hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Még továbbra is távoli az IMF-hitel
Fellegi rögös útja

2012. 05. 10.
Nem kapkodja el a tárgyalásokat az IMF a magyar kormánnyal az országnak nyújtandó „biztonsági védőhálónak" szánt hitelről, mert szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a magyar gazdaság­politika megfelelő növekedési pályára képes állítani az országot.  Az előző IMF-szerződéskor, 2008-ban nem volt idő a precíz szá­mítgatásokra, most viszont lesz, ami nehéz tárgyalásokat vetít előre.Talán őszre lehete tető alá hozni a megállapodást. Ehhez viszont az szükséges, hogy a kormány valóban akarja az IMF-hitelt, amiért keményen meg kell dolgoznia.

„A kormány által a parlamentnek benyújtott új jegybanktörvény sem felel meg az IMF igényeinek, de ezt jelen formájában nem szabnák a szerződés feltételéül, azonban rendkívül szkeptikusak a kormány által vázolt növekedési tervekkel szemben. Álláspontjuk szerint az elmúlt évek intézkedései »szétverték« Magyarország úgynevezett növekedési potenciálját" - tudtuk meg az IMF valódi véleményét megbízható banki forrásokból.

Négy évvel ezelőtt az EU-IMF- párosnak többek között azért is fontos volt a gyors megegyezés a Gyurcsány Ferenc vezette kormánnyal, mert tartani lehetett attól, hogy Magyarország esetleges csődje megfertőz más országokat is. Jelenleg viszont nem áll fenn ennek a veszélye, így nincs nyomás az IMF szakértőin a gyors megállapodásra.  A nemzetközi banknak lehetősége és ideje van arra, hogy a kormány által benyújtott terveket alaposan mérlegelje, például azt, hogy milyen adósságpályát tartanak reálisnak Magyarország számára. Az ügyben járatos forrásunk szerint tekintettel arra, hogy a Valutaalap szakértői között az a vélekedés, hogy az utóbbi két évben sokat romlott Magyarország növekedési potenciálja, gyakorlatilag abban kételkednek, hogy egy újabb, „minőségi" gazdasági program nélkül képes lenne-e visszafizetni a hitelt, képes-e Magyarország kinőni az adósságát.

A növekedési potenciált többek között az rontotta, hogy kormányzati intézkedések hatására lecsökkent a bankok hitelezési hajlandósága,  apadt a befektetői hajlandóság. Másfelől az adórendszer változásainak következtében az alacsony képzettségű munkaerő tekintetében drágának számít a magyar képzetlen munkás Európában. Ez gátja lehet annak, hogy további összeszerelő üzemek települjenek Magyarországra. A „növekedési potenciál" helyreállításához viszont az Orbán-kabinetnek jelentős gazdasági fordulatot kellene végrehajtania, aminek ma még nem látszanak az előjelei.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!