hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háború keresztények ellen
Tilos a nyugati oktatás

2012. 05. 11.
Háromszáz fö­-lött van azoknak a keresztényeknek a száma, akiket hitük miatt gyilkoltak meg egyetlen egyházkerületen belül Nigériában az elmúlt hetekben. Áp­rilis utolsó vasárnapján pedig huszonheten vesztették életüket, amikor az ország északi részén három helyen intéztek támadást istentiszteleten részt vev keresztények ellen.

Az első támadásra Kanóban került sor, ahol két egyetemi előadóteremben gyűltek össze istentiszteletre a hívők. A támadók huszonkét embert megöltek, és további huszonhármat megsebesítettek, amikor bombákat dobtak a gyülekező emberek közé, és lőni kezdtek rájuk. Szemtanúk szerint a fegyveresek ezután a menekülő keresztényeket üldözve, válogatás nélkül lőttek mindenkire.
Ugyanazon a napon fegyveresek támadtak a Church of Christ in Nigeria gyülekezet épületére az ország északkeleti részén, Maiduguriban, ahol öt személyt, köztük a gyülekezet pásztorát is megölték.
A vasárnapi merényletekért eddig senki nem vállalta a felelősséget, a legtöbben azonban a militáns iszlamista Boko Haram csoportot gyanítják mögöttük, amely márciusban „háborút” hirdetett a keresztények ellen, miután korábban háromnapos határidőt szabtak számukra, hogy elhagyják az ország északi részét. Ezt követően könyörtelen hajszába kezdtek a keresztények ellen – számos templomot ért bombatámadás, de sok keresztényt ért személyes támadás is. Kadunában a húsvéti istentiszteletek alatt mintegy negyven személyt öltek meg öngyilkos merénylők.
A közép-nigériai Josban két héten belül két templomot ért támadás, ahol a meg­gyilkoltak között volt egy terhes anya és egy tizennyolc hónapos gyermek is.
Timothy Jahaja, a Taraba állambeli Dzsalingo püspöke elmondta: egyházkerületében az elmúlt egy hónap leforgása alatt több mint háromszáz keresztényt gyilkoltak meg.
Az iszlamista Boko Haram szervezet egyik szóvivője kijelentette: „Az iszlám állam létrehozására való törekvésünk részeként olyan nyomást fogunk helyezni a keresztényekre, hogy nem lesznek képesek itt maradni.” A folyamatos bombatámadások mellett az iszlám saría jog bevezetését szorgalmazó szervezet leg­újabb stratégiája a megfélemlítés, amit a keresztény asszonyok elrablásával igyekeznek megvalósítani.
A Boko Haram Nigéria északi részén a legaktívabb, de a Nigériával szomszédos Csád elnöke is felhívta már a figyelmet terjeszkedésük veszélyére. Merényleteik kormányépületek, templomok és szórakozóhelyek ellen irányulnak, de rivális muszlim csoportok mecsetjeit is célba veszik. Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a csoport az al-Kaida magrebi ágával épít kapcsolatot.
A Boko Haram több mint ezer embert ölt meg 2009 óta, amikor több száz tagja vesztette életét az összecsapásokban Maiduguriban, ahol rendőrőrsöket támadtak meg. Alapítójuk, Mohamed Juszuf, letartóztatása után meghalt.
A csoport, amelynek neve annyit tesz, „tilos a nyugati oktatás”, vezetőjének halála óta rendszeresen intéz fegyveres támadást kormányzati célpontok ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!