hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A pártpolitika védelmében

2013. 01. 10.
Népszerűtlen, hogy ne mondjam, ellenszenves magatartásnak számít, ha valaki a pártpolitika szükségességéért mer szót emelni. Kellőképpen kifinomult értelmiségi körökben már régóta nem talál kedvező visszhangra az effajta próbálkozás: ha már politika, akkor ne az idegesítően elfogult pártszempontok alapján, hanem szakmai felkészültség nevében lépjen fel, s akkor hellyel-közzel még szimpátiát is kelthet.

Ha egyszer valaki le akarja váltani a regnáló kormányzatot, akkor immár nem menekülhet a civil mozgalmak teremtette együttműködéstől – habár e szelíd kényszer feltételei igencsak képlékenyek. De képlékenységük ellenére kötelező érvényűek. Mert ott áll mögötte a pártpolitikai hovatartozást természetszerűleg felülmúló demokrácia iránti elkötelezettségnek és a szakmai felkészültségnek összevont szemöldökű szigorúsága. Ezúttal ugyanis a pártok által alkalmi tömegtüntetésekre és demagóg népszavazásokra „használt” társadalom lépett a tanári dobogóra, hogy olajágat suhogtatva szétcsapjon a rendetlenkedő nebulók, azaz a pártok között.

Bárki bármit is mondjon, igenis reményt keltő, ha – mint a rendszerváltoztatás hajnalán – a civil társadalom pártpolitikai kereteket meghaladó méretekben mozdul, ha a részérdekek sorsfordító pillanatokban találkoznak, a gyökeres változtatni akarás jegyében.

Ugyanebből kell merítenie a pártpolitikának is. Ha viszont a pártok a társadalomtól elszakadva a maguk számára külön világot teremtenek, ahol csak egymással, különösképpen egymás ellentéteivel kívánnak foglalkozni, akkor előbb-utóbb eléri őket a nemezis, a negligált civil szféra büntetése. S mivel a hazai politikai éle­tet jó ideje ez utóbbi, a társadalom tényleges problémáitól való eltávolodás jellemezte, a pártok aligha tehetnek szemrehányást a civil társadalomnak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!