hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 01. 04. (XVII/1) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Ismét az utcára mehetnek a diákok

Bár kormányzati szinten arra számítottak, hogy karácsonyra elül a felsőoktatás átalakítása kapcsán indult tiltakozási hullám, az érintettek azt állítják: az ünnepek alatt inkább megerősödtek, mintsem gyengültek volna. És azt a hatalmi álláspontot is cáfolják, mely szerint a hallgatók követelései 90 százalékban már teljesültek: úgy vélik, inkább a nullához közelít az arány, ezért hamarosan ott folytathatják, ahol december végén abbahagyták.

Egyeztetésbe kezdtek az ellenzéki pártok

A héten formális tárgyalások kezdődtek több ellenzéki párt és politikai mozgalom között, de elképzelhető, hogy csak látszategyeztetések zajlanak. A háttérben a kártyákat osztó politikai szereplők helyezkedése egyértelmű, de vannak olyanok, akik attól tartanak, hogy a „hosszú út alatt” elkopik Bajnai Gordon nimbusza. Persze az is lehet, hogy néhányan éppen erre játszanak.

Hit és értékek

A szabadság csalóka napja

Az elvesztett háború, a bukott forradalmak és a trianoni sokkhatás miatt bűnbakká kikiáltott zsidóság számára gróf Bethlen István miniszterelnöksége alatt (1921–1931) megcsillant a társadalmi megbékélés, a kiengesztelődés és kiegyenlítődés esélye. A Bethlen nevével fémjelzett neoliberális, a katolicizmus dominanciája szempontjából neobarokk kurzus felszámolta a fehérterror túlkapásait, s visszaintegrálta a társadalomba a zsidóságot. A felsőházi képviselet elnyerése (1927) és a numerus clausus módosítása (1928) után a zsidóság úgy érezhette, hogy kisütött számára a szabadság napja, s nemzetidegennek tekintett népfajból magyarrá visszafogadva képességeinek megfelelően vehet részt az ország építésében.

HÁTTÉR

Milyen lesz a világ 2030-ban?

Olyan újabb útelágazás előtt áll a világ, mint amire eddig csak nagy háborúk vagy a kommunizmus összeomlása után volt példa – állítja az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács által publikált Global Trends 2030 című jelentés. A több száz oldalas dokumentum a mai trendek alapján vázol fel különböző forgatókönyveket, amelyek 15-20 éven belül átalakíthatják vilá­gunkat. A jelentést az új Obama-kormány hivatalba lépéséhez időzítették, de a szerzők nem csak Amerika jövőbeli szerepével foglalkoztak.

Kádár hitele

A második világháború óta gyakorlatilag tízévente rendre az államcsőd közelébe került Magyarország, amit csak bizonyos értelemben zseniálisnak nevezhető  ügyeskedéssel tudtak az ország akkori vezetői elkerülni. Legtöbb esetben a krízis tényét elhallgatták az emberek elől, ám a válsághelyzet megoldása mindig az adóssághegy növekedéséhez vezetett – derül ki a közelmúltban megjelent Kádár hitele – A magyar államadósság története 1956–1990 című könyvből.

Vigyázat, függelemsértés!

A múlt év legvégén, közvetlenül karácsony előtt mind Orbán Viktor, mind Matolcsy György úgy érezte, hogy a 2013-ban ránk váró gazdasági fejlemények felől nem hagyhatja kétségek közt a hazai nyilvánosságot, ezért – bár külön-külön, de aligha egymástól függetlenül – rózsás nyilatkozatokat tettek e tárgyban. A miniszterelnök elöljáróban persze az oktatás teljes átalakításának diadalát tartotta érdemesnek hangsúlyozni, mondván, hogy ez a minőségi változás az utóbbi két és fél év legnagyobb kormányzati teljesítménye; a nagyszerű szisztémát idén már csak be kell járatni. Mint tudjuk, erről ugyan épp a tiltakozó diákoknak meglehetősen eltér a véleményük, ám Orbán ezt a tényt igyekszik bagatellizálni, illetve a tüntetőknek kiosztott átlátszó dicséretekkel megkerülni. Utalva a Fidesz diákmozgalmi múltjára, nagyvonalúan kilátásba helyezte: a mai, hasonlóképp tehetséges fiatalok „egyszer odakerülhetnek, hogy rájuk lehet bízni a nagyon fontos közös ügyeinkből nagy szeleteket, vagy akár az egészet.”

A pártpolitika védelmében

Népszerűtlen, hogy ne mondjam, ellenszenves magatartásnak számít, ha valaki a pártpolitika szükségességéért mer szót emelni. Kellőképpen kifinomult értelmiségi körökben már régóta nem talál kedvező visszhangra az effajta próbálkozás: ha már politika, akkor ne az idegesítően elfogult pártszempontok alapján, hanem szakmai felkészültség nevében lépjen fel, s akkor hellyel-közzel még szimpátiát is kelthet.

A legjobb tőke a jó hírnév

Kockás noteszbe jegyzett könyvelés, becsületszóra építő bizalom és egy kis játékbutik – így kezdődött a REGIO Játékkereskedelmi Kft. története az 1980-as években. Ma már az országszerte működő húsz áruházukban vehetők meg a portékáik mind egyéni vásárlók, mind kereskedők számára. A cég közvetlenül immár 250 embernek ad munkát. Gyaraki József cégalapító, ügyvezető igazgató szerint harminc év kitartó munkájának eredménye az is, hogy a vállalkozás évenkénti forgalma megközelíti a négymilliárd forintot.

Hogyan nevelhetsz okos gyereket?

A legidősebb gyermek, Gellért még csak nyolcéves, mégis profi sportolókat megszégyenítő mennyiségben gyűjtött már – nyomdokaiban járó húgával, Katával együtt – országos bajnoki címeket, nemritkán egy-két évvel idősebbek korcsoportjában versenyezve. Mi több, ketten hazánkat is képviselték a novemberben megrendezett maribori ifjúsági sakkvilágbajnokságon, melyet kitűnő eredménnyel zártak.

Európa elvesztése

A kutatások szerint ahhoz, hogy egy kultúra 25 évnél tovább fennmaradjon, a termékenységi rátának meg kell haladnia családonként a 2,11 gyermekes szintet. Ha ennél alacsonyabb ez az érték, az adott kultúra hanyatlásnak indul. Történelmi tapasztalatok szerint egyetlen társadalom sem tudott helyreállni, ha a termékenységi szint 1,9 alá csökkent. Az 1,3-es értékről pedig már lehetetlen visszafordulni, mert a korrekcióhoz 80-100 évre lenne szükség. Nincs olyan gazdasági modell, amely mellett egy társadalom ilyen hosszú hanyatlási időszakot át tudna vészelni.

Angol aposztázia

Amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, legfeljebb 20 éven belül Nagy-Britannia megszűnik keresztény többségű ország lenni. Ennek a fundamentális társadalmi változásnak az oka nem csupán az egyébként dinamikus muszlim növekedés vagy a bevándorlás, hanem az aposztázia és az ateizmus lavinaszerű térhódítása: a legfrissebb népszámlálási adatok szerint minden negyedik brit vallástalannak mondja magát. Az ezredforduló idején ez az arány még csak 15 százalék volt.

Színösszetétel

Az Egyesült Államok képe egyre inkább megfakul: bár jelenleg a fehér bőrű népesség még mindig többségben van, a demográfiai adatok szerint ez már nem sokáig lesz így. A legfrissebb születési adatok szerint most először fordult elő, hogy a kisebbségekhez tartozóknál több gyermek született, mint a fehéreknél. A legutolsó népszámlálási adatok szerint a feketék, latinók, ázsiaiak és vegyes párok gyermekei az össz-születések 50,4 százalékát teszik ki, a fennmaradó 49,6 pedig a fehérekét. Az Egyesült Államok teljes lakosságának 63 százaléka fehér, de ez az arány egyre kisebb lesz. A fehér lakosság átlagéletkora 42 év, a latinóké 27, ami szintén ahhoz vezet, hogy nemsokára a jelenlegi többség lesz a kisebbség. Ez a csere Kaliforniában, Hawaiin, Új-Mexikóban, Texasban és Washingtonban már meg is történt. A statisztikai előrejelzések szerint 2050-re a teljes népesség 54 százaléka színes bőrű lesz.

KÁVÉSZÜNET

Milyen kandallóval fűtsünk?

Egy megfelelően megválasztott kandalló a gazdaságos fűtés egyik alternatívája lehet, emellett pedig a hideg, barátságtalan hónapokban kellemes hangulatot keltő, tetszetős berendezés. Működtethető fával, gázzal, pellettel vagy akár elektromos árammal.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!