hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 07. 18. (XVIII/29) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vége az Obama-mániának

Egyre népesebb azoknak a tábora, akik a második világháború óta Barack Obamát tartják a legrosszabb amerikai elnöknek. Széles körű az elégedetlenség Obama külpolitikáját illetően, amit csak tovább erősített az ukrán és az iraki válságokban tanú­sított tétlensége. Nem jobb a helyzet a saját háza táján sem: kudarcok sorozata jellemzi többek között bevándorlási politikáját és egészségügyi reformját, de a gazdaság terén sem tud komoly eredményeket felmutatni.

Katasztrofális állapotok az Egyesült Államok déli határvonalán

Soha nem látott mértéket öltött az elmúlt időszakban az Egyesült Államokat Közép-Amerika felől megcélzó bevándorlási hullám. Az illegális határátlépők nagy része kiskorú, akik felnőtt kísérete nélkül teszik meg a nem éppen veszélytelen utat. Idén mintegy 50 ezer gyermek érkezett, akiknek döntő többsége a hazájukban uralkodó bűnözés és a gyerekek ellen elkövetett gyilkosságok elől menekül Amerikába. Sorsuk azonban nem sok jóval kecsegtet, többségüket minden bizonnyal visszatoloncolják.

Egyre kevesebben bíznak a nigériai lányok hazakerülésében

Mindenki emlékszik még a szomorú arcú celebekre, ahogy a Nigériában elrabolt 220 keresztény diáklány kiszabadításáért kampányolnak az interneten. Úgy tűnik azonban, hogy a kérdés hamvába holt üggyé vált; a nigériai rendőrség betiltotta a lányok kiszabadításáért zajló tüntetése­ket, a legtöbb celeb pedig május óta nem foglalkozik már a kérdéssel. Közben a Boko Haram terrorcsoport vezetője a nyugati médiában gúnyolja a médiakampányt.

Churchill szavai sem mentek át a rostán

Letartóztatták Paul Weston brit parlamenti képviselőt, majd rövidesen ejtették az ellene felhozott vádakat. A Brit Szabadság Párt elnöke azzal vívta ki a hatóság rosszallását, hogy Winston Churchill iszlámmal kapcsolatos véleményét olvasta fel a nyilvánosság előtt.

Becsületbeli ügy

„Az RMDSZ a román kormánykoalíció tagja marad, én pedig visszalépek a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségből, mert így tartom normálisnak; a Minority SafePack egyik kezdeményezőjeként nem lehetek felperesként és alperesként is jelen a perben” – jelentette be Kelemen Hunor az elmúlt hétvégén. Az RMDSZ-elnökét kérdeztük döntése az okairól.

Kirakatkormány

Majdnem fél kormányát menesztette David Cameron, aki a hét elején viharos kormányátalakítást hajtott végre, hogy  mentse a menthetőt. A legfrissebb mérések szerint ugyanis nagyon valószínű, hogy a toryk elveszítik a jövő évi választásokat. A bukás elkerülése érdekében Cameron menesztette a középkorú férfiakat – köztük közeli barátokat is –, és fiatalabb nőket hívott meg a kormányba.

Milliókat óv a Vaskupola

Az először 2011-ben alkalmazott Vaskupola- rendszer Izrael egyik leghatékonyabb katonai találmánya. Az ellenséges rakétákat megsem­misítő védelmi szisztéma műkö­dését saját szemünkkel tapasztalhattuk meg a Tel Aviv-i Ben Gurion repülő­tér közelében, ahová szombat este érkeztünk meg. A Hamasz előzetes közleményének meg­felelően Tel Aviv-ot vette célba, és kilenc óra körül rakétazáport zúdított a városra. Az egyik lövedék látványosan hasított fölöttünk, mígnem a föld irányából egy másik fénycsík tűnt fel, hogy röpke másodpercek alatt megsemmisítse a behatoló rakétát. Fülsiketítő robaj kíséretében a várost védő „burok” minden egyes rakétát hatástalanított.

Nincs győztes, csak vesztesek

Ahány szereplő, annyi olvasata van a lapzártánkkor kilencedik napja tartó izraeli—palesztin konfliktusnak. Nemcsak a szembenálló felek értékelik élesen ellentétesen az eseményeket, hanem jelentősen eltér a Hamasz és a Fatah, vala­mint az izraeli politikai táborok véleménye is, nem beszélve a nemzetközi reak­ciók­ról. Pedig az alaphelyzet — ahogy mondani szokták — faék egyszerű: a Hamasz és a vele szövetséges terrorcsoportok indítottak újabb, sokadik rakétahá­borút egy szuverén állam, Izrael civil lakossága ellen. Ha van jogos önvédelem, akkor ez az — gondolnánk, ha az elmúlt évtizedekben nem láttuk volna, milyen könnyen összekeveredik az agresszor és az áldozat szerepe. Most sincs ez másként.

Belföld

Rémhírek a Balatonról

A Balaton továbbra is húzza felfelé a belföldi turizmust: az idei első öt hónapban csaknem öt százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a régióban a szintén növekedést produkáló 2013-as évhez képest. Az összképet még a vízminőségről szóló negatív hírek sem tudták elrontani.

Ötösfogat, avagy Magyarország irányítói

Fideszes forrásaink szerint a magyar politikai élet tartalmi részéről lényegében öt ember dönt. Rajtuk kívül még körülbelül nyolc embernek van némi ráhatása a „tartalomra”, de a politikai elit többi része egyfajta technikai végrehajtó. A hatalom csúcsán a miniszterek, államtitkárok és országgyűlési képviselők helyezkednek el, az ő életpályájukból, középiskolai és a felsőfokú tanulmányaik adataiból próbáltuk leszűrni, hogy kik fújják Magyarországon „a passzátszelet”.

Püspökségi főigazgatót küld harcba a Fidesz Botka ellen

Meglepő eredménnyel zárult a jobboldal polgármester-jelölése Szegeden: a biztos befutónak látszó, a helyi politikában évek óta meghatározó szerepet játszó városi Fidesz-elnök, Gyimesi László helyett az önmagát „civilként” aposztrofáló püspökségi főigazgató, Kothencz János lett a befutó. A helyi jelöltállítási procedúrából korábban győztesen kikerült, a szegedi Fidesz egyöntetű támogatását élvező és polgármesteri kampányát a június eleji bejelentéskor azonnal el is indító Gyimesi félreállítása vihart kavart a helyi pártszervezetben. Ennek jeleként a szegedi Fideszből senki sem ment el a július 3-ai sajtótájékoztatóra, ahol így a pártszövetség KDNP-s prominenseire hárult az új jelölt bemutatásának feladata.

„Ragadozóként” hódított a sztártanár az elitgimnáziumban

A budapesti értelmiséget megrázta, és azóta különös módon foglalkoztatja egy pedagógus története, aki az egyik legmenőbb pesti gimnázium tanára, majd a köztelevízió ifjúsági műsoraiért felelős főszerkesztője volt. A szuperintelligens férfi rafinált „szexuális ragadozóként” élt vissza a helyzetével, de csak évtizedek múlva kerültek a viselt dolgai a nyilvánosság elé. Talán azért sem tudnak az eset felett napirendre térni, mert a fővárosi liberális értelmiségben közismert személyiség S. Pál.

Botrány Miskolcon: némák a „hivatalos” roma vezetők

Budapesten verekedés tört ki Pásztor Albert egykori főrendőr miskolci polgármesteri jelölése kapcsán, mert vannak, akik nem felejtik a cigányokkal kapcsolatos rossz mondatait. A miskolciakat azonban nem ez, hanem a kritikus szintre jutott problémák megoldása foglalkoztatja, miközben a jelöltek programjából szinte semmi nem ismert. Az viszont kiderült, hogy a roma vezetők már előre tudtak a kiköltöztetésről, mégsem szólaltak meg.

Hit és értékek

A New Age oszlopai

„Nem minden ősi emlékmű rejtélyes, és nem minden rejtélyes emlékmű ősi” – állítja előszavában az Egyesült Államok egyik legkülönösebb szimbolikus alkotásáról nemrég megjelent könyv. A The Georgia Guidestones (A georgiai iránykövek) című mű olyan, mintha a Da Vinci-kód kasszasikere ihlette volna, de ez csak a látszat: a valóság ugyanis misztikusabb, mint Dan Brown regényei. Az 1980-ban felavatott hatalmas gránit emlékmű – amelyet amerikai Stonehenge-nek is neveznek – minden szempontból egyedülálló: 34 éve ismeretlen az, hogy kik és miért emelték, üzenete pedig a legszélsőségesebb véleményeket váltotta ki azokból, akik értelmezni próbálták az alkotást. Vannak, akik az emberiség eljövendő aranykorát beharangozó kiáltványnak tartják, mások szerint épp ellenkezőleg: az illuminátus világdiktatúra elő­hírnöke, sőt maga „az antikrisztus tízparancsolata”. (2014. 07. 18.)

HÁTTÉR

Allah drukkerei

Egy nappal a német–argentin világbajnoki döntő előtt, július 12-én szombat délután, Düsseldorfban ültünk egy kávézó teraszán a Rajna-parton. A sétálóutca végéből távoli morajlásra lettünk figyelmesek. „Ezek a németek milyen biztosak a győzelmükben. Előre isznak az argentinok bőrére” - viccelődtünk egymással. A teraszon családok, idős házaspárok csevegtek. Örültek a nyári napsütésnek. Gördeszkások és biciklisek gurultak a sétányon, utcazenészek énekeltek. Kicsit távolabb két motoros rendőr állomásozott, akik pár perc múlva továbbhajtottak.

Volt egy Neymarunk, de ennyi

Nem egyszerű feladat pályára lépni úgy, ha egy világbajnoki ezüstérem is kudarcnak minősül. Ilyen értelemben a negyedik helyezett Brazília el is bukott saját rendezésű világbajnokságán. És az is megtörténhet, hogy az ország elnöke is elbukik a válogatott sikertelensége miatt.  

Interjú Gundel Takács Gábor szakkommentátorral

A nyitómeccstől a döntőig testközelből követhette nyomon a világbajnokságot. Tapasztalta-e bármi előjelét annak, hogy brazil szempontból nem lesz diadalmenet a torna?

„Az ellenzéknek is támogatnia kellene a kormányt"

Több száz civil szervezetet fognak össze. Hatszor vittek már százezres tömeget az utcára Békemenet néven. Újjászerveznék a baloldalt, hogy legyen méltó ellensúlya a Fidesz táborának. Ettől még, ha kell, a mostani kormánynak is beszólnak, sőt akár az unió szerveit is felvilágosítják a kelet-európai gondolkodásról. Nem akarnak királycsinálók lenni, de tisztában vannak a tömegbefolyás erejével. Vallják: nincsenek pártatlan civilek. Ők sem azok.

A kakastoll árnyéka

Vitathatatlan, hogy a csendőrök nagy tekintélyt vívtak ki maguknak a Horthy-korszakban, elsősorban a „tyúkperek”, a kocsmai verekedések megtorlásával. Állományuk létrehozásától kezdve mindig is az aktuális hatalom „ütőemberei” voltak, kemények, puritánok és szélsőségesen lojálisak. Ennek köszönhetően válhattak az újkori magyar történelem leggyalázatosabb eseményeinek főszereplőivé is.

Az erő velük volt

Civilizációk világméretű összecsapásának egyik színtere a futball-világbajnokság. A kultúrfölény fokmérője a sikeres szereplés, ami egy nemzet életképességének, hatékonyságának bizonyítéka – a gyenge eredmény vagy a meghiúsult kijutás pedig egyenesen a nemzethalál rémképét vetíti a vesztesek elé. A vébén nem pusztán a csapatok csapnak össze, hanem az egész háttér hatékony működése vizsgázik. A taktika, erőnlét, technika, mentális állapot mögött ott vannak a sikeres módszerek, technikai felszereltség, logisztika, sőt a sikeres csapatszellemet kialakító erkölcsi elvek is.

Kiút a Dankó Pista utcából

Kifehéríti a feketemunkát Fercsák László cigány vállalkozó, aki szüreti idényben mintegy 100 embert foglalkoztat. Szőlőtermesztőként azokat a földeket teszi termővé, amelyek senkinek sem kellenek, és olyan romákat foglalkoztat, akiknek senki nem adna munkát. Önállóságát irigylik, cége hasznot hoz, nála dolgozni referencia. Ki gondolná, hogy Olaszliszkán jártunk?

Kamatlejtőn

Mióta 2013. március 1-én Orbán Viktor bejelentette, hogy Simor András helyét a korábbi nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György veszi át a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén, jelentős változásoknak lehettünk szemtanúi. A jegybank és a kormányzat közötti nyílt csatározás harmonikus kapcsolatra cserélődött, a központi alapkamat pedig azóta is folyamatosan csökken. De vajon milyen áldozatokkal és veszélyekkel jár együtt ez a „békés együttélés”?

KÁVÉSZÜNET

A sztárcsinálás mestere

A magyar származású Adolph Zukor egyszerű bolttakarító srácból lett filmmágnás, a híres hollywoodi filmgyár, a Paramount Pictures létrehozója, a sztárrendszer kitalálója, az amerikai játékfilm atyja. Sikerének titkát máig keresik.

Öt halálos divathóbort

Sokan ma nagy árat fizetnek azért, hogy természetellenes elvárásoknak feleljenek meg: akár 36 (vagy még kevesebb) centis derékkal, miközben csontvázzá éheztetik magukat, mert azt gondolják, az a szép. Sokan vannak, akik kiteszik magukat káros UV-sugárzásnak, hogy sötétebb legyen a bőrük, vagy különböző szilikon­betétekkel tömik ki a testüket. Hogy mennyire kártékony is tud lenni egy öltözködési hóbort vagy divat, jól mutatja: az emberiség különböző korokon át még az egészségét alárendelve is behódolt ennek a „nagyúrnak”. Nem is kell túl sokat visszatekintenünk az időben ahhoz, hogy akár halálos viseleteket találjunk.

Hipp-hopp, jön Vuk!

Dargay Attila, a híres Lúdas Matyi,a Pom-Pom, a Szaffi és a Vuk rajz­filmrendezőjének emlékére készült 2010-ben Budán a Vuk játszótér, mely nyáron is nagy élményt nyújt a gyermekek számára. Dargay Attila az évek során fontosnak tartotta, hogy elkészítse a humoros, szórakoztató rajzfilmeket, melyek arra tanítják őket, hogy szeressék, tiszteljék, becsüljék egymást, és védjék az állatokat és a természetet. A Budavári Önkormányzat is fontosnak tartotta a Vuk mesefiguráinak megörökítését, hogy a gyerekek ne csak a tévén keresztül ismerkedjenek meg a híres mesével, hanem a természetben is.

Bakonyi panoráma

A hazai túrázók egyik legkedveltebb úticélja a szemet gyönyörködtető Magas-Bakony. A hegység több száz méter magas csúcsai közül az egyik legmagasabb a Papod-hegy, mely 646 méteres. Itt adták át tavaly a Vitéz Bertalan Árpád-kilátót. A borovi fenyőből készült építményhez panorámaterasz is társul, így nemcsak a Bakony domborulatai csodálhatók meg, hanem a Balaton megnyugtató látványa is elénk tárul.

Füssen

Németország legdélebbi és egyben legmagasabban fekvő településének lélekszáma alig tizenötezer fő, mégis egyikea legszebb bajor üdülőhelyeknek. Az Alpok lábánál található városkát rengeteg tó, több gyógyfürdő, valamint kastély veszi körül, nem beszélve az elénk tornyosuló hegyek monumentális látványáról, és a belváros középkort idéző hangulatáról.A kisvárost mindezek egyedülállóan meséssé és költőivé teszik, nem véletlen, hogy a tévéképernyőkön is rendre feltűnik.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!