hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Szájer József fideszes politikussal, EP-képviselővel
Nemzeti érdek nemzetközi színtéren

2014. 05. 22.
A hétvégén európai uniós választások lesznek, de az országban nem igazán érzékelhető kampányhangulat. Mi a tétje a vasárnapi választásoknak?

– Az uniós választás szorosan kapcsolódik az április 6-án lezajlott országgyűlési választásokhoz. A magyar polgárok óriási tömegben támogatták az előző négy év kormányzati tevékenységét, az elért eredményeket, a válságkezelési megoldásokat. Ahhoz, hogy a kormány a következő időszakban is megfelelő körülmények között tudjon működni, le kell védeni a nemzetközi színtéren, meg kell tudjuk védeni az elmúlt négy év vívmányait, gondolok itt a különadókra, a rezsicsökkentésre vagy egyáltalán a magyar gazdaságpolitika fő irányvonalára. Azt mindenki láthatja, hogy ezek az intézkedések nem mindenkinek tetszenek. Nem tetszik a hazai baloldalnak, aki külföldön keres szövetségeseket, és nem tetszik az európai bürokratáknak sem, akik nem kedvelik az új megoldásokat, a régi recepteket erőltetik. Nyilván nem tetszik azoknak a cégeknek sem, akik ezáltal veszítenek a profitjukból.

Több alkalommal nevezték hadszíntérnek Brüsszelt, miközben azt láttuk, hogy szinte bármilyen döntést el tudtak fogadtatni a magyar Parlamenttel, akár az unióval szembe menve is.

– Ehhez két dolog kellett: egy óriási alkotmányozó többség, amely a kiélezett helyzetekben gyors reagálási lehetőséget biztosított. Másrészt szükség volt az emberek támogatására is. Nem titok, hogy néhány évvel ezelőtt az első Békemenet szerelte le azokat a támadásokat, melyek meg akarták buktatni az Orbán-kormányt a kétharmados többség ellenére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!