hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kína mindjárt beelőz?
750 nagyvároshoz köthető a világ GDP-jének 57 százaléka

2014. 06. 03.
A Nemzetközi Összehasonlító Program (ICP) és a Világbank közös tanulmánya nemrég figyelemre méltó változásokra mutatott rá: a 2011-es állapotokat tekintve Kína egyértelmű előretörésének lehetünk a szemtanúi. 2005-höz képest ugyanis kevesebb mint negyedére csökkentette az Amerikai Egyesült Államokkal szembeni hátrányát.

A nemzetközi jelentés az egyes nemzetgazdaságok erőviszonyainak mérésére nem egyszerűen azok GDP-jét, hanem annak vásárlóerő-paritáson (PPP) vett értékét használta mérőzsinórként. Ennek a módszernek az a lényege, hogy nem pusztán a devizapiacokon érvényes árfolyamokat használja, hanem a különböző gazdaságokban megfigyelhető vásárlói árak által implicit módon meghatározott árfolyamokat. Jól szemlélteti ezt a logikát a közismert Big Mac index, amely azt mutatja meg, hogy az egyes országokban mennyibe kerül egy Big Mac egymáshoz viszonyítva. Ezzel a korrekcióval is számolva, Kína gazdasági teljesítménye 2011-ben az Egyesült Államokénak 87 százalékát tette ki, szemben a 2005-ös 43 százalékos értékkel. Ennek a felzárkózásnak a motorjaként nyilvánvalóan a kínai gazdaság elmúlt években megfigyelhető rendkívüli növekedési üteme szolgált, amely bár fokozatosan csökken, de még így is többszöröse a fejlett országokban megfigyelhetőnek.

Kína gyors felkapaszkodása mellett India előretörése is érdekességként szolgált a jelentésben: a második legnépesebb ország 2005-ös 10. helyezése óta 7 helyet ugrott előre, letaszítva így Japánt a képzeletbeli „gazdaságierő-dobogó” alsó fokáról. Ami pedig az előrejelzéseket illeti, a Financial Times a jelentés adatai alapján már a 2014–2018-as időszakra jósolja Kína „beelőzésének” időpontját.

Mások szerint viszont kizárólag ezen jelentés alapján korai lenne messzemenő következtetéseket levonni. Egyrészt a két időpont között változott a felmérés módszertana, ami eleve megnehezíti a két eredmény összehasonlítását – mondják a kritikusok. Másrészt, a PPP alapú mérés elméletileg jó eszköznek tekinthető, azonban annak gyakorlatba való átültetése nehéz tudományos feladat, amelynek során rengeteg feltételezéssel kell élnie a kutatóknak – emlékeztetett Frederic Neumann, a HSBC Hong Kong-i üzletágának egyik kutatási vezetője. Végezetül pedig, a Kínából érkező adatokkal kapcsolatosan mindig felmerül a megbízhatóság kérdése is, ugyanis a múltban már többször előfordult, hogy a kínai hatóságok által közzétett adatok – enyhén szólva – nem a valóságot tükrözték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!