hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre kevesebben bíznak a nigériai lányok hazakerülésében
Remény  nélkül

2014. 07. 24.
Mindenki emlékszik még a szomorú arcú celebekre, ahogy a Nigériában elrabolt 220 keresztény diáklány kiszabadításáért kampányolnak az interneten. Úgy tűnik azonban, hogy a kérdés hamvába holt üggyé vált; a nigériai rendőrség betiltotta a lányok kiszabadításáért zajló tüntetése­ket, a legtöbb celeb pedig május óta nem foglalkozik már a kérdéssel. Közben a Boko Haram terrorcsoport vezetője a nyugati médiában gúnyolja a médiakampányt.

A lányok áprilisi elrablásakor egyik híresség a másik után osztotta meg Twitter oldalán a felhívást a lányok kiszabadítására. Azóta viszont alig találunk olyanokat, akik még foglalkoznának a kérdéssel. Májusban Ellen DeGeneres homoszexuális televíziós műsorvezető azonnal megindította a kampányt a Twitteren, amit 25 500 alkalommal osztottak meg a követői, azóta viszont egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel. P. Diddy amerikai rapper 13 képet töltött fel az Instagram alkalmazásba, viszont ezután a legtöbb megosztott képe a saját legújabb vodkamárkáját reklámozza.
Többen viszont még mindig aktívak az ügyben, így Frederica Wilson amerikai kongresszusi képviselő, aki a múlt hónapban elutazott Nigériába, hogy a kormány képviselőivel tárgyaljon a kérdésben, illetve Erica Greve jogvédő is, aki elsőként beszélhetett azzal a három lánnyal, akik kiszabadultak a terroristák kezéből. A pakisztáni fiatal aktivista, Malala Yousafzai is a térségbe utazott, hogy találkozzon az áldozatok rokonaival. A tizenhét éves lány – akit egy tálib azért lőtt szembe, mert iskolába akart menni –, a szülőkkel és öt kiszabadult lánnyal történt találkozása során elmondta: szeretne találkozni Goodluck Jonathan nigériai elnökkel is, és videóinterjúban fejezte ki aggodalmát azért, hogy ennyi idő elteltével a lányok még mindig a terorristák fogságában vannak.
Malala üzent a Boko Haramnak is, kérve őket, hogy saját nőtestvéreikre tekintve engedjék szabadon a lányokat. Az együttműködés helyett Abubakar Shekau, a terrorszervezet vezetője táncolva és énekelve gúnyolódott egy interneten közzétett videóban a lányok kiszabadítására indított médiaakción, azt hajtogatva, hogy „hozzátok vissza a hadseregünket!” – a médiakampány szlogenje, a „hozzátok vissza a lányainkat” mintájára. Shekau nyíltan kijelentette, hogy a lányokat addig nem engedik el, amíg a bebörtönzött Boko Haram terroristákat a nigériai kormány szabadon nem engedi. Ez viszont a nemzetközi nyomás miatt nem lehetséges, ugyanis a nyugati hatalmak nem engedik az egyezkedést a terroristákkal.
A celebek médiamozgalma és támogatása a nigériai fővárosban tüntetéseket generált, amelyeket Abudzsában a rendőrség vezetője már június elején leállíttatott, ugyanis attól tartottak, hogy terroristagyanús elemek robbanószert alkalmazhatnak kormányépületekkel szemben. A „hozzátok vissza a lányainkat” szlogen mellett megjelent a tüntetéseken az „engedjétek el a lányainkat” szlogen is, amiről az eredeti tüntetők azt állították, hogy a kormány kezdeményezte, hogy saját maguk helyett a Boko Haramra hárítsák a teljes felelősséget. A kormányt így is sok kritika érte azért, hogy az ügy elején nem tettek meg mindent a lányok előkerítésére.
Az elrabolt lányok szülei és rokonai már szinte teljesen feladták a reményt, a kormány segítségében régen nem bíznak. Azok a lányok viszont, akik kiszabadultak, nem adják fel, és továbbra is vissza akarnak menni az iskolába, annak ellenére, hogy többeknek még mindig rémálmaik vannak, és tudják, hogy ezzel valószínűleg az életüket kockáztatják. A terrorszervezetet ugyanis mindeddig nem sikerült megfékezni: májusban újabb 20 fiatal anyát raboltak el, és folyamatosan robbantanak az országban. A gúnyolódó videóban a három legutóbbi robbantásért is vállalták a felelősséget, és úgy tűnik, hogy nem kell továbbra sem tartaniuk a megtorlástól, a nigériai kormány ugyanis szinte teljesen tétlenül figyeli az eseményeket. A nemzetközi diplomaták szerint is szinte teljesen esélytelen, hogy a lányok valaha hazakerüljenek, a tárgyalások, illetve egy közvetlen mentőakció ugyanis teljesen ki van zárva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!