hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az erő velük volt
De miért Messi lett a legjobb?

2014. 07. 29.
Civilizációk világméretű összecsapásának egyik színtere a futball-világbajnokság. A kultúrfölény fokmérője a sikeres szereplés, ami egy nemzet életképességének, hatékonyságának bizonyítéka – a gyenge eredmény vagy a meghiúsult kijutás pedig egyenesen a nemzethalál rémképét vetíti a vesztesek elé. A vébén nem pusztán a csapatok csapnak össze, hanem az egész háttér hatékony működése vizsgázik. A taktika, erőnlét, technika, mentális állapot mögött ott vannak a sikeres módszerek, technikai felszereltség, logisztika, sőt a sikeres csapatszellemet kialakító erkölcsi elvek is.

Ilyen szempontból tanulságos és messzeható következményekkel járhat a brazil csapat négy közötti fiaskója. Már a csoportmeccsek során látható volt, hogy taktikailag kicsit féloldalas a csapat. A szervezési feladatok jórészt a három kiváló védőre, Luizra, Alvesre és Marcelóra hárultak. Feljebb pedig, amikor Neymar visszalépett a labdáért, nem volt kinek passzoljon. Nem véletlen, hogy az egykori világbajnok Carlos Alberto pont az irányítót és a klasszikus befejező csatárt hiányolta a csapatból. A végén már úgy látszott, hogy a csapategység is megsínylette a németek elleni méretes zakót. A bronzmeccsen szomorú volt látni, hogy csak annyi elképzelés maradt a játékukban, hogy David Luiz középhátvédből ívelgeti a labdát a csatárok felé. A nagy ünnepből a felépült stadionok árnyékában csak a hiányérzet keserű szájíze maradt a braziloknak.

A hollandok mindig kicsit olyanok, mintha az Alfa holdbázisról érkeztek volna a vébére. A protestáns alapú liberalizmus öntudata erős individualista légkört ad a csapatnak, ami szilárd magabiztosságot kölcsönöz nekik, de az öntudat magával hordozza a „hübrisz”, a kérkedésből elkövetett bűn veszélyét is, ami ezen a vébén a hollandokat megakadályozta végső céljuk elérésében. Robben például nem igazán értette, hogy az a nyilatkozata, hogy volt egy műesése – nem az, amiért büntetőt kapott – Mexikó ellen, miért háborította fel a látszaterkölcs szertartásos tiszteletére sokat adó Latin-Amerikát. Olyan légkörben, amikor több százmillió ember ürügyet talál a szidalmazásra, még a világ legjobb játékosának is nehéz száz százalékon teljesítenie.

Hasonló eset a holland cserekapusé: az a taktikája, amellyel Costa Rica kiejtésében sikerrel járt – nevezetesen, hogy ingerelte az ellenfél játékosait – a szurkolók haragját váltotta ki. Az argentinok elleni meccs viszont már úgy alakult, hogy kényszercserék miatt nem tudta őt becserélni Van Gaal, így – bár nem biztos, hogy ezért, de – Hollandia elbukta a büntetőpárbajt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!