lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság kapcsán, a június 8-ai nyitómérkőzés előtt egy hónappal. Főként az ukránok számára lehetnek baljósak az előjelek. Két hete négy robbanás rázta meg Dnyepropetrovszk belvárosát, mintegy harmincan megsebesültek. A merényletsorozat biztonsági kihívásnak látszik, még ha a kelet-ukrajnai nagyváros nem is szerepel a rendező városok (Kijev, Lemberg, Donyeck és Harkiv) között.

Továbbra is téma a bebörtönzött volt elnök, Julija Timosenko ügye, ami miatt számos európai politikus bojkottálja majd a kontinensviadalt. Sőt, a kérdésben sportolók is megszólaltak. Uli Hoeness, a Bayern München elnöke - a bajorok számos játékost adnak az egyik nagy esélyesnek számító német nemzeti tizenegybe -, valamint Philipp Lahm, a Bayern és a válogatott csapatkapitánya felszólította Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökét, hogy gyakoroljon nyomást az ukrán hatóságokra a 2011 augusztusában bebörtönzött Timosenko érdekében.

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya pedig úgy fogalmazott: „Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy az emberi jogok védelme az egyik legfontosabb dolog a világon. A sajtó- és a szólásszabadság mára kiemelt téma lett, fontos, hogy Timosenkót humanitárius bánásmódban részesítsék."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!