hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vége az Obama-mániának
Leszálló ágban

2014. 07. 17.
Egyre népesebb azoknak a tábora, akik a második világháború óta Barack Obamát tartják a legrosszabb amerikai elnöknek. Széles körű az elégedetlenség Obama külpolitikáját illetően, amit csak tovább erősített az ukrán és az iraki válságokban tanú­sított tétlensége. Nem jobb a helyzet a saját háza táján sem: kudarcok sorozata jellemzi többek között bevándorlási politikáját és egészségügyi reformját, de a gazdaság terén sem tud komoly eredményeket felmutatni.

Hangzatos ígéretekkel hódította meg az Egyesült Államokat, sőt az egész világot Barack Obama a 2008-as elnökválasztási kampány során. Az akkori Obama-mánia közepette sokan nem gondolták volna, hogy hat évvel később olyan mélypontra süllyed a támogatottsága, hogy a második világháború utáni amerikai elnökök között a sereghajtókhoz tartozik majd népszerűségét illetően. A Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatása alapján, amely a hónap elején jelent meg, az amerikaiak egyharmada úgy véli, Obama a második világháború óta a legrosszabb elnök. Az elmúlt hatvankilenc év legjobb elnökének egyébként a republikánus Ronald Reagant tartották a megkérdezettek, őt követték Bill Clinton és John F. Kennedy demokrata elnökök.

Obamának nemcsak a teljesítményét kifogásolják, de a személyiségét is vegyesen ítélik meg: 48 százalék azoknak az aránya, akik becsületesnek és megbízhatónak tartják, és ugyanennyien vannak azok, akik ellenkező véleményen vannak. Kormányának megítélése pedig még rosszabb: a megkérdezettek több mint fele nem tartja hozzáértőnek kabinetjét. Úgy tűnik, sokan megbánták, hogy Obamát újraválasztották: a felmérés szerint 45 százalék úgy gondolja, hogy általánosságban az ország jobb helyzetben lenne, ha 2012-ben republikánus riválisa, Mitt Romney került volna ki győztesen az elnökségért folytatott küzdelemből.

A kutatásokból egyértelmű, hogy környezetvédelmi politikáján kívül Obama valamennyi területen rossz osztályzatot kapott. Külpolitikájában kudarcot vallott „elbűvölő kampánya”, amivel az Egyesült Államok ellenségeit próbálta megszelídíteni. Sőt, még szoros szövetségeseivel is romlottak a kapcsolatai, főként az illegális lehallgatások miatt. Újabban Németországgal mérgesedett el a viszonya, miután újabb kémbotrány robbant ki egy kettős ügynök miatt, aki az Egyesült Államoknak is dolgozott. Az amerikaiak többsége aggasztónak tartja, hogy országuk nem vállal vezető szerepet válsághelyzetek megoldásában, és tétlenül szemléli, ami például Ukrajnában és Irakban zajlik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!