hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiút a Dankó Pista utcából
Saját vállalkozásban művelik a szőlőt a romák

2014. 07. 29.
Kifehéríti a feketemunkát Fercsák László cigány vállalkozó, aki szüreti idényben mintegy 100 embert foglalkoztat. Szőlőtermesztőként azokat a földeket teszi termővé, amelyek senkinek sem kellenek, és olyan romákat foglalkoztat, akiknek senki nem adna munkát. Önállóságát irigylik, cége hasznot hoz, nála dolgozni referencia. Ki gondolná, hogy Olaszliszkán jártunk?

Tokajhegyalja szőlőligetek által tarkított, dimbes-dombos vidék, a területen a magyar borászarisztokrácia osztozik. „A bodrogkeresztúri dűlő talán a legjobb fekvésű rész, ahol kimagasló a termés” – mutat körbe Fercsák László gazdálkodó, aki három éve egy vállalkozás keretében szervezi azt a tradicionális szőlőművelő munkát, amit itt a többség jobbára feketén és alkalmi szinten végez. Embereivel elsősorban a saját bérleményeiken dolgoznak, de párhuzamosan elvállalnak más munkákat is, s a bevételt visszaforgatják a cég fejlesztésébe.

Jelenleg 80 hektár földterületet művelnek összesen 27 állandó alkalmazottal, havi 80 ezer forint nettó fizetésért, ami manapság, a közmunka világában és Kelet-Magyarországon komoly összegnek számít, nem beszélve a rendszeres jövedelem biztonságáról. Ottlétünkkor három szőlőmunkás is velünk van, Csaba, János és Ádám, kettőnek közülük nyolc általánosa és családja van, a 22 éves Ádám nőtlen, ellenben két szakmával is rendelkezik. Mindannyian a legszegényebb cigánysorról valók. Most a munka dandárja van, hajnalban és este permetezni kell, napközben is kinn vannak a földeken, mindenki három órákat alszik naponta. Meg is van az eredménye: a zöldellő, kitakarított sorokon a tőkék tele vannak fürtökkel.

 „2012-ben indult a program 11 hektáron, 8 emberrel, a Polgár Alapítvány támogatásával. Ezt a területet három éve teljesen elhanyagolt állapotban vettük át, embermagas fűvel és gazzal, viszont itt egy kivágott régi szőlőültetvény volt, amit aprólékos munkával újjáélesztettünk. Tavaly, a második évben már nyereségünk volt, 600 mázsát szüreteltünk, de az első év nullszaldós volt. Mi azokat a földeket keressük, amelyek másnak nem kellenek, nem akarunk versenyezni senkivel” – magyarázza Fercsák László. Hozzáteszi: nem tudnak felugrani, csak nagyon lassan fölfelé menni, 2013-ban 27 hektár földet műveltek meg 15 emberrel, idén 80 hektárt, de tovább bővítést nem terveznek, inkább gépesítésben gondolkodnak, a háti permetezőgépeiket például traktorokra cserélnék. Másik tervük egy feldolgozóüzem létesítése, aminek révén 2016-tól saját készítésű cigány borral és pálinkával is előállnának. „Ezen a piacon partnerek mi nem leszünk soha, miközben a környékbeli gazdák földjeit is nagyrészt romák művelik. A cégünkből kijött emberek most náluk dolgoznak, referencia lettünk nekik” – teszi hozzá a vállalkozó.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!