hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan nevelhetsz okos gyereket?
A Karácsonyi család receptje

2013. 01. 10.
A legidősebb gyermek, Gellért még csak nyolcéves, mégis profi sportolókat megszégyenítő mennyiségben gyűjtött már – nyomdokaiban járó húgával, Katával együtt – országos bajnoki címeket, nemritkán egy-két évvel idősebbek korcsoportjában versenyezve. Mi több, ketten hazánkat is képviselték a novemberben megrendezett maribori ifjúsági sakkvilágbajnokságon, melyet kitűnő eredménnyel zártak.

Hogyan fedezték fel a gyerekek számára ezt a pályát?

Szilvia: – Igazából a gyerekek fedezték fel a sakkot maguknak, mi sosem erőltettük. Gellértnek kicsiként is nagyon jó volt a memóriája, viszont mindenbe csak belekapott, ötpercenként mással játszott, nem tudott elmélyülni igazán semmiben. Aztán elmentünk egyszer a családdal nyaralni, a férjem pedig leült a testvérével sakkozni. Gellért megállt mellettük, és fél órán keresztül meg sem mozdult – bennünket már önmagában ez meglepett. Aztán csak annyit mondott: „Apa, hát ez nagyon érdekes, taníts meg sakkozni!”

Zoltán: – Minden gyereknek én mutattam meg az alaplépéseket, és bár a kicsiket sohasem tereltük tudatosan a sakk felé, valahogy mégis egyre könnyebben ment. Még beszélni is alig tudtak, de már figyelték, ahogy játszunk, egyre várták, mikor kezdhetik el. Le se lehetett volna állítani őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!