hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kakukktojás az árja fészekben
Egy Göring, aki zsidókat mentett

2014. 06. 03.
Hermann Wilhelm Göring a Harmadik Birodalom emblematikus alakjaként írta be nevét a történelembe. Adolf Hitler után közvetlenül a második ember. Nemcsak a Luftwaffe (német légierő) parancsnokaként, hanem a Gestapo és a „zsidótlanítás” gyakorlati végrehajtójaként is ismertté vált. Ő felelt az első koncentrációs táborok (Dachau, Breitenau, Mauthausen, Auschwitz-Birkenau) megszervezéséért, kegyetlen, hatalomvágyó ember volt. Ezért is meglepő, hogy öccse, Albert, bátorságával és emberségével mennyire „messze esett a családi almafától”.

„Egyértelműen hősként viselkedett minden szituációban. Nem félt a sötét hatalomtól. Hadat üzent neki. Remek lenne, ha minél több gyerek megismerné a történetét! Beszélgetnének róla a történelemórákon. Névadója lehetne alapítványoknak. Megérdemli, mert kiváló ember volt. Igazi menő srác” – mondja Albert Göringről William Hastings Burke ausztrál közgazdász, a Hermann testvére című könyv szerzője.

Sokáig Albert Göring is csak egy volt az ismeretlen hősök közül. Mi keltette fel a fiatal kutató érdeklődését a náci hóhér öccse iránt?

Burke rábukkant egy 34 névből álló listára. Ez a lajstrom nem hagyta nyugodni. A nevek között szép számmal akadtak zsidók és nem zsidók egyaránt. Az utóbbiak között leginkább olyan személyeket talált, akik aktívan részt vettek különböző náciellenes megmozdu­lásokban is. A közös bennük, hogy mind­annyian Albert Göringnek köszönhették az életüket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!