hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bomba alsó - Kettős ügynök volt az önkéntes merénylő

2012. 05. 11.
Új, kifinomult módszerrel robbantott volna fel az al-Kaida egy Amerikába tartó repül-gépet – az Oszama bin Laden megölésének els évfordulójára tervezett merényletet azonban a CIA sikeresen megakadályozta. Az alsónemŐbe rejtett bombát, melyet a leg-újabb hírek szerint egy ketts ügynök adott át a CIA-nak, az FBI vizsgálja annak kideríté-sére, vajon hordozója elkerülhette volna-e a repültéri biztonsági ellenrzéseket.

Valójában kettős ügynök volt az az öngyilkosmerénylő-jelölt, aki az al-Kaida jemeni szárnyába beépülve jelentkezett a feladatra, hogy egy, a fehérneműjébe rejtett bombát csempésszen egy Amerikába tartó repülőgépre – tette közzé az amerikai külügyminisztérium kedden.
A Jement elhagyó ügynök magával vitte a merényletre szánt bombát, valamint a terrorcsoport vezetőire vonatkozó információkat, melyeket a CIA-nak, valamint szaúdi hírszerző szerveknek adott át.
Az al-Kaida legveszélyesebb szárnyának főhadiszállásán töltött több hét után az ügynök olyan értékes információkkal szolgált a CIA számára, aminek eredményeként a hétvégén robotrepülővel sikerült likvidálni Fahd Mohamed Ahmed al-Kuzót, aki többek között a USS Cole hadihajó ellen 2000-ben elkövetett merényletért volt felelős.
A kettős ügynök által átadott bomba annak a fehérneműbe rejtett robbanószerkezetnek a modernizált változata, amellyel 2009 karácsonyán próbáltak merényletet végrehajtani az Amszterdam–Detroit menetrend szerinti járaton – a bomba azonban nem robbant fel.
Az újabb változat is az öngyilkos merénylő fehérneműjébe rejtve juthatott volna a fedélzetre. A szerkezet nem tartalmaz fémrészeket, ezáltal valószínűleg könnyen keresztüljuthatott volna a repülőtéri biztonsági kapukon. Az azonban kérdéses, hogy a számos repülőtéren használt, legújabb rendszerű testszkennereken is képes lett volna-e átjutni.
Az al-Kaida jemeni szárnya továbbra is tervez terrorcselekményeket Jemen, Szaúd-Arábia és Európa területén. Szakértők véleménye szerint a szervezetre nagy nyomás hárul, hogy bin Laden és Anvar al-Avlaki halálát sikeres terrorcselekményekkel bosszulja meg. Az amerikai születésű Avlaki, aki szoros kapcsolatban állt az al-Kaidával, több, amerikai célpontok ellen elkövetett terrortámadás értelmi szerzője volt, és Jemenben rejtőzött egészen tavaly szeptemberi haláláig, amikor egy amerikai robotrepülő segítségével végeztek vele.
A CIA kezére jutott robbanószerkezet magas technikai színvonala és a 2009-ben alkalmazott szerkezethez való hasonlósága valószínűsíti, hogy ugyanaz az Ibrahim Hasszan al-Asziri készítette, aki az első, fehérneműbe rejtett bombát alkotta, valamint azt a két szerkezetet, amelyeket nyomtatópatronokba rejtve csempésztek fel amerikai teherszállító gépekre 2010-ben. A szerkezetek nagy hatású ipari robbanószert tartalmaztak, és mindkét esetben kevés hiányzott a merénylet sikeréhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!