hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bécikém, ez kémhatás
Kovács Béla szerint kémet nem feljelenteni, hanem tetten érni szokás

2014. 05. 22.
„Kémügy van, kém nincs”– értékelte tömören Kovács Béla esetét a Heteknek a parlament szakbizottságának elnöke. A hírszerzés korábbi műveleti igazgatója szerint kémet nem feljelenteni, hanem tetten érni és letartóztatni szokás. Egy kém lebuktatása viszont mindig politikai döntés következménye, amiből újabb izgalmas kérdések következnek: Moszkva ellenében, esetleg Moszkva engedélyével bukott le a Jobbik képviselője?

A diplomáciai tevékenység egyik fontos eleme az információcsere, a kérdés az, hogy legális vagy illegális módon történik, kezdte a Kovács Béla-ügy értékelését a Heteknek Földi László, az Információs Hivatal – a hírszerzés – egykori műveleti igazgatója. A kormányhoz közelálló Magyar Nemzet azt írta, a jobbikos Kovácsot azzal gyanúsítják, hogy az Európai Unió intézményei ellen kémkedett Oroszország javára. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH – a polgári kémelhárítás) szerint Kovács rendszeresen találkozott orosz diplomatákkal, és havonta utazott Moszkvába. Az ügyészség ezek alapján kérte Kovács európai parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését, hogy bíróság elé állíthassa. Azt is közölték, hogy a gyanú szerint a terhére rótt cselekményekért 2–8 év börtön fenyegeti.

De vajon hol húzódik a lobbizás és a kémkedés határa? Nem illegális, ha például egy „fecsegő” diplomata egyoldalúan információt szolgáltat illetéktelen partnernek, de ezt nem ellenszolgáltatás fejében teszi, mondta Földi László, és azt is hozzá tette, még az sem kémkedés, ha valaki tudatosan, meggyőződésből ad át titkokat illetéktelen partnerének: „Ez titoksértés, és akkor is csak az, ha ellenszolgáltatás fejében teszi.” Kémkedésről akkor beszélhetünk, ha a „minősített”, azaz titkos információ átadása tudatos, idegen érdekeket szolgál, az elkövető tisztában van vele, hogy sérti saját országa érdekeit, ráadásul tevékenységét rejtve, konspiráltan végzi, magyarázta Földi.

A Hetek értesülései szerint Kovács esetében a fenti kritériumrendszer hiányosan teljesül: kapcsolatban állhatott volt KGB-ügynökkel, konspirált módon találkozhattak, ám nem adott át „minősített” információkat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!