hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan óvjuk meg a gyerekeket a káros tartalomtól?
Párbeszéd és tiltás

2014. 05. 22.
Az internetszolgáltatók július 1-jétől kötelesek valamilyen, a kiskorúak védelmét lehetővé tevő, magyar nyelvű, könnyen telepíthető és használható szoftver internetes honlapjukról való ingyenes letölthetőségét és használhatóságát biztosítani. Jelenleg csak a szülők tizede használ valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert, pedig a kamaszok a legaktívabb internethasználók, amit többségük ráadásul okostelefonról bonyolít.

Nem minden hazai internetszolgáltató kínál ügyfelei számára gyermekzár-megoldásként szűrőszoftvert, és ezeket a megoldásokat is csak az előfizetők egy része tudja ingyenesen igénybe venni. Ez ellentétes számos uniós ország gyakorlatával, ahol széles körben állnak a felhasználók rendelkezésére ingyenes gyermekvédelmi szűrőszoftverek. Hazánkban a védelmi megoldások széles körű ismertsége ellenére még kevéssé elterjedt a szűrőprogramok használata, 2013-ban csupán minden nyolcadik-tizedik szülő alkalmazott ilyen szoftvert – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalának első ajánlása, amelyet a kiskorúakra káros internetes tartalmakra és szolgáltatásokra vonatkozó jelzésekkel és szűrőszoftverekkel kapcsolatban adtak ki.

A jelenlegi helyzeten változtatna az a decemberben elfogadott törvénymódosítás, melynek értelmében az internetszolgáltatók 2014. július 1-jétől kötelesek valamely, a kiskorúak védelmét lehetővé tevő, magyar nyelvű, könnyen telepíthető és használható szoftver internetes honlapjukról való ingyenes letölthetőségét, és ezt követően annak ingyenes használhatóságát biztosítani.

Ugyancsak július 1-jétől lép hatályba az a hazai tartalomszolgáltatókra vonatkozó törvényi előírás, mely szerint a gyerekekre káros információk, tartalmak csak figyelmeztető jelzéssel, illetve a gyermekvédelmi szűrőszoftverek által felismerhető azonosítókkal tehetők közzé, a forráskódban is feltüntetett jelzéssel együtt. Vonatkozik ez minden olyan közzétett információra, amely súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása. Az internetes gyermekvédelmi törvény a módosítások mellett életre hívta a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalt is, mint az NMHH elnökének javaslattevő, véleményező, tanácsadó testületét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!