hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 05. 23. (XVIII/21) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

2016 Clinton vagy Bush?

Clinton kontra Bush: az elemzők szerint újrajátszhatják az 1992-es elnökválasztási menetet 2016-ban. Ha így történik, az utóbbi negyedszázad két leginkább meghatározó politikus dinasztiája között dőlhet el, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A szereplők természetesen nem ugyanazok lennének, mint 22 éve: a demokrata oldalon a volt First Lady indulhat, míg ellenfele a 41. elnök kisebbik fia lehet. Ám korai lenne biztosra venni, hogy a Fehér Ház következő lakója olyan családból kerül ki, amely már adott elnököt (a Bush-dinasztia esetében kettőt is) Amerikának. A bizonytalanságot nem csak az okozza, hogy hivatalosan még egyik oldalon sem szálltak be a versenybe. Legalább annyi érv szól ugyanis amellett, hogy új kezekbe kerüljön a világ első számú hatalmának kormányrúdja.

Késsel és nyilakkal

Egy észak-nigériai faluban raboltak és fosztogattak a Boko Haram tagjai szerdán. A 17 áldozatot követelő támadásra egy nappal az után került sor, hogy sorozatos robbanások rázták meg a nigériai Jos városának piacait. Mentőszolgálatok lapzártánkig 118 áldozatról számoltak be. Bár a támadások a Boko Haram ismertetőjegyeit viselik magukon, egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a merényletekért. Ha valóban az iszlamista terrorszervezet áll a támadások mögött, akkor ez növekvő erejüket mutatja: a legújabb támadások helyszíne az ország középső része, míg a konfliktusok gócpontja eddig északkeleten volt. A rosszul felszerelt hadsereg mellett a civil lakosok is egyre gyakrabban felveszik a harcot a támadókkal.

Korszakváltás Indiában

Megváltozhat a széljárás India számára a gazdaságban és a társadalomban is Narendra Modi és a nacionalista BJP választási győzelmével. A nagy arányú győzelem nagy elvárásokat eredményez: a polgárok azt várják, hogy saját tartományához, Gudzsarathoz hasonlóan egész Indiát megreformálja majd, és újra tartós növekedési pályára állítja az országot, ami nemcsak a helyieknek, de a külföldi tőkének is kedvezhet. Modi miniszterelnökségével azonban jelentősen megerősödhet a hindu nacionalizmus is.

Orosz kémtorta

Az utóbbi hónapokban világszerte az orosz kémtevékenység megélénküléséről számol be a sajtó. Ukrajnában a szeparatista lázongások szervezésével vádolják a titkosügynököket, akiknek fejére Igor Kolomoszkij milliárdos egyenesen „vérdíjat”  tűzött ki. Németországban minisztériumi tisztségviselők panaszkodnak diszkrét, ám céltudatos zaklatásra, és a világsajtóban nagy port vert fel a Jobbik botránya is.

Putyin prófétája

Miközben Putyin nemcsak tagadja, hogy az orosz hadseregnek vagy titkosszolgálatnak bármilyen köze lenne a Dél-Kelet Ukrajnában zajló harcokhoz, hanem egyenesen ennek ellenkezőjét állítja, a szakadár köztársaságok vezetői erre fittyet hányva meg sem kísérlik annak látszatát kelteni, hogy önállóan szervezték meg szeparatista mozgalmaikat. A térségben zajló harcok eközben mind Oroszországban, mind Ukrajnában rendkívüli módon felerősítik a nacionalista mozgalmakat.

Aknákat mosott ki az ár a Délvidéken

Ezer éve nem látott árvizet okoztak az esőzések Szerbiában, illetve Boszniában. A Délvidék egyes területein az éves csapadéknak átlagosan a fele lehullott egy hét alatt, ráadásul az óriási víztömeg az eddig érintetlen elaknásított területekről elmozdította a háborús aknákat. Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerint a katasztrófa okozta kár elérheti az egymilliárd eurót.

Belföld

Bécikém, ez kémhatás

„Kémügy van, kém nincs”– értékelte tömören Kovács Béla esetét a Heteknek a parlament szakbizottságának elnöke. A hírszerzés korábbi műveleti igazgatója szerint kémet nem feljelenteni, hanem tetten érni és letartóztatni szokás. Egy kém lebuktatása viszont mindig politikai döntés következménye, amiből újabb izgalmas kérdések következnek: Moszkva ellenében, esetleg Moszkva engedélyével bukott le a Jobbik képviselője?

Patthelyzet Európában

Az Európai Unió legalább nyolc tagállamában első vagy második helyet szerezhetnek a hétvégi európai parlamenti választásokon a nyíltan EU-kritikus pártok, amelyek között nemcsak jobboldali, hanem baloldali identitású politikai mozgalmakat is találhatunk. Magyarországon több pártvezető, így Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc politikai jövője is függ a választás eredményétől. A Fidesz számára pedig az a kérdés, hogy működik-e a Jobbik ellen kitalált, az országgyűlési választások utánra időzített lejárató kampány.

Interjú Szájer József fideszes politikussal, EP-képviselővel

A hétvégén európai uniós választások lesznek, de az országban nem igazán érzékelhető kampányhangulat. Mi a tétje a vasárnapi választásoknak?

Mérlegen a Bajnai-projekt

Az Együtt-PM Szövetség annál már stabilabb, hogy az uniós választáson múljon a jövője – nyilatkozta a Heteknek Szelényi Zsuzsanna, a párt elnökségi tagja, akinek azért is fontos a szavazás, mert ha egy párt képviseltetni tudja magát az Európai Parlamentben, az nagyobb rálátással rendelkezik az európai politikai folyamatokra. Egyébiránt most lehet először az Együtt-PM-re önállóan szavazni.

Orbán Viktor beiktatási beszédéről

A kárpátaljai magyarok helyzete nem magyarázza, hogy Orbán Viktor miért éppen most követel számukra többletjogokat és autonómiát az országuk szétesése ellen küzdő ukránoktól. Mindenesetre van olyan kárpátaljai magyar politikus, aki örül a magyar diplomácia paradig­ma­váltásának.

Hit és értékek

Ferenc, az ördögűző

Úgy tűnik, hogy Ferenc pápa nem számíthat már a világsajtó egyöntetű támogatására. Bár nyílt konfliktusról még nincs szó, a világ egyik legbefolyásosabb napilapja nyíltan bírálta a katolikus egyházfőt „régimódi” gondolkodása miatt. A Washington Post cikkét számos nyomtatott és online médium átvette – elsősorban a tengerentúlon. Az amerikai lap tudósítója szerint Ferenc tanításai a gonosz személyes valóságáról, és az általa támogatott ördögűzés gyakorlata a katolikus egyházban a „legósdibb iskolát” képviselik a pápaság közelmúltbeli történelmében. A tudósítás beszámolt egy a Vatikánban megrendezett nemzetközi konferenciáról, ahol a katolikus egyház szakértői gyűltek össze. Az amerikai újságírót különösen az háborította fel, hogy az egyik előadó beszámolt egy esetről, amikor két leszbikus nőből űzött démonokat. A hírt átvevő liberális Slate magazin ebből levonta a következtetést: a pápa „csalódást” keltett, mert néhány „biztató” kijelentése ellenére semmit nem hajlandó változtatni a homoszexualitással kapcsolatos keresztény állásponton. Liberális teológusok arra figyelmeztetnek, hogy Ferenc „aláássa tekintélyét”, amikor „utat nyit a babonaságok előtt”.

HÁTTÉR

Hogyan óvjuk meg a gyerekeket a káros tartalomtól?

Az internetszolgáltatók július 1-jétől kötelesek valamilyen, a kiskorúak védelmét lehetővé tevő, magyar nyelvű, könnyen telepíthető és használható szoftver internetes honlapjukról való ingyenes letölthetőségét és használhatóságát biztosítani. Jelenleg csak a szülők tizede használ valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert, pedig a kamaszok a legaktívabb internethasználók, amit többségük ráadásul okostelefonról bonyolít.

Álmodozó fiatalok

Bár a 20-35 évesek többsége szerint soha nem volt még ilyen nagy a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság, több mint fele mégis itthon számít karrierre – derül ki a Bridge Budapest reprezentatív kutatásából, amellyel a Wall Street Journal is részletesen foglalkozik. Hosszú távon egyre több fiatal kockáztatna és kerülne ki az alkalmazotti létből. Ugyanakkor pesszimisták és gyanakvóak: szerintük leginkább a szerencsén és a kapcsolatokon múlik minden; félnek, hogy ellopják az ötleteiket, és inkább álmodoznak, mint cselekszenek. 48 százalékuk végleg elhagyná az országot, ha lenne erre lehetősége.

Postás a város szélén

Hősök tere. Na, nem az Andrássy út végén, hanem Pécs peremén. Itt van a „járása” Szőke Tibor kézbesítőnek. A fiatal postás maga kérte, hogy a megüresedés után őt tegyék erre a helyre, mert ahogy ő fogalmazott, itt van rá szükség. A pécsi Hősök terén és annak néhány száz méteres körzetében jóval a létminimum alatt élők folytatnak mindennapos küzdelmet a túlélésért. Tibor felkészülve megy a harctérre: előre megírt cetlik vannak nála bátorító szavakkal, és amikor olyanja van, a levelek mellett ezekből is kapnak az itt lakók.

Kína mindjárt beelőz?

A Nemzetközi Összehasonlító Program (ICP) és a Világbank közös tanulmánya nemrég figyelemre méltó változásokra mutatott rá: a 2011-es állapotokat tekintve Kína egyértelmű előretörésének lehetünk a szemtanúi. 2005-höz képest ugyanis kevesebb mint negyedére csökkentette az Amerikai Egyesült Államokkal szembeni hátrányát.

Kihozni belőlük, amit csak lehet

A sokat kritizált téli közmunkaképzések nem feltétlenül tartoztak a felesleges rossz kategóriájába: sok helyütt közösségek ková­cso­lód­tak össze a négy hónap alatt, sőt, a magukat feleslegesnek érző emberek egy kis tudást is magukra szedhettek. Kérdés csak az, hogyan tovább.

Kakukktojás az árja fészekben

Hermann Wilhelm Göring a Harmadik Birodalom emblematikus alakjaként írta be nevét a történelembe. Adolf Hitler után közvetlenül a második ember. Nemcsak a Luftwaffe (német légierő) parancsnokaként, hanem a Gestapo és a „zsidótlanítás” gyakorlati végrehajtójaként is ismertté vált. Ő felelt az első koncentrációs táborok (Dachau, Breitenau, Mauthausen, Auschwitz-Birkenau) megszervezéséért, kegyetlen, hatalomvágyó ember volt. Ezért is meglepő, hogy öccse, Albert, bátorságával és emberségével mennyire „messze esett a családi almafától”.

Magyar nemzeti emlékezetkiesés

A baloldal egyik gyengeségét az adja, hogy nem vagy csak nagyon korlátozottan rendelkezik nemzeti narratívával, ennélfogva ebben a helyzetében  gyökértelennek tűnik a magyar társadalomban. Azt pedig egyszerűen el kell ismerni, hogy egy nemzet létezésében a jelen idejű korszerű válaszok mellett igenis helye van a történelmi léptékű gondolatmenetnek.

A szerb modell

Képzeljük el, hogy 2020-ban egy előrehozott országgyűlési választás nyomán a Jobbik alakíthat koalíciós kormányt! Egy olyan Jobbik, amely nem a zsidózástól és a cigánybűnözéstől hangos, hanem a magyar nemzet szuverenitásáért küzd, de úgy, hogy a szebb jövőt mégiscsak az Európai Unión belül képzeli el, sőt, akár az IMF-fel is tárgyalóasztalhoz ül. Tudományos fantasztikumnak tűnik? Szerbiában valami hasonló történt.

KÁVÉSZÜNET

Aki nem félt a Sárkánytól

„Feltettem az álarcot, és bevonultam a terembe. Csuklyám mögött biztonságban éreztem magam a Klavalierek fürkésző szeme elől. Több ezer klántag jelent meg, köztük nők és gyermekek is. Még a gyermekeket is szabályos klán-egyenruhába, kámzsába és csuklyába bújtatták. – Hol van Kennedy? – kérdezte Bob elfúlva. – Épp most ment be – válaszolta Starnes. – Szent isten! Ki kell hoznunk valahogy! – Mi baj? – Kelepcébe csalta a Sárkány. Tíz perc múlva a Klavalierek bezárják az ajtókat, és a Sárkány elrendeli, hogy mindenki vegye le az álarcot! Mihelyt valamelyik Klavalier felismeri Kennedyt, azonnal sípjába fúj, a többiek körülfogják, aztán elteszik láb alól. – De hát hol az ördögbe tudnád megtalálni? Kilátástalanabb, mint szénakazalban egy tűre akadni. – Tudom, de azért megpróbálom – szólt Bob, és visszarohant a terembe.” (részlet Stetson Kennedy: A Ku-Klux-Klan tagja voltam c. könyvéből)

Gondoljon a jövőre!

M iközben egyre többen szándékoznak támaszkodni az öngondoskodás kínálta lehetőségekre,  a nyugdíjas évek beköszöntével a többség nem tudja fenntartani megszokott életszínvonalát. Ma Magyarországon 65 éves korban – tehát  a jelenlegi nyugdíjkorhatár után – a várható élettartam férfiaknál további 15, nők esetében 19 év. Az aktuális nyugdíjkorhatár után várható élettartam egyre nő, miközben az átlagnyugdíj folyamatosan csökken.

Kisfiú szondákkal áttűzött holtteste

Az Ítélet Magyarországon című, számos nemzetközi fesztiválon díjazott dokumentumfilm hazai bemutatóján jártunk. A romák ellen elkövetett, öt felnőtt és  egy gyermek életét követelő sorozatgyilkosság utáni büntető­per 167 napján fölvett 2000 óra nyersből született meg a 107 perces dokumentumdráma.

Pezseg bennem az adrenalin

A huszonnégy téli olimpia közül tizenhét játékon vettek részt magyar sízők. Mégis kilencven évet kellett várni arra, hogy a legjobb tíz között Hungary felirattal találkozhassunk. Miklós Edit nemcsak a tízbe jutott be, hanem hetedik helyével hajszál választotta el a pontszerzést jelentő hatodiktól. Megelőzte szinte az alpesi sízés élvonalába tartozó valamennyi ország – így az USA, Ausztria, Németország és Franciaország – lesiklóit. A sportot szerető magyarok megdöbbentek. Pedig ő megígérte, csak mi nem hittünk benne. Eddig.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!