hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Gundel Takács Gábor szakkommentátorral
Alapjaiban sérült a brazil identitás

2014. 07. 17.
A nyitómeccstől a döntőig testközelből követhette nyomon a világbajnokságot. Tapasztalta-e bármi előjelét annak, hogy brazil szempontból nem lesz diadalmenet a torna?

– A brazilok abszolút pozitívan álltak a vébéhez, meg voltak róla győződve, hogy világbajnokok lesznek. Az országban minden erről szólt: a patikától kezdve a rádiószerelő üzletig minden kirakatban volt legalább egy kis brazil zászló vagy egy focilabda, a reklámok pedig tele voltak futballistákkal, legtöbbször természetesen Neymar szerepelt. Óvatos kritikák persze voltak a csapat játékát illetően, hiszen azért több meccsükön is rezgett a léc, de a brazil társadalom örömmámorban úszott. Nem volt benne a levegőben a dráma.

Ehhez képest érdekes csak igazán, hogy a németektől elszenvedett 7–1, illetve a bronzérem elbukása mennyire viselte meg a brazilokat, akiknél a foci a nemzeti identitás alapját képezi. Hogyan dolgozzák fel a traumát?

– A brazil gazdaság körülbelül közép-kelet-európai szinten van, ha a GDP-t nézzük. Ugyanakkor a társadalom mintha sokkal jobban szét lenne szakadva. A gazdagok jóval tehetősebbek, mint mifelénk, azonban rengeteg a szegény ember, és most nem csak a favelákra kell gondolni. Sokan nem csak hogy az utcán dolgoznak – bármiféle üzlethelyiség vagy bódé nélkül árulják a portékáikat, javítják a cipőket és hasonlók –, hanem egyenesen ott is élnek. Ugyanakkor van egy dolog, amiben társadalmi osztálytól függetlenül mindenki egyetért: ha vannak is gondjaink, a futballban mi vagyunk a legjobbak. Ez az identitás most alapjaiban sérült meg, de nem azért, mert nem ők nyerték a világbajnokságot, hanem mert megalázó módon 7–1-re kikaptak a németektől hazai pályán – ennyi gólt még senkitől sem kaptak. Egy ottani újságban olvastam egy véleményt, miszerint a brazil futball olyan, mint a brazil társadalom: színtelen, és sokszor durva, erőszakos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!