hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vigyázat, függelemsértés!

2013. 01. 10.
A múlt év legvégén, közvetlenül karácsony előtt mind Orbán Viktor, mind Matolcsy György úgy érezte, hogy a 2013-ban ránk váró gazdasági fejlemények felől nem hagyhatja kétségek közt a hazai nyilvánosságot, ezért – bár külön-külön, de aligha egymástól függetlenül – rózsás nyilatkozatokat tettek e tárgyban. A miniszterelnök elöljáróban persze az oktatás teljes átalakításának diadalát tartotta érdemesnek hangsúlyozni, mondván, hogy ez a minőségi változás az utóbbi két és fél év legnagyobb kormányzati teljesítménye; a nagyszerű szisztémát idén már csak be kell járatni. Mint tudjuk, erről ugyan épp a tiltakozó diákoknak meglehetősen eltér a véleményük, ám Orbán ezt a tényt igyekszik bagatellizálni, illetve a tüntetőknek kiosztott átlátszó dicséretekkel megkerülni. Utalva a Fidesz diákmozgalmi múltjára, nagyvonalúan kilátásba helyezte: a mai, hasonlóképp tehetséges fiatalok „egyszer odakerülhetnek, hogy rájuk lehet bízni a nagyon fontos közös ügyeinkből nagy szeleteket, vagy akár az egészet.”

A képmutató udvarlás közben elfelejtette viszont megemlíteni, hogy az ország gazdasági helyzetének egyik lényegi jellemzője az a minden társadalmi ellátórendszert drámaian érintő forráskivonás, amely az oktatási reform ürügyén hozott intézkedéseknek is legfőbb, ha nem a kizárólagos célja. Mind a közoktatás államosítását, mind a költségvetésből finanszírozott hallgatói létszám csökkentését a recesszióba vitt magyar gazdaság megroppant teherbírása tette kényszerűvé –  igaz, ha ezt a kormányfő őszintén beismerné, akkor bajosan adhatná elő optimista prognózisát a jövőre remélt fellendülésről.

Márpedig Orbán Viktor leginkább arról akart beszélni, hogy 2013-ban minden bizonnyal beindul a gazdasági növekedés, hiszen „már ma is 160 ezerrel dolgoznak többen, mint a kormányváltás idején”, úgyhogy „jó eséllyel teljesíthető” a tíz év alatt létrehozandó egymillió új munkahely terve.

Nos, ne vonjuk kétségbe, hogy egy miniszterelnöknek kitüntetett politikai érdeke derűlátó szemüveget használni – feltéve, hogy erre a valóság legalább némely eleme feljogosítja. Két és fél év kormányzás után azonban Orbánnak immár semmiféle fogódzója nincs ahhoz, hogy kedvező színben tüntesse fel mindazon romló folyamatokat, amelyek az általa kierőszakolt „unortodox” gazdaságpolitika következményeként mára oly kilátástalanná tették az elkövetkező éveket. És a ráolvasás még akkor sem segít, ha ezen a téren egy olyan fantáziadús miniszter segítségére számíthat, akinek fáradhatatlan agyszüleményei egyre növekvő intenzitással árasztják el a médiát.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!