hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Füssen
Bajorország romantikus lelke

2014. 07. 29.
Németország legdélebbi és egyben legmagasabban fekvő településének lélekszáma alig tizenötezer fő, mégis egyikea legszebb bajor üdülőhelyeknek. Az Alpok lábánál található városkát rengeteg tó, több gyógyfürdő, valamint kastély veszi körül, nem beszélve az elénk tornyosuló hegyek monumentális látványáról, és a belváros középkort idéző hangulatáról.A kisvárost mindezek egyedülállóan meséssé és költőivé teszik, nem véletlen, hogy a tévéképernyőkön is rendre feltűnik.

Füssen már a római korban is nagy jelentőséggel bírt, ugyanis itt volt az Alpokat átívelő Via Claudia Augusta útvonal egyik ellenőrzőpontja. A város azóta számtalan változáson ment át, ám a középkorban kialakult óvárosa a mai napig megőrizte történelmi jellegét, ezért Bajorország egyik legromantikusabb településeként tartják számon. Nem véletlen tehát, hogy az ifjú szerelmespárok által közkedvelt németországi Romantikus Út (Romantic Road) végállomása lett.

Az üdülővárosban számtalan árussal találkozhatunk, akik portékájukkal a klasszikus német hagyományokat vagy éppen helyi ízeket igyekeznek népszerűsíteni, mindezt az archaikus, ám mégis vidám óvárosban. A történelmi múlt felidézésében nagy szerepet játszik a város egyik jellegzetes ismertetőjeléül szolgáló Hohes Schloss vár, amely kiváló állapotban maradt fenn. Az épület az augsburgi püspök nyári tartózkodási helyéül szolgált, ma azonban a bajorországi festészeti gyűjtemény egy részét csodálhatjuk meg itt. A várból egyébként csodálatos kilátás nyílik a várost kettészelő, az Alpokból érkező kristálytiszta vizű Lech-folyóra. A folyó mentén végighúzódik egy alpesi túraútvonal (Lech Tour), ami rendkívül változatos terepen halad végig, szakadékokkal és egy 75 méteres kötélhíddal tarkítva. Az útvonal talán legismertebb állomása a Lechfall vízesés, ahonnan rendkívüli látvány tárul elénk a hegyek közt húzódó folyóra. Nem kell aggódniuk azoknak sem, akik esetleg nem szeretnék bevállalni a 125 kilométeres túraút teljes hosszát, ugyanis az ösvény több csodálatosan szép települést is érint, ahol megpihenhetünk.

Füssen legjelentősebb turisztikai látnivalóját azonban nem a városon belül, hanem tőle pár kilométerre, az Alpok „bejáratánál” találjuk, ami nem más, mint egy kastélypáros: az első olvasatra kimondhatatlan nevű Hohenschwangau és Neuschwanstein kastélyok. Az Euróban is egyedülálló Neuschwanstein kastélyt már távolról is könnyedén észrevehetjük, hiszen magasan a táj fölé emelkedik. Ennek köszönhetően gyönyörű kilátás nyílik a kastély mellett lezúduló vízesésre és a szirtekre, valamint a környéken található számtalan hegyre és tóra. A kastélyokat a 19. században élt II. Lajos bajor király építette, a sors fintora azonban, hogy a később elkészült Neuschwanstein kastélyba már nem költözhetett be az uralkodó, mivel befejezése előtt elhunyt. Vágya azonban, hogy a kor egyik legkülönlegesebb várát építse fel, megvalósult, olyannyira, hogy alkotása a későbbi filmipar egyik ikonjává vált: az európai körútja során idelátogató Walt Disney-t annyira megragadta az épület elhelyezkedése és látványa, hogy ezt a kastély választotta cégének logójaként, ami ma is látható a Walt Disney Company által készített filmek elején. Ez a vár ihlette továbbá Csipkerózsika várát is, ami egyben a Disneyland egyik legnépszerűbb látnivalója is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!