hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyeztetésbe kezdtek az ellenzéki pártok
Füstje van, de lesz-e lángja?

2013. 01. 03.
A héten formális tárgyalások kezdődtek több ellenzéki párt és politikai mozgalom között, de elképzelhető, hogy csak látszategyeztetések zajlanak. A háttérben a kártyákat osztó politikai szereplők helyezkedése egyértelmű, de vannak olyanok, akik attól tartanak, hogy a „hosszú út alatt” elkopik Bajnai Gordon nimbusza. Persze az is lehet, hogy néhányan éppen erre játszanak.

Tavaly nyáron jelent meg a Bajnai Gordon fémjelezte Haza és Haladás Alapítvány honlapján az a közel százoldalas, „Átbillenteni, visszaszerezni, meghódítani” című elemzés, miszerint az Orbán-kormány leváltására az új választási szabályok miatt leginkább akkor van esély, ha a demokratikus pártok összefognak, „egybetolják” a szavazótáborukat, és ezen felül képesek új, korábban a baloldalra nem szavazó polgárokat is megnyerni. 

Bajnai Gordon és társai szintén tavaly alapították meg az október 23-ai Milla tüntetésen bejelentett Együtt 2014 választói mozgalmat, amely – miként nevében is jelezték – az előbb említett cél megvalósítását szolgálja. A mozgalom hetekig lépéselőnyben volt a többi ellenzéki párttal szemben, de a bejegyzés lassúsága és a mozgalomhoz való csatlakozás körüli bizonytalanságok (Kuncze Gábor szervezetének elutasított „kérelme”, illetve az LMP-nek a csatlakozást elutasító, viharos kongresszusi döntése) miatt ez az előny elfogyott. A kezdeményezést az MSZP vette át: Mesterházy Attila pártelnökként küldött meghívót egy úgynevezett program alapú egyeztetésre demokratikus pártok vezetőinek.

A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit – a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat –, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Schmuck Andor fémjelezte Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és az Árok Kornél által vezetett Szövetségben, Együtt Magyarországért pártot keresték meg.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!