hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aki nem félt a Sárkánytól
Stetson Kennedy esete a Ku-Klux-Klannal

2014. 05. 24.
„Feltettem az álarcot, és bevonultam a terembe. Csuklyám mögött biztonságban éreztem magam a Klavalierek fürkésző szeme elől. Több ezer klántag jelent meg, köztük nők és gyermekek is. Még a gyermekeket is szabályos klán-egyenruhába, kámzsába és csuklyába bújtatták. – Hol van Kennedy? – kérdezte Bob elfúlva. – Épp most ment be – válaszolta Starnes. – Szent isten! Ki kell hoznunk valahogy! – Mi baj? – Kelepcébe csalta a Sárkány. Tíz perc múlva a Klavalierek bezárják az ajtókat, és a Sárkány elrendeli, hogy mindenki vegye le az álarcot! Mihelyt valamelyik Klavalier felismeri Kennedyt, azonnal sípjába fúj, a többiek körülfogják, aztán elteszik láb alól. – De hát hol az ördögbe tudnád megtalálni? Kilátástalanabb, mint szénakazalban egy tűre akadni. – Tudom, de azért megpróbálom – szólt Bob, és visszarohant a terembe.” (részlet Stetson Kennedy: A Ku-Klux-Klan tagja voltam c. könyvéből)

Stetson Kennedy 1916-ban született egy jómódú floridai család gyerme­keként, felmenői között szerepel a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírója, valamint John Batterson Stetson, a híres cowboykalapok megálmodója is. Kennedy nem mindennapi életpályát mondhatott magáénak. Író, emberi jogi aktivista, környezetvédő, folklorista, aki még 93 évesen is aktív alakítója volt társadalmának. Leginkább arról vált ismertté, hogy a negyvenes években beépült az akkor reneszánszát élő Ku-Klux-Klanba, hogy titkaikat leleplezze, és megfelelő peranyagot szolgáltasson ellenük. Tapasztalatait, kalandjait később papírra vetette A Ku-Klux-Klan tagja voltam című könyvében, ami olvasmányos stílusát tekintve inkább detektívregényre emlékeztet, mint száraz dokumentációra, noha tényanyagban sem szenved hiányt.

A klán elleni szívós harca gyerekkorába nyúlik vissza, amikor is családja fekete szolgálóját brutálisan bántalmazták és megerőszakolták a helyi klántagok, mert „feleselt a fehérekkel” (értsd: szóvá tette a kalauznak, hogy rosszul adott vissza buszjegye árából). Személyes visszaemlékezése szerint ez az epizód akkora hatással volt életére, hogy örökre szembefordult a klánnal.

Beszivárgása előtt számos leleplező cikket írt már a rasszista mozgalomról, azonban úgy érezte, ennél többre van szükség. „A klán régi és új gaztetteinek kutatása kapcsán csakhamar szemembe ötlött, hogy erről a kérdésről szinte kizárólag cikkeket és nem leleplezéseket írtak. Az írók a klán ellen foglaltak állást, de édeskevés belső tényt tudtak róla. Ütéseikből így hiányzott a szükséges erő ahhoz, hogy »kiüssék« a klánt. Nem egyszerűen több szóra volt tehát szükség, hanem törvényes bizonyítékokra. Ugyanilyen világos volt az is, hogy a bizonyítékok megszerzéséhez valakinek klán-kámzsába kell bújnia és kiteregetnie a kámzsás rend szennyesét az egész világ előtt. Elhatároztam, hogy önként vállalkozom erre a feladatra” – írja A Ku-Klux-Klan tagja voltam c. könyvében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!