hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ferenc, az ördögűző
Nekitámadt a liberális sajtó a pápának

2014. 05. 22.
Úgy tűnik, hogy Ferenc pápa nem számíthat már a világsajtó egyöntetű támogatására. Bár nyílt konfliktusról még nincs szó, a világ egyik legbefolyásosabb napilapja nyíltan bírálta a katolikus egyházfőt „régimódi” gondolkodása miatt. A Washington Post cikkét számos nyomtatott és online médium átvette – elsősorban a tengerentúlon. Az amerikai lap tudósítója szerint Ferenc tanításai a gonosz személyes valóságáról, és az általa támogatott ördögűzés gyakorlata a katolikus egyházban a „legósdibb iskolát” képviselik a pápaság közelmúltbeli történelmében. A tudósítás beszámolt egy a Vatikánban megrendezett nemzetközi konferenciáról, ahol a katolikus egyház szakértői gyűltek össze. Az amerikai újságírót különösen az háborította fel, hogy az egyik előadó beszámolt egy esetről, amikor két leszbikus nőből űzött démonokat. A hírt átvevő liberális Slate magazin ebből levonta a következtetést: a pápa „csalódást” keltett, mert néhány „biztató” kijelentése ellenére semmit nem hajlandó változtatni a homoszexualitással kapcsolatos keresztény állásponton. Liberális teológusok arra figyelmeztetnek, hogy Ferenc „aláássa tekintélyét”, amikor „utat nyit a babonaságok előtt”.

„Kevesen tudják, hogy Ferenc pápa, a liberális katolikusok kedvence, a befogadásról és megbocsátásról ismert egyházfő milyen sokat foglalkozik a tűzzel és kénkővel. Pedig az új pápa szóban és tettekben egyaránt drámai csatát vív Isten és a teremtés legrégebbi ellenségével szemben, aki nem más, mint maga az Ördög.” Így kezdődik a Washington Post május 11-ei vatikáni tudósítása, amely annak járt utána, hogy valóban terjedőben van-e Ferenc trónra lépése óta az exorcizmus a katolikus egyházban.

A lap tudósítója, Anthony Faiola szerint a válasz egyértelműen igen. „Utoljára VI. Pál volt a hatvanas években az az egyházfő, aki meg volt győződve arról, hogy pokoli erők szövetkeztek össze azzal a céllal, hogy kárhozatba taszítsák az emberiséget. Bár az egyház kezdettől fogva tanított az ördög létezéséről, az elmúlt évtizedekben a haladóbb szellemiségű papok és püspökök – különösen az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában – egyre inkább allegorikus fogalomként beszéltek a Sátánról. A gonoszságot az egyház mindinkább az emberi szabad akarat csúf melléktermékének tekintette, mintsem a ’pokol ura’ sötét mesterkedésének. Még XVI. Benedek pápa, a fellengzős német teológus is gyakran elnagyolt ecsetvonásokkal ábrázolta a gonoszt” – írta Faiola, aki szerint azonban mindez az elmúlt egy évben élesen megváltozott. „Felbukkant a hétköznapi beszédű pápa, aki Latin-Amerikából érkezett, ahol ma is sokan komolyan veszik a Sátánnal kapcsolatos misztikus nézeteket. Ferenc már trónra lépése előtt, Buenos Aires-i érsekként ismert volt arról, hogy gyakran éles hangon figyelmeztette híveit a ’kísértő’ és a ’hazugság atyja’ veszélyeire. Most azonban még a hagyományosan kritikátlan Vatikánban is sokan ráncolják a homlokukat amiatt, hogy milyen sokat foglalkozik Ferenc az ördöggel.”

Kihűlőben a médiaszerelem

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!