hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milyen kandallóval fűtsünk?

2013. 01. 10.
Egy megfelelően megválasztott kandalló a gazdaságos fűtés egyik alternatívája lehet, emellett pedig a hideg, barátságtalan hónapokban kellemes hangulatot keltő, tetszetős berendezés. Működtethető fával, gázzal, pellettel vagy akár elektromos árammal.

Ha csak látványelemként szeretnénk egyet a nappaliban elhelyezni, akkor 30-40 ezer forintos összegtől beszerezhető az elektromos változata, igaz, ekkor hamis farönkök lángolásának a szimulációjával kell beérni, ám ha igazi lángokat szeretnénk, és fűtésre is vagy akár melegvíz-ellátásra is használnánk a kandallót, akkor igényektől függően félmillió forintba, luxuskivitel esetén pedig akár milliókba is kerülhet a tűz ropogásának élménye.

A filmekből jól ismert, nyílt égésterű kandallókat (működésükhöz a levegőt a helyiségből veszik) a szakemberek nem nagyon ajánlják alacsony hatásfokuk miatt. Hátrányuk még, hogy a parázs a lakótérbe kipattanhat, ami jelentős károkat okozhat a padlóban, berendezési tárgyakban, tehát folyamatos fűtésre nem a legelőnyösebb választás. Ha otthonunkba tervezzük, és fűteni is szeretnénk vele, akkor magasabb teljesítményű, zárt tűzterű kandallót (működéséhez a levegőt egy csövön keresztül veszi) érdemes választani. Ám ha semmiképpen nem szeretnénk lemondani az élő tűz látványáról, célszerű az úgynevezett liftes ajtóval felszerelt kivitelt választani, ami kiválóan elősegíti, hogy mind a biztonság, mind az esztétikum megvalósuljon.

Az elmúlt években több technikai újdonság is megjelent a kandallóiparban, ennek egyik gyümölcse a vízteres kandalló, amely a fatüzelésű kandalló és a kazán előnyeit egyesíti. A tűzteret (ahol a tűz ég) víztartály veszi körül, az abban levő vizet pedig a lángok felmelegítik, így különböző kiegészítőkkel felszerelve a kazán szerepét átveheti, biztosítva ezzel a fűtés mellett a háztartás melegvíz-szükségletét is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!